tiistai 4. elokuuta 2020

Ruutukaavaa ja aikatauluja

Puutarha on pärjännyt vahvasti omillaan viimeiset ajat. On ollut muita kiireitä. Piti lähteä Tampereelle pariksi päiväksi viettämään laatuaikaa siskoni, siskontytön ja mummin mussukan kanssa. On kierretty huvipuistot ja ostosparatiisit. Marjojen kerääminen täyttää illat. Loma meni joten töissäkin on käytävä. Elämään on palannut kuuden viikon rötväilyn jälkeen aikataulut. 
Ruutukaavaa tuli luumulehdon vauvalaan. Kyllästyin siihen kun en muista mitä siemeniä olen kylvänyt mihinkin. Nyt on ruutukaava ja ruutupaperi johon on merkitty mitä on kylvetty ruutuihin. Tämä on siis oman pihan perennojen siementen koekylvöalue. Tästä ainakin tiedän etten kitke rikkaruohoina pois joten odotukset ovat kovat onnistumisten suhteen. Kylvöjä teen sitä mukaa kun siemeniä kypsyy. Karhunlaukkaa tuolta löytyy, sekä hopeatäpläimikkää.
Kärhöt eivät ruutukaavoista piittaa eivätkä puutarhamyymälät siitä mitä myydään. Tosin oli tämä vain euron taimi mutta nimikyltin 'Ville de Lyon' ei kyllä pidä paikkaansa. Ja onneksi tämän kaverina on valkoinen 'Miss Bateman' joten sopivat yhteen jos kumpikin vain kestää talven yli.
Ostin alkukesästä Päivölästä parikin esikon taimea. Toinen niistä yllätti ja teki kukkia. Tämähän on oikein kivan näköinen, tuollainen vähän risareunainen. Talvenkestävyydestä minun puutarhassa ei ole takeita vaikka kasvupaikka on valittu huolella kestävyyden edistämiseksi.
Ja tässä on kauan kaivattu köynnöspinaatin siementaimi. Oodi ja ylistys sille. Jouduin siirtämään taimen mutta ehkä se kestää kun oli vielä niin pieni. Emotaimi kuoli jo pari vuotta sitten.
Jättiverbenat ja kamerani eivät oikein suostu yhteistyöhön. Nuo kaikki liilat tuhruiset pallukat ovat jättiverbenan kukkia. On se myönnettävä, on ne kauniita kun niitä on paljon. Ehkä sittenkin voisin kasvattaa näitä uudemman kerran. Siitä huolimatta etten latvonut taimia, on niihin kasvanut paljon sivuversoja.
Ja koska olen nykyään ihan hulluna tummalehtisiin keijunkukkiin, on niitä tullut puutarhaan lisää. Lajike on 'Sugar Plum'. Ostopäätös tehty myös ihan vain nimen perusteella. Sokeriluumu, luumuista tykkäävänä nimi kolahti heti.
Vaikka aiemmin postatut oransseiksi postatut liljat olivat lievää pettymystä pahempi pettymys niin en minä ole oranssi vihaaja. Oranssi väri kuuluu esimerkiksi päivänliljoihin. Tykkään tästä nimettömästä päivänliljasta todella paljon. Sen vähän aprikoosiin taittava oranssisuus on herkän kaunis.
Ja tässä ne pettymyksen aiheuttaneet oranssit liljat. Kasvakoot nyt toistaiseksi tuossa 'Wim's Red' hortensian ja Teresanruusun kumppanina.

Aika hauska huomio uudesta bloggerista. Kuvat latautuivat valmiiksi sen kokoisina kun tykkään ne julkaista, ei tarvinnut muutella yhdenkään kokoa. Muutenkin toimi mallikkaasti paitsi tunnisteiden lisääminen jonka onnistun aina sotkemaan. Olen huomannut toimivan parhaiten kun laittaa postauksen ajastuksella kuten teen aina. Sitten vain menee postauksiin ja painaa "lisää tunnisteita" nappia. Sen jälkeen lisään puuttuvat tunnisteet.

18 kommenttia:

 1. Elokuu tuo aikatauluja ja meille monelle kiireitäkin, kun sadonkorjuutakin on muun puutarhanhoidon lisäksi.
  Ihania loppukesän kukkijoita siellä, vaikka lajikkeet ja värit eivät olekaan kaikissa sitä mitä toivoit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja bloggerista vielä... en ole ihan päässyt vielä sinuiksi sen kanssa. Minusta tuntuu, että tuo kuvakoon muokkaus on muuttunut jo matkan varrella. Aluksi sitä täytyi suurentaa, mutta enää ei. Minulle tuottaa vaikeuksia välillä teksti keskitettyä. Muuten minusta se on jo kehittynyt alkukokeilujen jälkeen.

