lauantai 11. syyskuuta 2021

Ei toivottuja vieraita ja muita puutarhajuttuja

Eilen illalla hain pojan bussilta ja kotiin palatessa olin saada halvauksen. Kaksi kaurista (tai peuraa) juoksi tällä omalla tiellä tien yli auton edestä ja jäivät niitylle ihmettelemään. Annoin auton torven soida ja sain säikäytettyä ne pellolle. Ajoin auton äkkiä pihaan ja menin jatkamaan säikyttelyä ja onneksi hävisivät läheiseen metsään. Kauriit olivat vain muutamien kymmenien metrien päässä arboretumista. Katastrofi iskee jos ja kun löytävät arboretumin. 

Lisää ei toivottuja vieraita vilisee pitkin puutarhaa. Muutama jänis on jo nähty turhan lähellä verkottamattomia kasveja. Ruusukaalilla lehtiä nakertelee kaaliperhosen toukka. Suurimmat invaasiot hävitin, mutta muutaman yksilön olen antanut olla kun eivät näytä kiinnostuvan itse ruusukaalin keristä. Kotiloita riittää ja olenkin kylvänyt vielä Ferramolia vaikka tavanomaisesti en tee sitä enää syksystä.
Mutta siirrytään mukavampiin aiheisiin. Tähän olen istuttanut alppikärhön 'Ruby'. Ja ei , teidänkään silmät eivät valehtele, eihän tuo mikään 'Ruby' ole vaan taitaa olla ihan tavallinen alppikärhö. No kasvi on joka tapauksessa siirtolistalla ensi kesänä, vaan olisihan minä ottanut sen lajikkeen mieluummin josta maksoin. Mielipahan välttämiseksi sain hyvä syyn ostaa tilalle jonkun oikein ihanan uuden kärhön.
Kurjenpolvi 'Orkney Cherry' on jo kertaalleen siirretty mutta taidan joutua siirtämään sen vielä kerran. Se jää tuossa pahasti suurempien kasvien varjoon. Salkoruusut kasvavat joka kerta suuremmiksi kuin muistan.
Pinkkikukkainen lännenruusujuuri on tehnyt muutaman siementaimen. Olin jo kitkemässä näitä pois kun tajusin ettei taidakaan olla mikään rikkaruoho. Ihan kiva yllätys, olen miettinyt toisen taimen hankintaa mutta nyt ei tarvitse. Saan siementaimista monta uutta kasvia ja tulevaisuudessa lisääkin.
Syyshortensin väri paranee syksyn edetessä. Juurella viihtyy jaloangervot mutta taidan kuitenkin siirtää ne pois. Väri olikin liila vaikka ostin ne tummanpunaisina. Eikä tuossa juurella voi kasvaa mitään korkeaa mikä vie tasapainon näkymästä.
Yläpihan uudessa penkissä on vielä paljon väriä.
Vanhassa kasvihuoneessa majaillut puuhella pääsi uuteen kasvihuoneeseen. Sen oikea paikka on joko tuossa, tai sitten sinisen kaapiston toisella puolella, katsotaan keväällä kumpaan asettuu luontevammin. Kasvihuoneesta otettiin ikkunoiden automaattiavaajat talveksi pois. Istuin illalla huoneessa ja mittari näytti vielä + 25 astetta, ulkona oli 12 astetta. Jos ei olisi tullut pimeä niin olisin hakenut huoneeseen kupin teetä ja nauttinut hiljaisuudesta.

Nyt hetkeksi puutarhaan ennen lastenlasten viikonloppuvierailulle tuloa.


20 kommenttia:

 1. Argh, toivottavasti sorkkaeläimet eivät tohdi tulla lähellekään puutarhaanne enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soisin pysyvän pelloilla. Tänään löytyi epäilyttävä jätöskasa uuden kasvihuoneen vierestä, siis keskeltä puutarhaa!

   Poista
 2. Sama sydämentykytys iskee itsellenikin aina kun näen peurat laiduntamassa pellolla 50 metrin päässä arboretumista. Toivottavasti pysyvät etäällä puutarhastasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän asti ovat pysyneet viereisten peltojen kaukaisimmilla laidoilla mutta nyt on selkeästi reitit muuttuneet, en sitten tiedä onko ilveksiä tai muita vihollisia jotka saavat hakeutumaan uusille reiteille.

   Poista
 3. Kauriit ja peurat ovat kyllä vihoviimeisiä vierailijoita, jos sattuvat eksymään puutarhaan. Viime vuonna huomasin läheisellä pellolla kauriita. Kattilankansia vastakkain kalistamalla kävin niitä häätämässä pois. Tänä vuonna niitä ei ole näkynyt, mutta niiden esiintyminen voi olla vain ajan kysymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin vihonviimeisiä. Kattila ja metalliputki oli minulla mukana kun kävin tarkistamassa etteivät ole enää lähimailla. Täytyy kai alkaa pitämään häätövälineet aina lähettyvillä.

