sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Vielä kukkii

 Vähän jännittää säästymmekö sunnuntain ja maanantain välisenä yönä hallalta ja pakkaselta. Edellinen yö säästyttiin, tomaatit ovat hengissä ja jopa kesäkurpitsat kasvimaalla. Myöskään missään perennojen kukissa ei ollut vaurioita. Itse olin koko viikonlopun pois kotoa, mutta sunnuntaina ehdin pariksi tunniksi puutarhatöiden pariin.

Sain Saaripalstan Sailalta ihanan pinkin ruusunätkelmän siemeniä. Pari taimea sain kasvatettua puutarhaan saakka ja nyt niissä on ensimmäiset kukat. Kunpa kestäisi talven, edellinen pinkki minkä ostin puutarhaliikkestä, ei ollut talvenkestävä.
Ruusunätkelmä yhdessä salkoruusun ja punalatvan kanssa. Punalatvoissa oli tänään hyvinkin hidasliikkeisiä kimalaisia. Taitaa olla niilläkin kausi ohi.
Viinikärhöstä olen laittanut jo monta kuvaa mutta saatte luvan kestää vielä ainakin yhden. 'Purpurea Plena Elegans' on sen ansainnut mahtavalla kukinnallaan.
Monsterisyysvuokon lisäksi minulla on kaksi muuta syysvuokkoa. Toinen niistä ei kuki, taitaa olla liian varjossa mutta 'Wild Swan' teki ensimmäisen kukkansa ja nupuista päätellen lisää on tulossa. Tässä on ihana, lähes valkoinen väri. Kuvan taustalla näkyvät punaiset pallot ovat äitienpäiväruusujen kukkia.
Yksi suosikkisalkoruusuistani on tämä hento puuterin värinen yksilö. Osan salkoruusuista olen leikannut poikki hyvissä ajoin heti kukinnan jälkeen. Sen pitäisi auttaa talvehtimista ja sitä, että kasvi kukkisi ensi vuonna.
Helmipihlajassa on kauniit marjat. Tämä kasvaa harmikseni enemmän pensaana kuin puuna. Onko kukaan yrittänyt saada kasvatettua pensasta puuksi oksia karsimalla? Vai intoutuuko tekemään vain lisää pensasvesoja.
Hävitin tien varresta yhden kesäkukkaistutuksen joka oli vanhassa sahtikuurnassa. Kuurna oli lahonnut puhki ja koin sen muutenkin vaikeaksi hoitaa ja kastella. En raaskinut laittaa kukkivaa krassia kompostiin vaikka sen tumman oranssit kukat eivät suosikkejani olekaan, tämän värisen siemeniä en hankkinut. Siirsin krassin kannon koloon ja saa olla siinä talveen saakka. Ensi kesänä siihen pääsee sitten jotain muuta.

Seuraavan kerran kuvia kasvihuoneelta, olen alkanut laittaa molempia talvikuntoon.


10 kommenttia:

 1. Kimalaisten määrä ja liike on pienentynyt huimasti. Toivottavasti ruusunätkelmä selviää talvesta. Suloinen syywvuokko.
  Kantojen koloihin voisi muulloinkin istutella kukkia ja katsoa, miten ne pärjäävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiseen koloon laitoin mehitähtiä mutta niistä en tajunnut ottaa kuvaa. Sitten joskus kun saan pionit tuohon etualalle niin voivat kyllä olla liian varjossa. Ruusunätkelmän soisin selviävän.

   Poista
 2. Ihana ruusunätkelmä. Mullei viälä kuki valakoonenkaa ja punaaset o vasta pualimetrisiä ja tuskin kukkiivat tänä syksynä. Toivottavasti molempien punaaset talavehtiivat.
  Tääläki o viälä säästytty hallaöiltä. Toivottavasti menis piiiiitkälle syksyhyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen ruusunätkelmä kukki minulla tosi aikasin, nyt siinä ei ole enää yhtään kukkaa ja siitä muistin, että tarkoitus oli kerätä siemeniä talteen. Hallayöltä säästyttiin.

   Poista
 3. Oi, miten kaunis on ’Purpurea Plena Elegans’, minulla on oma taimi vielä valeistutuksessa ja pitää muistaa istuttaa se vielä kunnolla. Toivottavasti se on nimilapun mukainen, sillä kukkia en siinä ole vielä nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kaunis kärhö ja kukkii uskomattoman pitkään.

   Poista
 4. Todella ihanan värinen ruusunätkelmä.
  Onpa syysvuokolla tosiaan kokoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihana väri, juuri sellainen pinkki josta pidän.

   Poista
 5. Mukavasti löytyy vielä väriä :) Täälläkin on jotain perennoja vielä kukassa ja kesäkukat jaksaa kummasti kukoistaa, ei tosin yhtä komeina, kuin kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla krassit ovat innostuneet uuteen kasvuun, tosin eka halla niin ovat heti mennyttä. Mutta ihaillaan niin kauan kuin pystytään.

   Poista

Kiitos kommenteista :)