   Poista
  2. Onneksi eri lajien väliälä on eroa sadon suuruudessa vuosittain, hukassa olisi jos kaikki tekisi yhtä paljon satoa kuten esimerkiksi vadelmat tänä vuonna. Kun aika ei meinaa riittää nytkään. Keskittämisnappula ei löytynyt suoraan, se oli jossain takana piilossa, hankalampaa kuin ennen.

   Poista
 2. Hyvä idea tuo ruutukaava, taidan kopioida sen itsellenikin. Ongelma onjuuri se, että innokkaana kevätkitkijänä nypin pois sellaistakin mikä saisi jäädä.
  Tänä keväänä revin köynnöspinaattia kaksin käsin, se tursusi joka suuntaan ja siementaimiakin oli kaikkialla. Kokemukseni mukaan se aloittaa hyvin hitaasti ja maltillisesti, mutta päästyään vauhtiin sitä ei pidättele mikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin mietin narua ruutukaavan tekoon mutta se ei olisi pysynyt yhtä hyvin aloillaan kuten pienet kivet. Ja nyt on helppo laajentaa jos haluaa jotain kasvia enemmän, ottaa vain kiviä pois. Ruutupaperi on jääkaapin ovessa ettei huku. Jospa nyt toimisi. Minulla köynnöspinaatti kuoli ennen kuin ehti röyhäämään, siementaimi toivottavasti jatkaa siitä mihin emokasvi jäi.

   Poista
 3. Blogger näyttikin ihan erilaiselta kuin ennen, kun menin lukulistalleni. Jäänpä nyt noita uudistuksia kokematta. Hieno ruutusysteemi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi systeemi vaati aina vähän opettelua, sitä urautuu nopeasti niihin omiin mitä eniten tarvitsee. tekee aivoille hyvää vaikka vähän tylsää onkin.

   Poista
 4. Puutarhuri ansaitsee laatuaikaa joskus ihmistenkin kanssa, vaikka kieltämättä kasvit ovat kavereina kivoja nekin.
  Erinomainen ruutukaava. Tuossapa ideaa muillekin, helppo toteuttaa ja varmasti toimii.
  Tänään blogger on näköjään heivannut minutkin uuteen malliin. Lyhyen kokeilun jälkeen palasin vanhaan, joten saapa nähdä, miten postausten tekeminen sujuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enemmän pitäisi viettää aikaa läheisten kanssa, minä vaan kun tykkään erittäin paljon olla omissa oloissa kotona. Minäkin palasin vanhaan mutta sinne ei enää pääse.

   Poista
 5. Näppäräidea tuo ruutukaava! Mä kuvittelen aina, että muistan kaikki istutukset, mutta kumman nopeasti ne unohtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin kuvittelen, vuodesta toiseen, enkä silti ikinä muista :D Nyt on jääkaapin ovessa lappu mitä on tullut ruutuihin kylvettyä.

   Poista
 6. Loistava idea tuo ruutukaava.
  Minulla on vielä vanha blogger käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en enää päässyt kirjoittamaan sen kautta, heitti väkisin uuteen mutta ei se mitään opetellaan :)

   Poista
 7. Hyvä ruutukaava. Minä olen huono usein tunnistamaan perennojen pieniä alkuja. Olen paria syysperennaa kitkenyt alkukesänä pois horsmana jne. Aikapulaa on liikkeellä. Sinä kyllä ehdit vaikka mitä lomasi aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen minäkin huono tunnistamaan parin sentin taimista mitä ovat, paljon on tullut kitkettyä vahingossa pois.

   Poista
 8. Ruutukaaviosi on kiva minä olen vaan istuttanut maassa oleviin vakoihin ja rivit olen merkannut kepeillä. Karhunlaukkaa pitää minunkin kylvää mutta en ole tehnyt sitä vielä. Esikko on aivan ihana ja toivottavasti kestää vuosia. Keijunkukat on myös minunkin mieleen. Vanhan version bloggerista voi vielä valita jos haluaa. Se on minulla ainakin tabletin vasemmassa laidassa alhaalla kun sen selaa näkyviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä harakat nokkii kaikki kepit, jopa kiviä nokitaan. Ruutukaavan kivet ovat saaneet olla rauhassa. Minulla ei onnistunut enää postauksen tekeminen vanhan kautta, heitti väkisin uuteen. Hieman opettelua mutta luulisin oppivani.

   Poista
 9. Hauska ruutukaava! Bloggerissa joka kerta jotain uutta, kun sinne menen päivittämään. Minä olen helposti saanut laitettua tunnisteet. Kuvien lataaminen onneksi nyt nopeampaa kuin alussa.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)