perjantai 31. heinäkuuta 2020

Kun sataa aina

Nyt on sellainen olo jollaista en toivo mikään kesä. Meillä sataa aina. Ei välttämättä koko päivää mutta juuri niin tiheään etten viihdy pihalla. Kaikki toimet on ajastettava sääennusteiden ja sadekarttojen mukaan ja siitä en pidä. Tykkään kun voin tehdä ja puuhailla oman mielen mukaan, etenkin kun kyse on viimeisistä lomapäivistä ja ensi viikolla alkavat työt ja aikataulut.
Ihmettelin alkukesästä arboretumissa kasvavaa kasvia jonka lehdet näyttivät lehtosalvialta. Kasvi ei kuitenkaan kukkinut silloin kuin muut lehtosalviat. Nyt siihen tuli kukat ja heti tajusin mistä kasvista on kyse, olen laittanut tuohon ranskantulikukan. Paikka on kyllä ihan liian ahdas mutta tätä tuskin kannattaa siirtää, annan vain siementää ja saa itse valita uudet paikkansa.
Havaitsin ruusuorapihlajan kärsineen kovista tuulista, se oli mennyt todella vinoon. Tuimme pienen puun kolmella uudella tuella. Toivottavasti juuristo ei ehtinyt kärsiä tuulen taivutteluista.
Kirjoitan tätä uudella bloggerilla, vanhaan en enää päässyt vaan tuli suora ohjaus tänne uuden puolelle. Nyt näyttäisi toimivan paremmin kun viimeksi vapaaehtoisena kokeiluna. Ainut, että kuvat latautuivat päinvastaisessa järjestyksessä kuin ennen. Arboretumissa pallohortensiat aloittelevat kukintaa.
Tässä koko puska. Kukat ovat ihmeellisesti vain toiseen suuntaan eli katseiden kannalta juuri väärään suuntaan. Olisi hauska tietää miksi. Uuden kasvihuoneen liepeille olen suunnitellut isoa alaa pallohortensiaa, toivottavasti saan tästä jakopaloja siihen mennessä kun suunnitelman toteuttaminen on ajankohtaista.
Keväällä Lidlistä ostettu punakärsämö kukkii. Kasvi on hyvin merkitty etten vahingossa kitke sitä pois kukinnan jälkeen tai ensi keväänä.
Teresanruusu on kestänyt nämä monsuunisateet yllättävän hyvin. Kukkineet kukat on näköjään leikkaamatta pois, ne rumentavat pensasta kuten muitakin ruusuja.
Tässä vielä teresanruusun kukkanuppuja, kukintaa on odotettavissa vielä pitkän aikaa. 

Pääsin eilen käymään ihan sattumalta aivan uskomattomassa puutarhassa. Satuin mainitsemaan, että haaveilen Austin-ruusuista ja tämän puutarhan omistaja kutsui katsomaan Austin-ruusujaan. Olin aivan mykistynyt vaikka kukinnassa olikin suvantovaihe ja osan oli pilannut sade. 'Lady off Shalott' sai polveni notkumaan ja käteni tärisemään. Olen nähnyt ruusun vain Saaripalstan Sailan kuvissa ja nyt kun näin ruusun luonnossa niin voihan elämä miten kaunis se on, ei riitä kuvat eikä sanat. Lajikkeita oli muitakin ne kaikki kasvoivat ruukuissa talvehtien kellarissa. Koko puutarha oli täynnä ruusuja, pensaita ja mitä erilaisempia kasveja. Myös perennoja oli mutta niillä oli selkeästi sivurooli. 
Tunsin kyllä itseni puutarhaharrastajana aika pieneksi siinä puutarhassa. Toisaalta sain inspiraatiota jatkaa oman puutarhan kanssa, vuosien työ tuottaa tulosta, sen ainakin näin.

11 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä tämän kesän säistä, erityisesti sateista. Kun työt joutuu jatkuvasti rytmittämään sateiden vuoksi, se rajaa tekemisiä ja vie vähän innostustakin. Ihan pikkusadetta en pelästy, mutta kaatosateet ja kaikkialle ulottuva märkyys haittaa tekemisiä.

  Minulla on ollut ranskantulikukka muutaman kesän. Ainakaan toistaiseksi sen siementaimia ei ole ilmestynyt lähelle eikä kauaksi ja kasvi on pysynyt hyvin samalla paikalla.

  Olen leikannut teresanruususta säännöllisesti kukkineet kukat pois ja se on selvästi lisännyt ja parantanut uusien nuppujen kehittymistä. Kokeile.

  Saitko kuvata Austin-ruusuja vierailupuutarhassa? Olisi kiva nähdä.

