keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Vaaleanpunaista ja vihreää

Viime kesänä purppurahappomarja 'Rose Glow' ei vielä viime kesänä hehkunut täydessä kauneudessaan. Ilmeisesti keskittyi juuriston kasvattamiseen ja kotiutumiseen. Tänä vuonna siihen on tullut paljon uusia oksia.
 Uudet oksat ovat vaaleanpunaisen kirjavat. Jostain syystä minusta tulee lehdistä mieleen puolukkavispipuuro.
 Happomarjan alle valitsin 'Vera Jameson' maksaruohon joka sopii täydellisesti kylki kylkeen happomarjan kanssa. 'Vera Jameson' on parissa vuodessa kasvanut kokoa kivasti ja tuntuu viihtyvän savisesta maasta huolimatta.
 Siirrytään luumulehtoon johon siirsin viime kesänä muutaman angervon siementaimen. Osa on keltajapaninangervon ja osa keijuangervon jälkeläisiä. Piskuisesta koosta huolimatta kaikkiin keijuangervon jälkeläisiin on tulossa kukkia. Osa kukista on näin mahtavan värisiä.
 Angervojen siementaimet kasvavat tuossa multakaistaleella, tarkoitus on että peittävät vielä joskus kaiken mullan ja rajaavat laatikoiden aluetta. Angervojen välissä on mätäskurjenmiekkaa ja yksi huikean suureksi kasvanut ukontulikukka. Muutama siementaimi mahtuu joukkoon, kaksi onkin kasvamassa ruukussa ja pääsevät maahan kunhan vahvistuvat ja ovat kasvattaneet kunnon juuret.
 Rosariossa on kärsitty jonkin verran sateista. Kirjoapteekkarinruusu tekee paljon kukkia mutta sade saa ne ränsistymään nopeasti.
 Puistoruusu 'John Cabot' ei oikein tykännyt lumettomasta talvesta, kuivatti paljon oksia ja on siksi harvan näköinen. Kukkiakin on vähemmän kuin viime vuonna.
Sade ei kuitenkaan näitä kukkia haittaa, siksi hyvä valinta sateista kesää ajatellen. Rosarioon voi laittaa uusia ruusuja vasta ensi vuonan mutta silti minulla on etsinnässä valkoinen ruusu joka ei tee juurivesoja tai jos tekee niin hyvin niukasti. Eikä saisi kasvaa liian suureksi. Minä sinä laittaisit tai  mitä ruusua suosittelet?

24 kommenttia:

 1. Minullakin on etsinnässä samoilla kriteereillä ruusu eli odotan kiinnostuneena ehdotuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea on löytää, toivottavasti tulee kivasti vinkkejä.

   Poista
 2. Yksi vaihtoehto voisi olla omajuurinen Eacy Elegance ruusu Champagne Wishes, joka ei tee juuriversoja lainkaan. Neidonruusuista löytyy myös ihania valkokukkaisia lajikkeita esim.'Mme Plantier' se vaatii kuitenkin melko lämpimän kasvupaikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä kaiki Easy Elegance ruusut kuolevat minulla, kolmea olen kokeillut eikä yksikään selvinnyt talvesta hengissä. Neidonruusuja voisin kokeilla, paikka on lämmin kivimuurin suojeluksessa, kiitos vinkistä.

   Poista
 3. Osa ruusuista makaa täälläkin sinne sun tänne sojottaen, kun sateet (jee, viimein tuli kunnon sateita tännekin!) ovat painaneet kukista painavat varret maahan, ja lisäksi on ollut lähes myrskytuuli. Toivottavasti nyt olisi kohtuulliset säät, jotta koko kukinta ei mene vähän plörinäksi.
  Neidonruusuja voisi tosiaan kokeilla, myös White Grootendorst on kaunis, mutta neilikkaruusut voivat ehkä olla isompia kuin olit ajatellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. White Grootendorst minulla jo on, se ei kyllä ole kasvanut kokoa paljoakaan koska leikkaan sen aika matalaksi joka vuosi, tuntuu tykkäävän siitä. Neidonruusuihin pitää tutustua, Ruususeuran sivuilla on kattava luettelo.

   Poista
  2. Hei, tuli vielä mieleen yksi idea, joka ei ole ruusu, mutta niin ihana yhdistelmä ruusuun, että oli pakko istuttaa omaan ruusutarhaani: jasmike. Ei ehkä niitä todella isoiksi kasvavia, mutta pikkujasmike esimerkiksi, vaikkapa kerrottu 'Snowbelle'. Jasmikkeiden valkoiset kukat ovat todella ihanat ruusun vieressä.

