sunnuntai 19. syyskuuta 2021

Kun mikään ei riitä eli puutarhan suojausta

Viikonlopun päätyö puutarhassa oli verkkojen virittely kasvien ympärille. Jo aiemmin hankin alennusmyynnistä kolme kappaletta 25 metrin 150cm korkeaa verkkorullaa. Ajattelin, että siitä määrästä jää myöhempäänkin käyttöön. Voi voi miten väärässä olin. Kaikki meni eikä olisi haitannut olla yksi rulla enemmän. Ei tässä puutarhassa riitä mikään määrä verkkoa.

Vanhat verkot on kaikki yhden taimen verkkoja mutta nyt kun oli uusi, koskematon rulla, päätin olla pätkimättä verkkoa. Eli ei yhden taimen verkkoja vaan suuremman alueen yhtenäinen verkko. Arboretumiin tuli kaksi tällaista aluetta, siihen riitti juuri ja juuri yhden rullan pituus. Muut verkot pätkin sillä myös yhden taimen verkkoja tarvittiin lisää, kuten myös kahden tai kolmen taimen verkkoja.
Iskin maahan tukikeppejä ja kiinnitin verkon keppiin nippusiteillä. Helppo purkaa keväällä pois. Olin muuten takuulla melkoinen näky kun taistelin aina väärään suuntaan kääntyvän pitkän ja painavan verkon kanssa. Onneksi kukaan ei nähnyt, niitä maalla asumisen etuja.
Tällä konstilla sain suojattua myös ruusuja ja hortensioita joita en yleensä suojaa. Samoin vaaleanpunaiset lumimarjat pääsivät verkon suojiin. Viime talvena jänikset söivät ne lähes hengiltä. Hevoskastanjakin on nyt suojattu kunnolla ja sen takana kasvava magnolia. Magnolialle jätin oman pienen verkon jos sen ympärille tarvitsee kääriä talvella lämmittävää vällyä. Jätin suuren verkon kiinnityksen sopivaan kohtaan jotta pääsen helposti pujahtamaan tarvittaessa vällyjä viemään.
Arboretumin suurta tammea en suojaa enää ollenkaan, joskus siitä nipsitään vähän oksia mutta muutoin saa olla rauhassa. Pienempi aurapenkin tammi ei ollut priorisointilistan kärjessä, niinpä sille riitti vain musta rungonsuojaverkko. Runko on niin paksu ettei yksi verkko riittänyt vaan laitoin kaksi. Nippuside pitää verkot paikoillaan. Kuvasta ei näe, mutta nippuside on riittävän löysällä ja puulla on mahdollista kasvuvaraa. Alaoksat ovat ehkä lähdössä pois niinpä niiden joutuminen jänisten hampaisiin ei haittaa.
Verkkojen virittelyn lomassa sain uuden pionialueen valmiiksi. Löysin kaupasta lisää samoja tulppaaneja alesta kuin mitä jo aiemmin laitoin pionien väleihin. Yhdelle reunalle laitoin lisäksi pallolaukkaa. Etualalle tuli yhdeksän kellukan taimea ja  kolmeen kellukan väliin 'Cream Beauty' krookuksia. Krookuksia olisin ostanut lisää, mutta en löytänyt samaa lajiketta niistä kaupoista joissa kävin. Kivien toiselle puolelle virittelin halkaistuja multasäkkejä jotta rikat kuolisivat pois. Ei mikään kaunis näky mutta ehkä saadaan talvella sen verran lunta, että muovit peittyvät. Siedän näyn koska tämä on niin tehokas tapa hävittää rikat.
Ja myrkytön tapa.
Kellukan taimet ovat vielä pieniä mutta ne tuuheutuvat nopeasti. Arboretumiin pari vuotta sitten yhtä pienenä laitetut kellukat saisi jo jakaa. Pionin penkki on tehty lähes kokonaan pussimullasta, saa nähdä miten toimii, yleensä olen pystynyt käyttämään penkeissä myös omaa multaa mutta nyt siihen ei ollut mahdollisuutta. Ehkä lainaan kasvimaalta sen verran multaa että saan päällimmäisen kerroksen oman maan mullasta, se ei kuoretu kuten turvepohjainen pussimulta.
Halkaistuja multasäkkejä tuli myös isojen kivien vierustoille. Iso pata keikkuu edelleen kivellä, padan lopullinen paikka ei ole vielä selvillä, mutta sen tiedän, että se ei ole tuossa kiven päällä, on siinä vain jotta ei olisi tiellä. Kesäkukat on siivoamatta kompostiin, se on ensi viikon hommia.

