maanantai 10. elokuuta 2020

Energian lähde on palannut

 Voi miten olen nauttinut näistä lämpimistä ja aurinkoisista päivistä, ei haittaa osan hukkuminen työpäiviksi, illat ovat kuitenkin aikaa puuhastella puutarhassa ja vähän muuallakin. Aurinkoenergialla käyvä Katja on taas vauhdissa.


Angelica gigas, punainen jättikarhunputki löytyy tällä hetkellä vähintään kolmesta kohtaa puutarhasta. Halusin varmistaa edes yhden taimen kukkimisen levittämällä tätä eri puolille puutarhaa, mutta ainakin kolme on tulossa kukkaan. Viime vuotiset eivät tainneet tehdä itävää siementä, tämän vuotiset voisivat ymmärtää lisääntyä. Ainakin olen jutellut niille toiveistani.
Olen kokonaan unohtanut raportoida kiinanhortensia 'Bougien' kukinnasta. Kaksi kukkaa se teki mikä on oikein hyvä alku, eihän tuo ole kasvanut tässä kuin vasta muutaman vuoden. Mikä todistaa taas kerran sen, että meidän savimaa vaatii hortensioilta vähintään kolmen vuoden juurtumisen ennen kuin tapahtuu vähäistä suurempaa kasvua tai kukintaa.

Sain kysymyksen mitä kuuluu hullun halvoille pallohortensioilleni jotka on istutettu kaksi vuotta sitten syksyllä rosarion kivimuurin eteen. Hyvää kuuluu. Kaikki ovat hengissä ja kahteen on tulossa kukkia. Samaan riviin on laitettu kolme syyshortensiaa, nekin ovat hengissä ja kahteen on tulossa paljon kukkia, yksi oli vähällä kuolla talvella mutta teki juuresta uusia versoja. Yritän muistaa kuvata rivistön uudemman kerran edestä päin.

Nämä pienen pikkiriikkiset taimet aiheuttivat kunnon läikähdyksen puutarhurin sydämessä. Nehän ovat palloesikon siementaimia. Noin hurja määrä. Jos vaikka viisikin kasvaa kukkivaksi kasviksi niin hyvä. Keväiset palloesikon kylvötaimet kasvaa toisessa penkissä, niistä sain muutaman pidettyä hengissä, ensi vuonna saattavat olla kukassa jos talvehtiminen menee hyvin.
Palloesikon siementaimien edessä kasvaa toinen sykähdyttävä yllätys. Syysvuokko on tehnyt valtavan määrän juurivesoja kolmelle puolelle emokasvia. Nämä kaikki lehdet kuuluvat juurivesoille, yksi niistä on jopa kukassa. Aivan mahtavaa.
Maksaruohot nauttivat nekin auringosta. 'Strawberries and Cream' on hienon värinen, kuin mansikkajäätelöä. Tämä lajike pysyy melko mukavasti pystyssä.
Arvilan alkuperäisiä valkoisia syysleimuja. Siirsin osan taimista arboretumiin suuren vuohenkellon hävitysoperaation yhteydessä. Hyvin näyttävät kasvavan sielläkin. Operaatiosta on raportoitava ettei muutamaan viikkoon ole näkynyt yhtään vuohenkellon taimea. Ahkera kääntäminen ja kaikkien juurien keruu maan kääntämisen jälkeen on tuottanut tulosta.
Uuden kasvihuoneen rakentaminen on tauolla, elämään tuli pari muuta projektia jossa vaaditaan etenkin miehen apua. Tämän uuden kasvihuoneen edustan ensimmäisen istutusalueen vasemman puolen ehdin taimettaa keväällä. Oikea puoli on osin viime vuonna laitettua, osin tänä vuonna. Tyhjää tilaa on kun pienille taimille on jätetty kasvutilaa. Syksymmällä istutan vielä sipulikukat.
Uuden alueen odotetuimpia kukkijoita on tiikerililja 'Sweet Surrender'. Kaunis kermanvaalea kaunotar. Osa kukista ruskistuu aika nopeasti kukan aukeamisen jälkeen, ehkä se on vain tämän kesän ilmiö.

Loppuun vielä yksi kuva 'Margaret Hunt' kärhöstä. Kukkien määrä on valtava. Lannoittanut olen kerran keväällä, mitään muuta hoitoa tämä ei ole saanut. Nousi kärhöistä siellä myöhäisempien joukossa mitä ei kukinnasta huomaa, tämä on joka vuosi kärhöjen kuningatar kukinnan suhteen.

P.S. Tänään blogger toimi moitteettomasti.

21 kommenttia:

 1. Komeaa kukintaa. Nyt alkaa pihalla olla rönsyävää tungosta. Tänään oli hyvä puutarhasää minulle: puolipilvistä ja tuuleskeli sopivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tungosta on, se vaihe mistä ne niin välitä kun puutarha ei ole enää järjestelmällinen ja siisti. Tänään oli viileä päivä ja hyttysiä täälläpäin.

