torstai 9. syyskuuta 2021

Syksyyn valmistautumista

 Syksy on täällä, ei auta vaikka aurinko paistaa tai ilma on lämmin. Pimeä tulee aikaisin ja puut tiputtelevat lehtiään. Ensimmäiset verkot on viritelty kasvien ympärille ja kompostori on tyhjennetty, niistä jo mistä tietää syksyn tulleen.

Pensasmustikoihin on tullut vauhdilla ja salaa syysväritys. Jokainen pensas on upean punainen. Mielestäni ruska on aikaisemmassa kuin muina vuosina, johtuisiko lämpimästä kesästä?
Viinirypäleitä kypsyy, pienensin päätyjen luukkujen aukioloa ja se taisi auttaa, heti on tertut kypsemmän oloisia kun lämpöä on paremmin.
Syysmyrkkyliljojen olemassaoloa en muistanut, salaa olivat nousseet kuten puna pensasmustikoihin. Ihan hassu kasvi kun tekee kesällä lehdet ja kukka tulee lehtien kuihduttua.
Happomarja 'Aurea' on hauskan värinen syysasussaan. Jos tykkään kesäväristä niin tykkään syysväristäkin. Jos olisi happomarja joka olisi kesällä tämän värinen, niin takuulla hankkisin.
'Piilu' kärhö ei vielä luovuta. Siinä on ollut kesän aikana enemmän kukkia kuin lehtiä. Nämä kukat olivat niin korkealla, että jouduin ottamaan kuvan sokkona.
Siirsin yläpihan penkistä etureunan valkoiset iisopit kivimuurin kylkeen. Paikka vapautui uudelle reunuskasville ja siihen päätyi kivipolulle ilmestyneet keijunkukan siementaimet. Hyvin ovat juurtuneet vaikka osassa en ollut varma sainko riittävästi juurta mukana.
Sydämellistä loppuviikkoa kaikille toivottaa pienelle katajalle kaatunut maksaruohon kukka. Nautitaan syksystä myös me kesäihmiset. Uusi kesä on joka aamu lähempänä.


18 kommenttia:

 1. Syksy on tosiasia, mutta nyt onneksi on ollut hyvin lämmintä. Eilenkin 19 astetta varjossa.
  Kivasti tulossa teille taas viinirypäleitä. Nam.
  Kärhöt keskittävät kukkiaan nyt paljon latvaosiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin on mukavaa, minun puolesta talvella ei ole kiire. Omat viinirypäleet ovat suurta herkkua.

   Poista
 2. Syysvalmistelut ovat tosiaan käynnissä. Sekä ihmisillä, että kasveilla. Kaunis on happomarjannsyysväritys. Myrkkyliljat ovat syksyn piristys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Happomarjoissa on hieno syysväritys. Syysmyrkkyliljoja saisi olla enemmänkin tarjolla.

   Poista
 3. Ihana maksaruohosydän! Kiitos, samaa sinne, tsemppiä. Ensi kesä tosiaan lähestyy koko ajan ja onneksi kevät on vielä lähempänä! Maaliskuussa saattaa jo olla todella ihanan keväistä ja siihen on enää hetki.
  Yllättävän punaisia lehtiä olen minäkin bongannut, kultaherukan lehtiin on jopa tullut reilusti punaista sitten eilisen, vaikka oli tosi lämmin yö.
  Ihana myrkkylilja, minäkin yllätyin tossapäivänä ekasta myrkkiksestä kukassa! Mahtavia yllättäjiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin sydämen vasta kun siirsin kuvat koneelle ja kävin niitä läpi. kesä on aamu aamulta lähempänä, puoli vuotta niin kevät on jo ovella ja kaikki ihanuus taas edessä. Myrkkyliljat tuntuvat nousevan kirjaimellisesti yhdessä yössä.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Ei voi mutta yritän kääntää asian positiiviseksi, eli koko ajan lähempänä uutta kevättä :)

   Poista
 5. Pensasmustikat menivät nopeasti punaisiksi. Mielellään niitä siinäkin värissä katselee. Vau, myrkkyliljat jo kukassa. En ole yhtään ehtinyt pihalla ympärilleni katselemaan. Pitääpä olla tarkkana.
  Hyvä huomio, että jokainen aamu on lähempänä seuraavaa kesää. Pimeys tulee iltaisin yhä aiemmin, mihin ei millään tahdo taas tottua.
  Sinun puutarhassasi on vielä varsin värikästä ja kukkiakin runsaasti. Niistä saa kivasti energiaa. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin menivät, eka pensas alkoi punertaa jo elokuun puolella. Mutta onhan niissä upeat värit. Pimeys on se pahin, kasin jälkeen on lopeteltava hommat kun ei meinaa nähdä mitään.
   Kiitos samoin, mukavaa viikonloppua.

   Poista
 6. Voih etkö pidä syksystä? Minusta puutarhassasi näyttää niin kesäiseltä vielä, ihana tunnelma. Kaunista kukintaa yhä vaan. Upean lämmin viikko ollut joten mukavia puutarhapäiviä viikonlopuksi Sinulle🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pidä syksystä enkä talvesta. Olen yrittänyt katsella puutarhaa kesäisin silmin, aika hyvin on onnistunut :)

   Poista
 7. Syksy on jo kovasti menossa. Meillä on vielä sadonkorjuu menossa. Tuo piilu näyttää todella kauniilta runsaine kukkineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadonkorjuu ja käsittely vie tosi paljon aikaa, tsemppiä urakkaan!

   Poista
 8. Ruskavärit tulivat todella nopeasti joihinkin kasveihin. Varmaan kesän säillä oli osuutta asiaan ja nyt jo kylmä ilmakin vauhdittaa värittymistä. Kyllähän tämä ikävästi näyttää siltä, että kesä on ohi ja on asennoiduttava syksyyn. Hellyttävä maksaruohosydän ja niin ihanasti yhteensopivat värit katajan kanssa <3 'Piilu' on meilläkin hyvin innokas kukkija, joka jatkaa niin pitkälle kuin vain kykenee. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piilu oli hieno yllätys, tai siis kukkien määrä, muutenkin se on luonnossa kauniimpi kuin kuvissa.

   Poista
 9. Minulle on nyt jo vuosia ollut tosi mieluista aikaa tämä syksy. Silloin olen voimakkaimmillani niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Kevät ja pitkälle kesään elo on yhtä laahustamista ja helle ei ainakaan tuo helpotusta nihkeään menoon😅 Syksyllä herään eloon viileyden myötä, taidan olla kuin syysmyrkkyliljat😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas herään eloon keväällä ja olen kuin uusi ihminen kun helteen tulevat :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)