Nyt on kaikki mahdollinen verkotettu, kaikki verkot käytetty huonointa verkkoa myöten. Jäniksille näytän pitkää nenää, kerrankin ehdin ensin ennen kuin yhtään taimea oli käyty maistelemassa.
 

20 kommenttia:

 1. Hommaa on koko puutarhan kasvien verkottamisessa. Onneksi yhtään menetystä ei vielä ollut tullut. Koko kukkapenkin verkottaminen suojaa hyvin myös aikaisia krookuksia syömingeiltä. Joskus meillä krookukset katoavat, jos maa peittyy uudestaan esim huhtikuussa tai toukokuussa lumen alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommaa on riittänyt. Pari pihlajaa jäi ilman ja niiden kanssa pitää pohtia suojaanko vai en, pihlajat syödään joskus ja joskus ei. Tämän vuoden keväällä krookukset sai olla rauhassa, edellisenä keväänä syötiin kaikki. Nyt on osa verkkojen alla.

   Poista
 2. Onnittelut! Sait homman maaliin saakka, minulla jäi vielä kesken - onneksi valtaosa on tehty. Innostuin eilen kaivamaan vielä uusille taimille yhtä kivistä istutuspaikkaa ja tämän kasvualustan tekemisessä vierähti kolme tuntia, mutta tulipahan paikka valmiiksi yhdelle villiviinille ja parille puskalle (ne ovat vielä kaupassa).
  Tänään täytyy jatkaa verkkojen kanssa, jotta näkee, monta verkkoa on vielä ostettava lisää. Verkkovarasto alkaa olla uhkaavan tyhjä.
  Minä olen askarrellut arboretumiin samanlaisia muovipeitteitä rikkojen päälle, toivotaan kasvuston kuukahtavan sekä siellä että täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalissa ollaan, kylläpä oli taas työ. Ja keväällä kaikki pois, laskin muuten, että puutarha on verkotettuna suuremman osaa vuotta, huhtikuulle saakka, jopa toukokuuhun. Harmittaa etten ostanut alesta enemmän kuin kolme rullaa, olivat -70%.

   Poista
 3. Teillä varmasti tarvitaan hirmuiset määrät verkkoa! Verkko on hyvä, mutta sitten taas kissat eivät pääse niiden sisälle myyräjahtiin. Aina ei tiedä, kumpi on pahempi, peurat vai myyrät :-D Nyt, kun on ollut tosi tiheä myyräkanta jo yli vuoden ajan, ottaa ne taas enemmän tosissaan. Välillä niitä on melko vähän.
  Täällä en ole vielä aloittanut. Mutta ihanalta naapurilta sain kanaverkkoa yli kymmenen metriä, ja siitä riittää monelle. Eläköön naapurit (ja se, etteivät ne aina ole näkemässä niitä hassuimpia ähellyksiä)!
  Pionipenkkisi kuulostaa niin kauniilta sitten ensi vuonna, kun on kukkien aika. Arboretumin penkit ovat jo nyt todella kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyriä meillä on vähän, pitää muistuttaa kissoja, että myyriä pitää syödä. Kanaverkko on hyvää, sitä saa mukavasti taivutettua myös oksien suojaksi.

   Poista
 4. Verkottamista onkin sinulla riittänyt, mutta nyt kasvit ovat turvassa kutsumattomilta vierailijoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on turvassa ja uusi verkko on niin korkeaa ettei haittaa vaikka tulisi paljon lunta.

   Poista
 5. On siinä ollut hommaa verkottamisessa! Itsekin verkotin viikonloppuna, mutta vain yksittäiset puut. Toivon, että pihassa vieraileva jänö jättäisi muut kasvit rauhaan 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksittäiset puut on hyvä verkottaa. Vähän arveluttaa jos tulee oikein luminen talvi niin hyppääkö jänöt verkon yli, ahtaan verkon sisään eivät mene niin hanakasti mutta tuollainen laajan alueen verkko on sellainen että voi hypätä' sisään ja mellastaa.

