sunnuntai 16. elokuuta 2020

Väriä sitä olla pitää

 Yritän tässä vetkutella ennen imurin varten tarttumista. Puutarhassa on puuhaa mutta pakko on tarttua sisätöihinkin ennen kuin villakoirat valtaavat talon itselleen. Eilen aloitin uuden kasvihuoneen edessä olevan jättikiven penkin muokkausta, siitä kuvia myöhemmin.

Kuten jo aiemmin olen sanonut, ei oranssi ole puutarhassa lempivärejäni. Yhdessä kukassa oranssi väri on kuitenkin täydellinen ja se on tiikerililja. Arboretumissa kukkivat todella korkein varsin.
Arboretumin loppukesän tunnelma on muutenkin väriä täynnä ja tykkään siitä. Kun ajaa tiellä tontin ohi niin tätä näkymää saa ihailla, tosin hiukan kauempaa.
Olen ihmetellyt missä ovat kimalaiset. Kulkiessani ukonhattujen ohi tajusin etsineeni kimalaisia väärien kasvien kukinnoilta. Ukonhatut olivat täynnä kimalaisia, niitä oli sekä näissä sinisissä että kirjoukonhatuissa. Siniset ovat pihan alkuperäisiä ukonhattuja. Niitä olen siirtänyt moneen kertaan ja nyt vihdoin ja viimein taisi löytyä paikka jossa viihtyvät.
Myös luumulehdossa on iloista värien sekamelskaa. Eri sävyisiä syysleimuja, oranssia tiikerililjaa ja rantakukkaa. Kuvan ulkopuolelle jäivät liilat iisopit ja punaiset maksaruohot. Taustalla häämöttää pressutettu uusi kasvihuone. 
Jättiverbenoiden suhteen olen nyt kyllä pettynyt, niissä ei ole vieraillut minkäänlaisia pölyttäjiä. Ovatko paikalliset pölyttäjät nirsoja vai eikö tämä muuten vain kelpaa.
Jättiverbenoiden alue on tänä vuonna tehty. Olen saanut kivasti kasvitettua sitä ja kunhan kaikki kasvit vahvistuvat on alue täynnä tältä puolelta. Muutamalla pienelle pionille on vielä olemassa paikkavaraus. Ja pitihän tuonne tulla myös kärhö 'Princess Kate' mutta sen paikkaa on mietittävä uudestaan.

Tässä vielä kuva euron pallohortensioiden rivistöstä. Alle on tulossa kate kunhan maltan laittaa oksat silppuriin. Eli odottelen viileämpiä kelejä ja hyttysettömämpää aikaa. Itse tehty oksasilppu muuten maatuu omien havaintojeni mukaan paljon nopeammin kuin kuorikate mitä myydään säkeissä. Mikä on tietysti luonnollista koska itse tehty aines on koostumukseltaan pienempää. Eipä siis ihme tunne ettei mikään määrä oksasilppua riitä tämän kokoisessa puutarhassa. Pallohortensia ovat saaneet kerran kunnon kerroksen oksasilppua ja se on lähes täysin maatunut niiden juurilta parissa vuodessa.

Ja nyt imuroimaan koska vasta sen jälkeen saan mennä puutarhaan.

19 kommenttia:

 1. Todella kauniit näkymät ovat arboretumissasi, on aina hienoa, kun löytää kasveille mieleisen kasvupaikan. Viihtyvät perennat (kuten puuvartisetkin kasvit) kasvavat kauniisti ja ovat silmän ilo. Nautitaan tästä elokuun lämmöstä ja auringosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukonhattu on kokenut kovia mutta nyt olen sitä mieltä että siirtely on ohi. Nyt on ollut mukavan lämmintä ja aurinkoista.

   Poista
 2. Kaunista on ja kukkaisaa <3 Pihallanne pidetään huoli pölyttäjistä <3

  VastaaPoista
 3. Ihanan kukkaista tunnelmaa!
  Meilläkin pitäisi tarttua imurinvarteen, mutta ehkä puutarhan jälkeen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhan kukkien varteen on paljon mukavampi tarttua kun imuriin, onpahan taas siivottu vähäksi aikaa.

