lauantai 7. elokuuta 2021

Kesän odotetuin tapahtuma

 Minulla ja nelivuotiaalla lapsenlapsella on ihan oma rutiini. Kun tuo mummin kirppunen saapuu meille, on heti ensimmäiseksi mentävä syömään valkoiset mansikat ja sen jälkeen käymme tarkistamassa vesimelonin kasvun. Tällä viikolla koitti suuri hetki ja vesimeloni leikattiin irti, vietiin keittiöön ja syötiin.

Kokoa melonille oli sellaisen hyvinvoivan greipin verran. Mutta ei koko vaan se maku. Ostin valmiin taimen koska heräsin melonin kasvatuksen turhan myöhään. Lajike on 'Sugar Baby' ja voin sanoa, että on nimensä veroinen. En ole tainnut eläissäni maistaa näin makeaa melonia. Ja maistiaisen sain, lapsenlapset tuhosivat melonin parissa sekunnissa, pienen palan sain säästettyä heidän äidilleen.
Meloni kasvaa tuossa kuvan sinkkiämpärissä. Tämän kesän kokemuksella voin sanoa, että turhaan epäilin ämpärikasvatusta. Satoa on tulossa vielä ainakin yhden melonin verran, kolmaskin on mutta en tiedä ehtiikö se kypsyä.
Ruusukaalit voivat hyvin. Päätyjen harsot repesivät tuulessa joten poistin ne kokonaan. Kaaliverkko saa olla paikoillaan, suojaa kylmiltä öiltä. Osassa taimia on pieniä ruusukaalin alkuja, sato-odotukset ovat kovat.
Muutakin satoa on syöty. Kuvan omenat ovat viimeiset 'Pirja'-omenan omenat. Ne keitin omenasoseeksi. Vadelmissakin viedään viimeisiä, tänään kerään viimeiset pensasmustikat. Herneitä tulee ennätysvähän mutta toisaalta niissä on ennätysvähän matoja.
Myös perennamailla saadaan nauttia sadonkorjuusta. Keijunkukka 'Palace Purple' on tehnyt lukuisia siementaimia kivipolulle. Olen antanut taimia vahvistua rauhassa ja kunhan uusi istutusalue on valmis, siirrän taimet sinne. Vihreälehtinen taimi on jättiverbenan siementaimi, se ei ehdi kasvaa suureksi mutta en silti raaskinut kitkeä pois.
Epätarkka kuva mutta parempaa en saanut. Kärhö 'Abundance' on tehnyt tällaiset pienet lituskat. Onkohan siemenkodat? Jos on, niin mitä näille kannattaa tehdä jotta saisin niistä uudet taimet?

Ja nyt puutarhaan tekemään viimeisiä sadonkorjuita ja jatkamaan eilen alkanutta arboretumin kanttausoperaatiota ennen kuin päivän sateet alkavat.


17 kommenttia:

  1. Vesimelonisi näyttää jopa kuvassa makean herkulliselta. Tuskin haittaa, vaikka niitä ei kilotolkulla olekaan. Pääasia on maistamisen elämys.
    Ruusukaalisi ovat todella hyvinvoivia. Kannatti ehdottomasti laittaa verkon suojaan. Minullakin on parsakaalivauvoja tulossa, mutta verkottomina kasvaneiden emojen ulkonäkö on surullista katsottavaa. Toivottavasti viisastuin tästä kokemuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistelu on pääasia, ei sadon koko. On vain hyvä ettei hukuta vesimeloniin. Verkko oli hyvä hankinta, nyt uskaltaa olla ilman sitä mutta alkukasvatukseen se on ihan ehdoton.

      Poista
  2. Nam, kuva vesimelonista näyttää makoisalta. Tämä sai innostumaan vesimelonien kasvattamisesta. Milloin esikasvatus pitäisi aloittaa? En ole koskaan kasvattanut tätä lajia.
    Kiva kuulla, että kaalit onnistuvat tuolla tunnelissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesimeloni vaatii aika pitkän esikasvatuksen, muistaakseni pitää kylvää helmikuussa. Minullekin uusi lajike, pitää tutustua tarkemmin.

      Poista
  3. Vesimeloni näyttää herkulliselta! Olen itse yhden kerran kasvattanut vesimelonin. Tulos oli se yksi greipin kokoinen meloni ja ajattelin, ettei ole vaivan arvoista. Mutta jos minusta joskus tulee mummo niin lastenlasten kanssa sitä olisi varmasti hauska kasvattaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan oli herkullista. Ehkei muuten ole vaivan arvoista mutta kun saa kasvattaa lastenlasten kanssa niin vaiva saa ihan oman arvonsa.

      Poista
  4. Herkullista satoa. Ruusukaalit näyttävät viihtyvän hyvin tunnelissaan.

    VastaaPoista
  5. Uskomatonta että pienessä sangossa on riittänyt tällaisena kesänä kosteutta melonin taimelle😮 Olet varmasti kastellut ahkerasti👍 Minä mietin että taisin kehottaa ruusukaalipostauksessani katkaisemaan kaalien latvat näin elokuussa jotta kaalit ehtii kypsyä. Täytyykin käydä tarkistamassa oliko se niin😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä muistin oikein👍
      'Vielä on yksi tärkeä asia muistettavana sitten elokuussa. Ruusukaalin taimet täytyy muistaa latvoa! Latvominen eli latvan katkaisu nopeuttaa sadon valmistumista ja kasvattaa muuten pieneksi jääviä ylempiä keriä'.

      Poista
    2. Olen kastellut joka päivä melonia, helteillä oli aika taiteilua kastelun kanssa. Juuri mietin milloin tekisin latvomisen, jostain luin, että ei saa tehdä liian aikaisin mutta ei liian myöhäänkään. Elokuu taitaa olla hyvä.

      Poista
  6. Hyvä melonin kasvatuskokeilu. Ja ihanat rutiinit teillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli onnistunut kokeilu, etenkin jos saadaan vielä toinen meloni syötäväksi.

      Poista
  7. Njam, herkullisen näköinen vesimeloni! Meillä on myös ruusukaalissa jo pikkuruisia kerien alkuja näkyvissä. Eilen katkoin latvat. Kärhön siemenkotiahan nuo ovat. Odota, että kypsyvät ja kylvä sitten. Muistaakseni laitoin johonkin englanninkieliseltä sivustolta suomentamani ohjeet kun pari vuotta sitten yritin itse kylvää kärhön siemeniä. Kylvökset eivät vain itäneet, mutta jos tänä vuonna tulee kypsiä siemeniä, aion kokeilla uudestaan. Onnea yritykseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toista melonia odotellaan vesi kielellä. Pitää ensi viikolla katkaista latvat omista ruusukaaleista, ehkä verkon voisi poistaa kokonaan. Kärhökylvöjä on pakko kokeilla, mietin vielä miten ja mihin olisi parasta tehdä.

      Poista
  8. Ai että, teillä on kyllä herkuteltu! Meillä vesimeloni tekee vasta nyt ensimmäisiä meloneja, eivät varmaan ehdi syötäväksi asti.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)