perjantai 10. heinäkuuta 2020

Siirtoja

Vaikka aina saa varoituksia kielon siirtämisestä puutarhaan olen sitä puutarhaan laittanut. Sekä tavallista kieloa, että tällä kertaa kalliokieloa. Kalliokieloa on kasvanut omalla tontilla tien laidassa todella huonossa paikassa, niinpä päätin siirtää osan kasvustosta puutarhaan. Kerran aikaisemminkin olen yrittänyt mutta kielopa päätti ettei kasva puutarhassani. Toivottavasti uusi yritys toimii paremmin.
 Kieloa tuli kolmeen paikkaan. Arboretumiin kahden kiven viereen ja yhteen paikkaan tulevassa alppiruusumetsikössä.
 Kalliokielo on oikealla, sen jälkeen vasemmalle on hortensia 'Lime Rickey' ja happomarja 'Orange Rocket'. Happomarjan takana kasvavaa iiristä täytyy vähän kurittaa, se tekee nopeasti itsestään liikakasvuisen.
 Eli kalliokieloa on molemmin puolin jalavaa ympäröiviä kiviä. Jalava ei ole oikeasti sateenvarjojalava vaan joko vuorijalava tai valkojalava jonka jänikset söivät ja sen jälkeen kasvu on ollut sateenvarjomainen. Se sopii minulle etenkin kun mies ei ole antanut lupaa hankkia sateenvarjomaisesti kasvavaa puuta koska ei niistä pidä. En typistänyt oksia ajoissa ja nyt kovien tuulien takia puusta repesi kaksi oksaa. Poistin oksat ja sidoin repeämät kangassuikaleella. Ja typistin kaikki maahan asti roikkuvat oksat.
 Pioniunikot ovat tänä vuonna muhkeita, kaikkein suurimmista täytyy kerätä siemeniä talteen vaikka osan annan siementää vapaasti. Itävyys oli viime kesän jäljiltä hyvä sillä olen kitkenyt näitä pois tämän vuoden puolella pari kottikärryllistä kun kasvaa liiallisesti kaikkialla.
 Kuurottaiset sateet siirtävät ikävästi kasvihuoneen muurausta. Ei ole järkeä kaivella esiin kaikkia työvälineitä jos sääennusteen mukaan on vain pari tuntia sateetonta työskentelyaikaa. Niinpä muuraus etenee hitaasti.
Matala, eteen tuleva tiiliosuus on ehkä jo valmis, vielä pohdimme muurataanko tuohon kuudes kerros vai ei. Takaseinällä muuraus tulee vaakatasossa olevaan lautaan saakka joten työtä on vielä edessä. Tiilet näyttäisivät riittävän jopa niin, että saan kasvihuoneen sisälle pari muurattua istutusallasta. Yhteen altaaseen haluan toisen viiniköynnöksen, onpa vain vaikea löytää toista siemenetöntä lajiketta joka viihtyisi Suomen oloissa. Pienessä kasvihuoneessa on 'Somerset Seedless' ja tähän tulee ehkä 'Mars Seedless' jos vain löydän sen taimen jostain.

24 kommenttia:

 1. Kielot ovat niin kauniita!
  Meillä ei aiemmin ollut oikeastaan ollenkaan kieloja, mutta nyt ne ovat löytäneet tiensä luonnostaan metsänlaitamille. Olen niin onnellinen niistä.
  Kielo sopii hyvin tuohon puutarhasi kohtaan. Ja ihana tuo sateenvarjomaiseksi ryhtynyt jalava. Se on upea. Joskus jänikset tekevät myös hyvää puutarhalle. ;)

  Ja nyt tosiaan, ei viitsi mitään pidempi kestoista työtä aloittaa, kun sataa joka päivä jossain välissä. Onneksi lyhyitäkin hommia riittää. ;)
  Kasvaristanne tulee aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään kieloista. Ei jänikset pahoja ole, vain 99% ajastaan puutarhassa :D
   Pientä puuhastelua vaan eli koikkelehtimista sinne ja tänne.

   Poista
 2. Aah, tuosta kasvihuoneesta tulee NIIN UPEA!
  Hienon näköiset kivien ympäristöt myös. Kalliokielo ei ole täällä ainakaan levinnyt yhtään haitaksi. Itse asiassa tästä jutustasi sain idean siirtää siitä pienen palan toiseen paikkaan, johon istuttelin eilen varjokasveja. Tavallinen kielo kuulemma leviää, siirsin sitä alussa pihaani luonnosta, mutta se kuoli kuivuuteen. Sittemmin olen saanut sitä, viimeksi huomasin yhden saamani syreenin tyvellä, tuli kylkiäisenä ja se on ihanaa vain. En laittaisi sitä kukkapenkkiin, mutta tontin reunoilla pensaiden alla se olisi ihan loistava, jos leviäisi kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapa nähdä millainen tulee, mielikuvissani se on upea mutta totuus voi olla toinen. jahas, siis tavallisen kielon voi tappaa kuivuuteen. Kukkapenkkiin se ei oikein käy, minulla kasvaa kieloa juhannusruusun ja pähkinäpensaan alla, molemmissa leikataan nurmikkoa ympäriltä niin pysyy kurissa.

