tiistai 7. heinäkuuta 2020

Teetä ja taimia

Lähdimme koronaa uhmaten varhain maanantaiaamuna Tallinnaan. Yritimme vältellä väkeä mutta ainakin mennessä se oli mahdotonta, laiva oli aivan täynnä. Ruokailussa oli isot kyltit laivayhtiöltä, täytämme vain joka toisen pöydän. Niinpä vain oli jokainen pöytä täynnä ihmisiä. Omalla autolla matkaillessa sentään sai vältettyä laivasta poistumisen ruuhkat. Illalla kotiin palatessa oli laivalla selkeästi väljempää mikä oli hyvä.
Tällä kertaa oli ilmoittanut perheelle jo hyvissä ajoin, että käymme ainakin yhdellä puutarhalla. No yhdellä ehdimme käydä. Olin hienosti katsonut netistä etukäteen valikoimaa ja tehnyt listan mitä haluan. Listallani olevista kasveista löytyi vain yksi joten kaikki muut ostokset ovat puutarhalla pähkäilyn tulosta. Lisättäkööt, että siinä pähkäillessäni mitä ostan, istui autossa kolme miespuolista henkilöä hiukan tympääntyneen oloisena. Laitan postauksiin ostosten hinnat koska se kertoo Tallinnan tämän hetkisestä hintatasosta.

 Matkalla Juhani Puukool-puutarhalle pysähdyimme paikalliselle torille. Sieltä löytyi näin ihana krassi josta toivon saavani siemeniä talteen. Kunnon astiaan istuttaminen saattaa edesauttaa kasvin kasvua. Maksoin tästä 2€
Myös siemeniä löytyi yhdestä torikojusta. Krassin lajike on minulle ihan uusi. Tuoksuherne oli otettava sillä kuka sitä nyt vain yhtä pussia ostaisi ja nämä voisi olla aika kivat yhteen istutettuina. Siemenet yhteensä 3€.

 Keijunkukista oli vaikea valita mitä ottaa. Lopulta ostin kolme. Vasemmalla on 'Shanghai', keskellä 'Fire Alarm' ja oikealla 'Forever Purple'. Kaikki myymälän keijunkukat maksoivat 6,50€ kappale.
 Pähkäillessä totesin tarvitsevani lisää tummia heisiangervoja. Vasemmalla on  lajike 'Andre' ja oikealla 'Midnight'. Molempien hinta 7.90€.
 Angervojen keskellä on happomarja 'Natasza' jonka tuoreet versot ovat vaaleanpunaisen ja vihreän kirjavia. Aivan ihana lisäys harppomarjoihini. Tämä oli saman hintainen kuin heisiangervot.
 Verhoangervo 'Lumikki' oli listalla vaikka sitä saa hyvin Suomesta. Hinnan takia toin neljä pensasta, yksi maksoi 4,80€ mikä on huomattavan paljon vähemmän kuin hinta kotimaassa. Nyt saan hyvää täydennystä luumulehdon ruusuomenan juurelle.
 Valkokukkainen maksaruoho on ollut haaveissa ja nyt se löytyi vaikka ei ollutkaan listallani. Lajike on 'Star Dust', toivottavasti tähtipöly viihtyy hyvin ja lähtee leviämään. Hyviä perhoskasveja ei voi olla puutarhassa liikaa. Tämän hinta oli 4,80€. Maksaruohon alla on pieni tähtiputki lajiketta 'Moulin Rouge'. Punaisia minulla on mutta ne ovat kaikki nimettömiä, kiva on saada edes yksi jonka lajikkeen tietää. Tämä maksoi saman verran kuin maksaruoho. Takana näkyy hentoinen kärhön verso. Yhtään kärhöä ei ollut jota etsin, mutta ostin silti yhden, 'Belle of Woking' tuskin on pitkäikäinen mutta kokeillaan, koskaan ei voi tietää. Kärhö oli edullisimmasta päästä, sillä oli hintaa 6,50€.
Puutarhaliikkeessä myytiin myös siemeniä. Esikoiden siemenet olivat listalla ja onneksi niitä löytyi. Raaskin ostaa myös jouluruusun siemeniä, siinä on taas haastetta saada ne itämään.
Eikä ole Tallinnan matkaa ilman teetä. Nyt pärjään vähän aikaa, on teetä, taimia ja siemeniä.

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Oli, juuri sellaisia joita ei täällä tule heti vastaan.

   Poista
 2. Olitte rohkeita, kun uskalsitte lähteä Tallinnaan.
  Kaikkea kivaa löysit puutarhaanne ja siemenpussivalikoiman suhteen on samoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti rohkeus ei kostautunut. Reissuista parhaat tuliaiset on aina puutarhaan liittyviä.

   Poista
 3. Hyviä ostoksia, kasvit ilahduttavat aina. Moni on sanonut, että Tallinnassa on ollut väljää. Laivoilla toki voi olla sitten ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinnassa oli väljää, laivallakin oli tullessa.

   Poista
 4. Erinomaisia ostoksia. Pensaissa hinta näyttää olevan reippaasti alle meidän tason, perennoissa samaa tasoa. Hinnalla ei ole niin suurta merkitystä, jos tarjolla on sellaisia, mitä meiltä ei saa. Kivat siemenetkin löysit.

  Voin hyvin kuvitella miesväen ilmeen. Siinä yksi syy, miksi pyrin kasviostokset ja -retket tekemään yksin tai naisporukassa.

  Minulla on kahden hengen automatka Tallinnaan ensi vuoden maaliskuun puoliväliin saakka voimassa, kun jouduin sen koronan vuoksi keväällä peruuttamaan. Eivät maksa rahoja takaisin. Mieli tekisi lähteä, mutta eiliset uutiset Tallinnan-laivoilla esiintyneistä koronatartunnoista eivät houkuttele. Ehkä laivayhtiöt tekevät parhaansa etäisyyksien suhteen, mutta valitettavasti kaikki ihmiset eivät välitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perennat olivat samaa tasoa, puiden hintoja en katsonut kun en ollut niitä ostamassa. Naisporukalla olisi käyty monessa taimimyymälässä.
   Valitettavasti laivayhtiö täytti pöydät, ei voinut edes itse valita että olisi syönyt väljästi, annoinkin yhtiölle palautetta.

   Poista
 5. Kivoja tuliaisia, pensaat erityisesti olivat edullisia. Kirjavalehtinen happomarja on veikeän näköinen. Varmasti hieno isompana. Minä ostin 'Stardustin' viime kesänä, mutta se mokoma meni kuolemaan talven aikana. Ostan kyllä uuden heti kun ensimmäinen vastaan tulee, sillä se sopi niin kauniisti patiopenkkiin talon punaista seinää vasten. Tosin seuraavasta yksilöstä otan heti alkuun niin monta pistokasta kuin vain saan, jotta on varakappaleita toisen vetisen talven varalle.

  VastaaPoista
 6. Taas hyvät puutarhatuliaaset. Mullon tua kirijava happomarija ja hyvin voi....toistaaseksi. Sen sijaan tähtipöly hävis multaki ensimmääsenä talavena. Tosin paikka oli huano, lumeton kivijalaan viarus.

  VastaaPoista
 7. Minä myös tuon teetä aina Tallinnasta. Juuri tuota merkkiä en ole maistanut. Irtoteetä useimmin. Siellä on aivan eri teet. Kukkiakin jonkun kerran olen tuonut.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)