   Poista
 4. Voi mahdoton, miten komea ukonhattupuska! Ei ihme, että kimalaisetkin siitä tykkäävät. Tiikerinliljan oranssi on väri paikallaan. Enpä voisi kuvitella sitä minkään muun väriseksi. Tänä kesänä kaikki kasvit ovat venyneet hurjan korkeiksi. Tiikerinlilja sentään pysyy omin voimin pystyssä, mikä on sille lisäplussa.
  Tuollaisessa paikassa jättiverbena on hieno. Yksinään ruukussa ei oikein minkään näköinen - kuten minulla. Eikä ole houkutellut minkäänlaisia pörriäisiä, vaikka ympärillä niitä on muissa kasveissa.
  Imurointi ei houkuttele tällaisina kesäpäivinä, ei laisinkaan. Välillä siihen on kuitenkin pakko tarttua. Ennen rouvilla oli omat puutarhurit. Nyt rouvilla pitäisi olla sisäköt, jotta kaikki vapaa-aika jäisi puutarhalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma sisäkkö, olisipa hieno juttu. Jättiverbenat ovat kivoja kun niitä on yhdessä paljon, tuossa taitaa olla neljän taimen kukinnot. Tiikerinliljan ehdoton plussa on pystyssä pysyminen ilman tukea. Ukonhattu on ihmeen pystyssä, edellisessä paikassa sitä sai aina tukea.

   Poista
 5. Niin kaunista, niin kaunista, että huh huh. Ei tässä muuta voi kommentoida!

  VastaaPoista
 6. Kyllä färiä pitää puutarhas olla! Ja lisänsä siihen tuaa oranssi, mille oon itte jo suapunu :) Meillä käy jättiverbeenoos pääosin perhosia. Muut pörriääset surisoovat ny virgiiniantärykkehis ja punahatuus. Ukonhatut eivät viälä kuki kunnolla. Hyvin pallohortessat o lähteny matkahan. Viälä muutama vuasi, nii avot! Imuria en häiritte ku äärimmääses häräs.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä paras surina on jättikarhunputkessa, iisopissa ja pihan alkuperäisessä maksaruohossa. Pallohortensiat kotiutuvat hitaasti savimaassa, minulla on aikaa odottaa :)

   Poista
 7. Jättiverbena-alue näyttää tosi kivalle. Ja teille on kyllä tulossa tosi upea kasvari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kasvarista tulee hieno, nyt vain työmaa on tauolla kun miehen kaikki aika menee jälkikasvun työmaalla.

   Poista
 8. Hienosti jaksvat pallohortensiat kera muiden hortensioiden. Myös muutenkin näyttää uudet alueet vahvistuvan. Minulla on vasta kaksi ukonhattua, sinulta ostettua vaaleanpunaista ja toisessa niissä on kukkia. Näin minäkin kimalaisen kömpivän kaikki ukonhatun kukat läpi. Paljon on kukintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vaaleanpunainen ukonhattu on kaunista ja houkuttelee kimalaisia kuten sinisetkin. Pallohortensiat jakselevat hyvin, ekana talvena kuoli yksi mutta siirsin siihen reunimmaisen hortensian.

   Poista
 9. Ihan uskomattoman upeat nuo ukonhatut!
  Ja pallohortensioittesi rivistöstä tulee varmasti vuosien mittaan ihan uskomattoman upea. Ne ovat jo nyt noin valtavan tuuheita ja runsaita.
  Ja minäkin määrään itseäni juuri samalla tavalla, kun ensin teen jotain tylsempää, saan sitten mennä ulos
  Sisätyöt eivät oikein nappaa näin kesäaikaan. Varsinkaan, kun aurinko paistaa. Mutta ehtiihän sitä talvellakin puunaamaan, sanoo hän, jonka sohvien alla möyrii villakoira-armeija.

  VastaaPoista
 10. Ukonhatturivistöä minäkin ihailen ja mielessäni kuvittelen, miltä mahtaakaan näyttää pallohortensiarivistö muutaman vuoden päästä, ei hullumpi hankita euroilla:)

  VastaaPoista
 11. Onpa upeaa kukkaloistoa arboretumissa! Varsinkin nuo ukonhatut kukoistavat kuin viimeistä päivää. Ei ihme, että kimalaiset viihtyvät. Luumulehdonkin väri-ilottelu on oikein kaunista.
  Jättiverbena taitaa houkutella enemmän perhosia kuin muita pörriäisiä. Huomasin myös sen, että vähänkään tuulisempana päivänä perhosia ei näy kuin niissä kasveissa, mitkä ovat parhaiten tuulensuojassa. Minulla on jättiverbenaa tänä vuonna kolmessa kohdassa ja niistä ainoastaan kahdessa näkee perhosia. Etupihalla vain on liian tuulista perhosille käydä korkeissa kasveissa, joten ei auta, vaikka itse kasvi olisikin niille mieluinen.
  Minä en uhraa yhtään kaunista päivää imurin varressa, sadepäivät sopivat siihen paremmin. Tai no, lastenhuoneessa oli eräänä hyvänä puutarhapäivänä pakko imuroida, kun lapset tulivat sanomaan, että sängyn alla on karvapalloja :D Eipähn tuohon montaa hetkeä mennyt.
  Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)