   Poista
 4. Ostin viime syksynä kirjoapteekkarinruusun ja olin niin iloinen, että nyt avasi ensimmäiset kukkansa. Sinun apteekkarisi on vielä suurempi, minusta siinä on jotakin aivan ihanaa. Ei haittaa, vaikka sade vähän runteleekin. Olisin myös ehdottanut Champagne Wishesiä, sillä siinä on tanakat pystyt oksat ja terveet kiiltävät lehdet. Yhden nuppuvarren joku ehti syödä, mutta nuppuja on edelleen runsaasti. Harmi, jos eivät Elegans ruusut siellä pärjää. Mutta varmasti löydät hyvän ja kestävän, kunhan jatkat etsiskelyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Champange Wish oli yksi kuolleista, ehkä en vain laittanut sitä oikein tai istutin liian myöhään syksyllä. Easy Elegans ruusuissa olisi monta ihanaa vaihtoehtoa mutta en ehkä enää raaski kokeilla niitä. Kirjoapteekkarinruusu on kasvanut mukavasti kokoa joka vuosi, nyt laitoin siitä yhden varren piikeillä maahan kiinni jos saisin lisättyä sitä niin.

   Poista
 5. Keiju- ja ruusuangervojen kukka on kaunis, erityisesti läheltä katsottuna. Minulla on rinteessä ruusuangervoa. Se leviää itsestään, tosin ei mitenkään raivostuttavasti.
  Happomarjat ovat selvästi tekemässä uutta tulemistaan. Tuo Rose Glowkin on kaunis. Vispipuuroltahan se näyttää maksaruohon kaverina. Moni avoimissa puutarhassasi käyneistä kehui kauniita happomarjojasi ja niiden taitavaa sijoittelua muiden kasvien yhteyteen. Yhdyn heihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän vähän on tullut angervoista siementaimia, enemmällekin olisi käyttöä. Ehkä tekevät vanhemmiten enemmän. Happomarjat tekevät tuloaan ja se on hyvä, lajikkeita on nykyään paljon erilaisia.

   Poista
 6. Mullaki o uurehko punertavalehtine happomarija teheny ny punaasiaki versoja. Viimme kesänä vaa vihereetä. Joskus angervojen siämentaimet yllättäävät positiivisesti. Yleensä vaan herättää tuskastuttavia kommenttia, ku niiton joka puskan juurella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole vielä saanut kokea angervojen liiallista siementaimi määrää, isotuomipihlajan alkuja olen sen sijaan kitkenyt jo huikean määrän tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Taitaa vaatia muutaman vuoden ennen kuin monet kasveista tekevät itävää siementä.

   Poista
 7. Ihailin tuon purppurahappomarjan väriä sunnuntaina. Se näyttää todella upealta ja sillä on hyvä väripari. Hyvä tietää, että aina heti ei välttämättä näy kasvin väri, mutta sieltä se voi myöhemmin ilmaantua. Ihmettelin ukontulikukkiesi kokoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kaunis väri, voisin ottaa toisenkin samaa väriä. Ukontulikukat ovat kasvaneet ihan mielettömiksi, siksi en ole raaskinut leikata niitä vielä pois.

   Poista
 8. Sateet ovat olleet rankkoja ja kasvit saaneet tuntea sen. Välillä jälki ikävän näköistä. Rankat sääilmiöt lienevät tulleet jäädäkseen. Ikävä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ikävä juttu ja tuntuu että aina on ääripää, joko äärihelle ja kuivuus tai sitten sataa koko ajan kuten nyt.

   Poista
 9. Minulle tuli mieleen se ihana ruusu Aspirin. En ole kyllä varma tekeekö se juurivesoja. Mutta tuohon sopisi minusta juuri sellainen maanpeittoruusu kuin Aspirin on. Niin nätti tuo purppurahappomarja! Ikäviä nämä sateet, en oikein jaksaisi enää :( Angervoaidanteesta tulee tosi kiva tuohon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maanpeittoruusu ei käy rosariin mutta kiitos vinkistä sillä muualla sellaiselle on ehkä tarve. Pistetään Aspirin muistiin. En jaksaisi minäkään sateita, pitäisi muurata kasvihuonetta eikä siitä tule sateella mitään ja parin tunnin kuivaksi jaksoksi ei kannata kaivella työvälineitä esiin.

   Poista
 10. Ihana vispipuuro! <3
  Ja kaikki muutkin.
  Katsopa löytyisikö kanadalaisista ruusuista jokin sopiva lajike rosarioosi. ´J.P. Connell` on esimerkiksi kermanvalkoinen. Tai `Morden Snowbeaty` on puhtaamman valkoinen, mutta puolikerrottu.
  Kanadalaiset ruusut ovat omajuurisia ja talvenkestäviä ja kukkivat oikeastaan koko kesän. Kanadalaisissa ruusuissa yhdistyvät pensasruusujen ja ryhmäruusujen hvyät puolet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kanadalaiset on katsomatta. Omajuurisuus on aika ehdoton ja tietysti talvenkestävyys vaikka joskus voi herkkiksiä kokeilla.

   Poista
 11. Miten olisi valkoinen neilikkaruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minulla on toisessa kohtaa ja muuten kukkii tänä vuonna todella paljon vaaleanpunaisin kukin!

   Poista

Kiitos kommenteista :)