   Poista
 2. Oi tuota Margaret Huntia! Todella kaunis. Täällä toinen joka käy aurinkoenergialla, voisi luulla, että pilvisellä säällä jaksaisi paremmin kaivaa ja tehdä uusia aluelaajennuksia - mutta ei - aurinkoenergia on paras apu.
  Onnittelut pienistä taimista, toivottavasti kasvavat suuriksi ja kauniiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmällä ja pilvisellä säällä ei huvita mikään. Sain sentään illalla muutaman taimen istutettua kunhan kävin ensin kaivamassa niitä toisesta pihasta kaivinkoneen alta. Aurinkoenergia tulee tarpeeseen.

   Poista
 3. Aurinkoenergialla on tosiaan ihmeellinen voima. Itsekin saan ihan uuden vaihteen päälle, kun aurinko paistaa, enkä koskaan oikeastaan kärsi kuumuudesta.
  Sulla on kyllä vaikka mitä ihanaa siellä. Tuo ´Bougie` olisi niin ihana saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään kärsi kuumuudesta, ihan kuin luuni tarvitsisivat aurinkoa toimiakseen kunnolla lihasten kanssa. Bougie on ihana, minulla se vain ei ole oikein viihtynyt kasvupaikallaan, kasvaa erittäin hitaasti. Mietin jo siirtoakin mutta kun hyvää paikkaa ei ole tullut mieleen.

   Poista
 4. Tuo kermanvalkoinen tiikerinlilja on kaunis ja Strawberries and cream maksaruoho on kauniinvärinen. Tuo maksaruoho olis kiva saada. Kärhö on tosi ihana, mulla ei vaan onnistu. Sinulla on siis käytössä uusi blogger, minä en vielä ole ottanut sitä käyttöön. Kerran yritin sillä, mutta se oli niin surkea, etten saanut mitään aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En enää muista mistä ostin tuon maksaruohon, ehkä Kärkkäiseltä vuosi tai pari sitten. En ollut nähnyt sitä koskaan ennen joten pakko oli tietysti kokeilla ja hyvin on menestynyt. Ei minullakaan kaikki kärhöt onnistu, siksi hankin hyvin edullisia taimia. Halvimmat ovat maksaneet euron. En pääse enää vanhaan bloggeriin, pakko käyttää uutta :)

   Poista
 5. Upea Margaret Hunt! Nyt on ollut sopivia säitä, aurinkoa vaan ei liian kuuma touhuta.
  Minulla ei taida tulla jättikarhunputkeen kukkia tänäkään vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli viileä päivä, piti pukea puutarhaan kunnolla päälle. Jättikarhunputki voi olla oikukas, onneksi se ei kuole jos ei kuki.

   Poista
 6. Mukava kuulla, että energianlähde löytyi taas.
  Margaret Hunt on upea. Puutarhasi kehittyy ja runsastuu hurjaa vauhtia. Ahkerointisi ja panostuksesi erilaisiin kasveihin näkyy jo hienosti. Toivottavasti osallistut ensi vuonna Avoimiin, sillä puutarhasi on tutustumisen arvoinen.
  Sweet Surrender ei yleensä mene kovin nopeasti ruskeaksi, ei välttämättä ollenkaan. Tämä on ensimmäinen kesä, kun meillä on näin käynyt. Ruskeaksi on mennyt moni muukin lilja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringosta saa voimaa. Tarkoitus on osallistua Avoimiin ensi vuonnakin, varmaksi ei voi sanoa. Viime vuosi ja erityisesti tämä vuosi on sellaisia kun kasvien juurtuminen ja kasvaminen alkaa näkyä. Monesta olen katsonut että alkaisi olla aika jakaa. Missä lie vika jos muillakin liljat ruskettuu, ehkä on liian kosteaa. Monesta aikasemmin kukkineesta liljasta on mennyt varret ruskeiksi, uskaltaisikohan ne leikata pois?

   Poista
  2. Leikkasin osan ruskeaksi menneistä liljanvarsista pois. Ehkä ei olisi pitänyt, en tiedä, mutta näkyvällä paikalla alkoivat tympiä liikaa.

   Poista
 7. Onpa siellä teillä kaunista! Jättikarhunputki on uusi lempparini. Se kukki kahden kesän odotuksen jälkeen tänä vuonna ensimmäisen kerran ja se on upea! Olen harmillisesti istuttanut sen vähän syrjäiseen paikkaan, tohtisikohan sitä siirtää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Jättikarhunputki kuole kukkimisen jälkeen, laita siemenet uuteen paikkaan, on tosin ollut vähän nihkeä kasvamaan siemenestä.

   Poista
 8. Hienoa jos vuohenkellosta todellakin on toiveita päästä eroon! Oletko kokeillut mitään myrkkyä, riittääkö käännä & kitke ? Meillä yks iso kukkapenkki sen vallassa ja pari pienempää esiintymää muissa penkeissä. T.nimim. 25 vuotta vuohenkelloa vastaan taistellut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun kokemuksen mukaan vuohenkelloon tehoaa myrkyt huonosti, tosin tuossa kohtaa kasvoi niin paljon muuta että kunnon myrkytystä en voinut tehdä. Mutta tämä on tehonnut, pidän penkin mulloksella ja kerään kaikki juurenpätkät pois. Kaivoin maata pohjalla olevaan kallioon saakka.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Se on ja keväällä oikeasti näytti siltä ettei mitään tapahdu.

   Poista

Kiitos kommenteista :)