   Poista
 6. Huh, minkä homman olet verkkojen kanssa tehnyt. Niihin menee myös pitkä penni rahaa, sillä halpoja hyvät verkot eivät ole. Eikä huonoja kannata edes ostaa. Ihme juttu, ettei kaupoista näin syksyllä tahdo millään löytää riittävän korkuisia verkkoja isompia rullia. Parin metrin pala ei riitä mihinkään. Tuollainen 25 metrin rulla on jo ihan kelvollinen ostos.
  En ole vielä laittanut verkkoja, sillä odotan tulppaanien saapumista. Ajattelin istuttaa niitä lähelle muita verkoilla suojattavia kohteita. Ei sitten tarvitse Trico Gardenia juosta kaiken aikaan ruiskuttamassa.
  Hyvä idea verkottaa kerralla isompia alueita. Yksittäisen puun suojaaminen on aika työlästä, kun samalla pitää varoa vahingoittamasta alimpia oksia.
  Jos joku sinun muoviviritelmillesi nauraa, niin naurakoon. Hyvä keino, eikä edes jää pysyväksi. Mietin usein itsekin, mitähän naapurit taas tästä ja tuosta tekemisestäni ajattelee. Nauramisen ja ihmettelemisen sijasta voisivat vaikka tulla pitämään verkkorullan toisesta päästä kiinni, kun yksikseni niiden kanssa taistelen.
  Hieno pionipenkki komeine kivireunuksineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudet verkot oli -70% alesta eli sain kolme yhden hinnalla, se oli jo erittäin hyvä ostos. Muutoin hyvä kun yhden rullan raaskii ostaa. Pari metriä ei riitä mihinkään, ei edes yhden puun ympärille. Minulla on tulppanit jo laitettu, en laittanut uusia kuin tuohon pionipenkkiin, keskityn taas pikkusipuleihin. Ensi vuonan sitten tulppaaneja kun saan muita uusia alueita valmiiksi.

   Poista
 7. Tuon verkkorullan kanssa onkin aika teutarointia, ei todellaan mikään kevyt juttu.
  Hienosti ovat kasvisi suojassa nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika teutarointia oli, olisi saanut hauskan kotivideon :D

   Poista
 8. Aikamoisen urakan olet verkkohommillasi tehnyt, haluaisinpa nähdä jänisten ilmeet! Ja vielä lisäksi uutta pionopenkkiä uusine kasveineen, mahtavaa ahkeruutta! Täällä vielä kaikki verkot ovat varastossa tötteröllään :D

  VastaaPoista
 9. Hyvä idea tuo isompi verkotus ja näin saa suurempia alueita kerralla.
  Minulla on ollut melkein joka vuosi jotain muovi tai muu härpäkkää rikkojen päällä. Se on kuten sanoit tehokas ja myrkytön keino.
  Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
 10. Maan kattaminen on hyvä konsti, vaikkei kaikkein sievin konsti olekkaan, mutta lopputulos ratkaisee. Kova verkottaminen on ollut!!
  Uusi penkkikin tehty, mahtavan reipasta!

  VastaaPoista
 11. Nyt jäivät jänöset nuolemaan nälkäisinä huuliaan ja sinä saat valmistautua rauhassa talven tuloon ilman pelkoa jyrsityistä kasveista. Minulla on vielä verkot varaston hyllyllä. Perinteisesti olen rautakangen avulla hakannut tukikeppejä routaiseen maahan ja sormet kohmeessa verkottanut kasveja joskus loka-marraskuun aikana. Helpommalla pääsisi, kun hoitaisi homman pois alta jo nyt, mutta toisaalta sitten en pystyisi kitkemään verkotettujen kasvien ympäriltä. Pitäisi ehkä ottaa ihan urakaksi kitkeä ensin kaikki verkoilla suojattavat ja sen jälkeen vasta muualta.
  Kätevää, jos saa suojattua yhdellä verkkohäkillä useamman kasvin. Yksi pitkä verkko on keväälläkin mukavampi kerätä pois ja rullata kuin kymmenen pientä. Vähät siitä, jos verkkorullan kanssa joutuu syksyllä pikkuisen taistelemaan :D
  Rikkojen kukistamisessa melkein kaikki keinot ovat sallittuja. Ei nuo muovisäkkiviritelmät siitä rumimmasta päästä minusta ole. Pääasia, että saa aikanaan puhdasta multaa uusille istutuksille. Suurella tontilla tuollaiset uppoavat aika helposti näkymään eivätkä pistä silmään samalla lailla kuin pienellä pihalla.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)