   Poista
 4. Syksykö ajaa elukat puutarhoihin? Parina päivänä olen löytänyt peuran sorkanjälkiä kukkapenkistä naapurin aidan vierestä. Naapurin pihalle peurat pääsevät helposti, kun heillä on aita vain meidän rajalla. Sekin 80-centtinen eli ei estä peurojen siirtymistä meidän puolelle. Mitään en huomannut tulleen syödyksi, mutta siitä huolimatta aion suihkuttaa Trico Gardenia aidan läheisyydessä oleville kasveille.
  Meille ilmestyi samanlaisia toukkia pergolan krasseihin, kuten edellisenäkin kesänä. Nypin niitä pois ja nyt krassit näyttävät toukattomilta.
  Minäkin ottaisin jaloangervot pois syyshortensian tyveltä. Tuskin niistä mitään kasvullista haittaa syyshortensialle on, mutta kaunis pensas ansaitsee kaiken huomion.
  Toivottavasti peurat ja kauriit pysyvät poissa pihapiiristäsi. Kyllä niille riittää lääniä muuallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oisiko syksy? Täällä voi olla myös ilves tai joku muu peto, kesällä näimme ilveksen aika lähellä. Aitaa meille ei saa mutta ehkä joku lippusiima voisi toimia hetken.

   Poista
 5. Peuroja tai kauriita ei omalle tontille halua. Ymmärrän halvauksen mahdollisuuden.

  On harmi, että kasvit eivät aina ole sitä, mitä pitäisi. Onneksi taas jotkut kasvit ilahduttavat siementaimilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei halua ei, metsiin kuuluvat. Aika usein käy ettei kasvit ole sitä mitä pitäisi mutta laajaan puutarhaan mahtuu ne väärätkin.

   Poista
 6. meilläkin koko repertuaari:kauriita,peuroja,ilves,susi,karhu,rusakot,mäyrä,lumikon ukkoni pelasti kissansuusta,kyyn siirsimme viime viikolla naapurikylään ja supi kiersi talon eilen.tuntuu luonto tulevan turhankin lähelle vaikka ei helsinki ole kaukana.lehtokotilotkin hyökkäsivät tänä kesänä.mutta ei anneta periksi,kai niitä kasveja jää jotain meillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on joskus ihan liian lähellä, ehkä pitäisi elää kovaäänisemmin :)

   Poista
 7. Juuri tänään ajattelin, että pian on jo taas aloitettava verkkojen virittely. Meidän pihajänis on myös varmasti ruokailemassa mikäli verkkojen laitossa fuskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huolellinen saa olla, jänis pääsee läpi pienestäkin raosta.

   Poista
 8. Mokomat tihulaiset! Kokeile ihmeessä lippusiimaa tai jotain muuta pelotetta hetimmiten. Toivottavasti eivät tule sorkkineen kaivelemaan arboretumiasi. Meillä ne söivät yhtenä vuotena vadelmat maan tasalle mutta kyläilves taisi pienen peuralauman metsästää vähemmäksi.
  Kohtahan se olisi tosiaan verkkojen ja suojausten virittely, iso urakka mutta ehdottoman kannattava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lippusiima kävi itselläkin mielessä! Nyt ei ole pariin päivään kauriita näkynyt, ehkä säikähtivät ja päättivät vaihtaa maisemaa. Verkottaminen on iso urakka mutta kannattava.

   Poista
 9. Kyseiset vierailijat saavat paljon tuhoa aikaan, jos pääsevät oikein mellastamaan.
  Aina näitä sattuu, ettei kasvi olekaan se, minkä luuli ostavansa. Se kyllä harmittaa, varsinkin jos hinnassa on sitten isompi heitto. Mutta kuten hienosti käänsit asian, saat luvan ostaa jotain kivaa uutta tilalle :)
  Upea syyshortensia, tuohan on jo pikku puu! Alle tosiaan sopii jotain aivan matalaa peittokasvia.
  Kaunis väri kurjenpolvessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruby olisi ollut niin kaunis ja ehdin jo olla tyytyväinen, että vihdoin löysin sen. Ei ole tullut uudemman kerran vastaan.

   Poista
 10. Joko ne sorkkajalkaiset puutarhan kauhut alkavat teillekin ujuttautua?! Jäniksetkin selvästi jo kartoittavat talven varalle hyviä ruokapaikkoja. Minäkin löysin viime kuussa pari lehtokotiloa ja kylvin varuilta niiden mahdollisiin lymypaikkoihin ferramolia. Sininenkin alppikärhö on kaunis, mutta harmittaahan se, jos osti sen eri värisenä. 'Ruby' olisi niin suloinen. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemmin kauriita on näkynyt pellon toisella laidalla eli melko kaukana, mistä lie nyt keksineet tulla lähemmäksi. Kaksi niitä oli, toinen pienempi ja toinen suurempi. Minun puolesta voisivat päätyä pataan.

   Poista

Kiitos kommenteista :)