maanantai 13. heinäkuuta 2020

Huovilan puisto ja Porkkalan kartano

Puutarharetkiä on mielestäni mukava tehdä yksin mutta joskus on kiva saada kaveri mukaan. Eilen lähdin yhdessä Vaalean Vihreää blogin kirjoittajan kanssa Lammille Porkkalan kartanoon ja sieltä menimme puutarhamyymälän kautta Huovilan puistoon Kärkölään.

Porkkalan kartanon puutarhaan olen tutustunut joskus vuosia sitten, silloin omatoimisesti. Teimme myös omatoimikierroksen mutta vasta opastetun ruusukierroksen jälkeen. Lisäksi nautimme hyvät päiväteet suolaisen ja makean kera kartanon sisätiloissa olevassa kahvilassa.
 Kierroksen aluksi saimme kuulla kartanon vanhojen agave-kasvien tarinan. Agavet ovat tulleet kartanoon 1920-luvulla ja ne on siitä asti talvetettu onnistuneesti.
 Upeiden perenna- ja ruusualueiden sijaan huomasin, että minua kiehtoi eniten metsäpuutarhan osuus. Valtavia kantoja joiden siimekseen oli istutettu erilaisia varjon kasveja. Joitain yllätyksiä siellä oli kuten huisku-unikko joka kasvaa minulla täysin auringossa. Ehkä kokeilen sitä myös varjoon.
 Upean värinen marhanlilja puiden välistä siivilöityvän auringon valossa.
 Paljon tunnistimme kasveja mutta osa jäi tunnistamatta kuten tämä pieni kirjavalehtinen hassutus erään kannon kolossa.
Sieniä tuskin oli istutettu mutta ne olivat luonteva osa kantoja ja varjon puutarhaa.
 Hyötytarhaan oli palattava nuuskuttamaan väinönputken lakritsan ja aniksen tuoksua. Tämä kasvi on saatava omaankin puutarhaan. Kartanon puutarhan myymälä tarjoaa toinen toistaan erikoisempia kasveja joita ei muualla tule ihan heti vastaan mutta väinönputkea siellä ei ollut. Tyhjin käsien en silti lähtenyt. Ostin 'Serenade' syysvuokon, täpläkurjenpolven 'Espresso' ja kurjenpolven 'Orkney Cherry' sekä maksaruohon jossa ei ollut nimeä. Lisäksi oli ostettava blogien hehkuttamana rotkolemmikki 'Jack Frost'. Sekä muutama muu taimi aukkopaikkoja paikkaamaan.
 Huovilan puistossa emme kiertäneet yhtä pitkään kuin Porkkalassa sillä sama ukkoskuuro joka oli tulla niskaamme Lammilla oli tulossa Kärkölään. Pääosassa olevat lammet ehdimme kiertää sekä rakentamatta jääneen kartanon perustuksissa olevan ruusutarhan.
 Huovilassa myydään myös taimia joista ostin kaksi ritarinkannusta. Kotona huomasin, että toisen purkin taimen saikin jaettua kolmeksi ja näin sain ritarinkannusta kolmeen eri paikkaan.
 Toisen lammen lumpeet.
Huovilan päivänkakkaraniittyä.

Suosittelen käyntiä molemmissa kohteissa, ehtii hyvin yhden päivän aikana. Tässä linkki Porkkalan kartanon tapahtumiin: tapahtumat, ja tässä linkki Huovilan puiston sivuille.


14 kommenttia:

 1. Huovilan puistossa olen käynyt useammankin kerran, mutta vierailu Porkkalan kartanossa on ollut vasta haaveissa. Sinne on siis ehdottomasti päästävä ja samalla voisi käydä taas Huovilan puistossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa mennä Porkkalaan ja ajoittaa käynti opastettuun kierrokseen vaikka toki alueella voi kierrellä samaa pääsymaksua vastaan omatoimisestikin. Hienot istutusalueet ja kahvilassa voi istuskella kartanon vanhoilla kalusteilla ja syödä kaakkua flyygelin kupeessa kuten me teimme.

   Poista
 2. Huovilan puistossa tulee käytyä usein. Porkkalan kartanoon on jäänyt tutustumatta. Pitääkin seuraavalla kerralla Lammilla ystävien mökillä vieraillessa ottaa käynti asiaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huovilasta ei ole mikään kovin pitkä matka Porkkalan kartanolle, kannattaa ehdottomasti poiketa.

   Poista
 3. Kiitos seurasta. Oli hyvä reissu! Eikä edes pahemmin kastuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pahemmin, päästiin aina sopivasti alta pois. Onneksi ei lähdetty lauantaina kaatosateessa :)

   Poista
 4. Kävin tuossa Porkkalan kartanossa juuri pari viikkoa sitten. Ihan itsekseen kierreltiin. Mukava paikka eikä ole niin viimeisen päälle tuunattu kuten ei itse päärakennuskaan. Kahvilassa ihanaa Brita-kakkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä söin porkkanakakkua hyvää sekin. Kartanon puutarhaa taidetaan ylläpitää pitkälti omin voimin, aika huikea saavutus, pinta-alaa puutarhassa riittää.

   Poista
 5. Olisipa ihana päästä tuonne käymään. Pitääkin ihan laittaa kalenteriin ylös👍

  VastaaPoista
 6. Tässäpä oivallinen kesäpäivän retki. Saattaisin saada Ukkokullankin houkuteltua mukaan, sillä hän on syntynyt Lammilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvä retkikohde. Suosittelen opastettua kierrosta, puutarhasta saa sen kautta paljon enemmän irti.

   Poista
 7. Kiitos esittelystä, vaikuttavat kiinnostavilta kohteilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat ovat hinoja kohteita. Porkkala on enemmän rakennettu puisto ja Huovila vapaampi ja osin luonnontilassa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)