  VastaaPoista
 2. Ranskan tulikukan kerrotaan olevan kaksivuotinen, mutta minulla se sekä purppuratulikukka ovat säilyneet jo useita vuosia. Yksilöt ovat lisäksi vankistuneet ja kasvattaneet enemmän versoja. Muutamia uusiakin taimia on ilmestynyt - en ole kai kitekenyt ympäristöä kovin tarkkaan.

  VastaaPoista
 3. Hurmaava Teresa-ruusu ja tulikukka! <3
  Ja pallohortensia kuuluu rakkauskukkiini. <3
  Sade on virkistävä piriste puutarhalle, mutta liika on liikaa niin kasveille kuin puutarhurillekin.

  Meillä sateesta ei ole ollut tietoa viikkoihin ja piha huutaa vettä joka ilta paahtavan auringon laskettua kattojen taakse.
  Tuli testattua tuoksuherneetkin tänä kesänä, mutta ne paloivat karrelle jopa varjossa.

  Toivotan auringonhellimiä päiviä sinne alkavaan elokuuhun!

  VastaaPoista
 4. Tasaisesti väliajoin toistuva sade on tylsää, jos olisi puutarhassa projekteja kesken - minultakin häviää inspiratio silloin. Nyt olen tosin marjastanut metsässä poutaväleissä.
  Ranskantulikukka on kaunis, pitää yrittää löytää sellainen alku itsellenikin. Täälläkin pallohortensiat kukkivat ja kyllä ovat kauniita. Olisi kiva nähdä kuvia tuosta kauniista vierailukohteestasi, jos niitä on tai on lupa julkaista. Tosiaan vierailut kauniissa puutarhoissa ovat innostavia ja saavat itselle uuden latauksen rakentaa visioiden suuntaan.

  VastaaPoista
 5. Eilen jouduin vaihtamaanvaatteet kolme kertaa. Aina kun pääsin pihahommiin taimetsään, yllätti rankkasade. Kaikki lamoaa ja näyttää piestyltä puutarhassa.Nyt onneksi paistaa aurinko, ehtii paikat vähän kuivua.
  Upeita ovat nuo ruusut ja ranskantulikukan haluaisin. Täällä kasvaa yli kaksimetrisiä keltaisia tulikukkia ihan metsänä. Ovat tulleet itsestään puutarhaan, luultavasti jonkun taimen mukana. Kiertelevät vähän missä sattuu :)

  VastaaPoista
 6. Meillä on nurmikko kohta ennätyskorkea, kun sateet tulevat silloin, kun olisi aikaa leikata ruoho. Kuulostaapa ihanalta vierailulta. Sinulla taitaa kohta muuttaa Austin-ruusuja?

  VastaaPoista
 7. Meilläkin sataa koko ajan ja minäkin olen katsonut ennusteista milloin voisi mennä kenties kitkemään tai marjoja kerämään. Pallohortensiat kaatuivat maahan eilisestä sateesta ja eivät vieläkään ole kaikki oksat nousseet ylös eivätkä nousekkaan kun osa varsista on poikki. Olisi mielenkiintoista nähdä jotain kuvia kenties vierailustasi tähän unelmien puutarhaan. Blogi alusta menee automaattisesti uuteen mutta sen voi vaihtaa vielä vanhaan, en tiedä kuinka kauan ❓

  VastaaPoista
 8. Onhan tuota sadetta saatu ja melko ikävää on märkiä kasveja käsitellä. Nyt pari päivää ollut poutaa ja melko lämmintäkin. Uusi blogger muuttuu koko ajan, kun tekevät päivityksiä. Onneksi kuvat latautuvat nyt nopeammin kuin alussa.

  VastaaPoista
 9. Minua eivät ole lomani aikana sateet haitanneet. Oltiin viikko pois kotoa ja sopivasti juuri silloin oli jokunen sateisempi ja kylmempi päivä. Nyt tämä viikko on ollut oikein hyvä. Minullakin alkaa maanantaina työt. Olisihan tässä vielä vaikka viikon voinut lomaillakin.

  VastaaPoista
 10. Onpa kaunis ranskantulikukka! Meillä on tänään ollut kaunis sää. Uskaltauduin leikkaamaan pikkuisen luumupuita. Katkaisin esimerkkisi rohkaisemana osasta latvankin. Elokuun alku saisi olla nyt poutaista, sillä itsellänikin alkaa pian työt. Marjat kypsyvät pian ja monta pihatyötä odottaa sopivaa inspiraatiota. Puutarhavierailut ovat aina antoisia ja vielä parempi, jos puutarhassa on omia lempikasveja. Aurinkoista elokuuta!

  VastaaPoista
 11. Ihanasti kuvailet tuota kohtaamista Shalottin leidin kanssa, noin kai käy, kun on oikein sydämeltään ruusuihminen, alkaa kädetkin täristä! Toivottavasti siellä on jo paremmat säät, vaikka harmiksi lomasi aikana oli sadekausi.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)