torstai 2. heinäkuuta 2020

Tanssia ruusujen terälehdillä

Sadepisarat, kevyet ja raskaat ovat tanssineet ruusujen terälehdillä ahkerasti parin viimeisen päivän aikana. Kaikki ruusut eivät sateista tykkää, suurin osa ei ole moksiskaan. Kuvat on otettu viikonloppuna, ennen sateita.
 Arvilan oma ruusu kukkii hienosti tänä vuonna. Yksi kukka ei helteillä kauaa kestänyt mutta uusia avautui koko ajan lisää.
 Vasemmalla on Rosa rugosa 'Pohjolan Kuningatar' ja oikealla Arvilan ruusu josta on kasvanut parimetrinen tiheä pensas.
 Rosarion mylläyksen takia osa ruusujen kukinnoista menetettiin, lisäksi talvella kuoli yksi uusi ruusu. Sen sijaan kirjoapteekkarinruusu Rosa Mundi kukkii runsaasti. Jouduin tukemaan osan oksista kun retkottivat maassa. Yhden oksan jätin maahan ja laitoin sen piikeillä kiinni siinä toivossa että oksa tekisi maata vasten olleessaan juuret. Saisin näin lisättyä tätä ihanaa ruusua.
 Puistoruusu 'Sointu' kukkii myös runsaasti, senkin yhden kukan kukinta on helteellä nopeasti ohi. Tykkään tämän keijukaisen oloisista kukista, terälehdet kuin kreppipaperia ja keltaiset hennot heteet kreppien sisällä.
 Hankin viime syksyn alennusmyynneistä 'Flammentanz' köynnösruusun. Istutin sen talon kivijalan viereen puolen metrin syvyyteen, tämä kun ei ole omajuurinen. Kukintaa en odottanut sillä ruusussa ei ollut talven ja jänisten jäljiltä kuin yksi oksa hengissä ja sekin lyhennettynä. Ruusu yllätti ja tekikin monta kukkaa pieneen varteensa.
Ensi talveksi ruusu on suojattava verkolla sillä tämä kukkii vain vanhoilla versoilla niinpä niitä ei ole vara menettää. Yksi kukka ei ole kummoinen mutta yhdessä näyttävä näky tuon intensiivisen punaisen värin takia.

Rosariossa jännitetään 'Tuscany Superb' ruusun kukintaa, ehtiikö avata kukkansa sunnuntain Avoimiin Puutarhoihin.

18 kommenttia:

 1. Ruusut ovat niin ihania! Ne taisivat tykätä noista kovista helteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin taisivat ja viime talvi oli ruusuille hyvä paitsi jänikset söivät muutamaa kun en verkottanut niitä.

   Poista
 2. Upea rosario, ruusujen tuoksu on ihana. Toivottavasti ehdit hetken istahtaa rosariossa nautiskelemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut tuoksuvat ihanasti, tänään olen ehtinyt istua ja nauttia ja nuuskutella ruusuja, se kuuluu ehdottomasti kesään.

   Poista
 3. Ruusut ovat kauniisti kukassa ja osalle ruusuista tuo runsas sade ei ollut hyväksi.
  Meillä Sointu riehaantui tekemään valtavasti nuppuja ja ehti myös kukkia osittain ennen sadetta ja sitten sade ja tuuli yhdessä teki pensaasta melkein pannukakun. Ei se enää ole ollenkaan kaunis mutta toivottavasti se siitä vielä virkoaa ja jaksaa ehkä syksymmällä kukkia uudelleen.
  Miten tuo Arvilan ruusu on saanut alkunsa ja nimensä, mielenkiintoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni vahvakin ruusu taipui pitkässä kaatosateessa. Sointu kukkii pakkasiin saakka joten eiköhän se toivu. Arvilan ruusu on tämän pihan ruusuja, se on joku tunnistamaton kirkonruusu, muistuttaa paljon 'Ruustinna' ruusua mutta ei ole ihan se tai sitten on muunnos. Ruusu löytyi kun pihasta kaadettiin suuri koivu, ruusu sai voimaa ja nousi esiin vuosien piilottelun jälkeen. Kutsun sitä Arvilan ruusuksi kun tämän talon nimi on Arvila.

   Poista
 4. Ruusut ovat kauniita. Meillä satoi hiljakseen ja vähän, lisää saisi tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä riittäisi sateet, kesäkuun sateet tulivat yhtenä päivänä, yli 60mm.

   Poista
 5. Toivottavasti Flammentanz pärjää, sillä se sopii erinomaisesti kivijalkaa värittämään. Lämmin seinusta on sille hieno paikka.
  Kiva, että ruusutkin kukkivat sopivasti avoimia varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon minäkin Flammentanzin kestävän, viime talven kesti hyvin vaikka ei ollut lunta suojana.

   Poista
 6. Oijoi, Tuscany Superb on oikea herkku, minäkin odotan sen kukintaa täällä blogissasi!
  Flammentanz on tosiaan hyvä. Jossain vaiheessa harmittelinkin, että se tuli hankittua ja istutettua muotopuutarhaan, jonne vasta jälkikäteen äkkäsin pastellisävyjen sopivan paljon paremmin. Ei tuota isoksi kasvaneena enää siirretä, enkä haluakaan, harva köynnösruusu on noin elinvoimainen. Olen sittemmin kokeillut monia muita eikä ne ole mitään isoksi kasvaneeseen Flammentanziin verrattuna.
  Suloinen tuo Arvilan alkuasukas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin odotan, en ole koskaan nähnyt sitä luonnossa. Taimi oli omajuurinen löytö Porkkalan kartanon taimimyymälästä. Arvilan alkuasukas-ruusu on suloinen mutta aika voimakaskasvuinen. Pirkko Kahila tunnisti sen kirkonruusuksi

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Tänä vuonna ruusut kukkivat runsaasti ja kauniisti.

   Poista
 8. Ihanaa ruusujen kukintaa! Hyvä, että olette säilyttäneet Arvilan ruusun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja onneksi se löytyi, kuinkakohan kauaa olisi enää sinnitellyt jos koivua ei olisi kaadettu. Tuo iso pensas on kasvatettu 15cm oksanpätkästä.

   Poista
 9. Kun sade on kovin rankaa, siinä moni kasvi saa 'siipeensä'. Sade tuli toki tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarpeeseen tuli mutta voisihan sitä sataa hiukan hellemmin.

   Poista

Kiitos kommenteista :)