   Poista
 3. Ny onki saanu väistellä sarekuuroja ihan urakalla. Ompas hiano kasvari tulonpäällä, tiiltäki! Ymmärrettävästi poutajakso o toivelistalla. Sun puutarhas o tilaa kialoollekki. Toivottavasti leviäävät sopivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiltä tulee ja tiili on vieläpä kaikkien lahtelaisten tietämästä Asko-talosta, on kaadettua sisäseinää jota saatiin ilmaiseksi kuorma pihaan. Ensi viikolle näyttäisi olevan luvassa poutaa, vihdoinkin.

   Poista
 4. Aika jännä, että pioniunikko on noin satoisa. Täytyypä kokeilla sitäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on satoisa, levittäytyy koko puutarhaan jos ei hillitse ja sitten on kaikkialla vaaleanpunaisia palloja.

   Poista
 5. I imagine that later if the greenhouse is finished ... the results will definitely be beautiful and the flowers inside will look more fertile ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It is finished maybe next year, we are building it very slowly :)

   Poista
 6. Kasvihuoneesta tulee huippukaunis! Toivotaan parempia muuraussäitä. Siirtoja täytyy tehdä, minullakin vielä on edessä se Soinnun siirto. Hankin tänä keväänä pienen alun tarhakalliokieloa, saa nähdä kestääkö sen tuuheutuminen kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä siirsin jo Ilon, se kasvaa nyt pinkkien lupiinien vieressä, jospa ne joskus kukkisivat yhtä aikaa. tarhakalliokielo on hankintalistallani, se on hieno kun kasvaa luonnonversiota korkeammaksi.

   Poista
 7. Uudesta kasvihuoneesta tulee hieno. Hidastahan sen tekeminen näillä säillä on, mutta varmasti tulee hyvä. Eihän sinne tänä kesänä enää ainakaan tomaatteja saisi kasvamaan. Jos rakentaisin kasvihuoneen, tekisin osan siitä tiilistä. Ja hankkisin ehkä Porinmatin lämmittimeksi.
  Voi vitsi, miten hienoja kivijättejä puutarhassasi on. Ei paljon muita patsaita ja koristeita tarvitakaan.
  Meillä kalliokielo on pysynyt hyvin maltillisena paikallaan. Sen sijaan tavallinen kielo yrittää vallata kiivaasti uusia alueita levittäytymällä juurillaan. Kukkapenkkiin en sitä laittaisi, mutta puutarhan laitamilla se on kaunis.
  Sinulla on selvästi hyvä suhde jäniksiin, kun järjestivät sinulle "sateenvarjojalavan".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mies ei ole koskaan aikaisemmin muurannut mitään mutta näkyy tuo silti sujuvan. Rouhea saa ollakin kun tiilet ovat käytettyjä. Muutenkin kasvihuone tulee lähes täysin kierrätetyistä materiaaleista.
   Kivijätit on hienot, kaivinkone ne siihen tupsautti. Vielä on muuta suuri jäljellä jos johonkin tekee mieli kiviä. Osa siirtynee alppiruusumetsikköön pengertämään istutuksia.

   Poista
 8. Minullakin kalliokielo on pysynyt hyvin ruodussa. Tavallista kieloa meillä kasvaa metsän puolella.
  Kaunis kasvihuone valmistumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kiva kuulla teidän kommenteista että kalliokielo leviää kohtuudella eikä kuten tavallinen kielo eli mahdottomasti.

   Poista
 9. Minä olen istuttanut kalliokieloa mökkipihaan. Eipä ole juurikaan levinnyt, mutta ei myöskään kuollut. Kukkii joka alkukesä. Tavallista kieloa olen repinyt mökkipihalta jo vuosia ja aina vaan sitä jonnekin ilmaantuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä uutinen ettei leviä liikaa, istutin aika harvaan joten saa nähdä peittääkö alueensa kuinka nopeasti.

   Poista
 10. Ihailin noita muhkeita pioniunikoita. Upean kokoisia ja röyhelöisiä. Kalliokielo ei ole minulla lähtenyt samalla tavalla vaeltamaan kuin kielo, joten kalliokieloa on helpomi ohjailla oikeaan paikkaan. Se on minusta hauska kasvi.

  VastaaPoista
 11. Sinulla on todella kaunis pihapiiri. Nuo suuret lohkareet ovat upeita. Kalliokielo sopii siihen hyvin. Miten ihana onkaan tuo pioniunikko.

  VastaaPoista
 12. Hieno kasvari tulossa! Toivottavasti nämä on-off-sateet loppuisivat ja tulisi pidempi poutajakso, niin muurauskin edistyisi. Muista puutarhapuuhista puhumattakaan. Täällä näyttäisi nyt tulevan aurinkoinen poutapäivä, mutta sitähän ei tiedä, jos vaikka rätkäyttää iltapäivällä ukkoskuuron niskaan :D Upean muhkeita pioniunikoita ja värikin on oikein kaunis. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 13. Sade on vähän pätkinyt meilläkin työntekoa välillä harmillisesti. No, liikaa ei onneksi ole saaressa satanut, eli kerrankin luonto on voimissaan heinäkuussa!

  VastaaPoista
 14. Toivotaan, että kalliokielo tällä kertaa viihtyisi sillä se on niin kaunis. Upeaksi on jalava kasvanut. Ikäänkuin olisi tiennyt sinun toiveesi 😊 Ja ah, kasvihuoneesta tulee niin ihana! Mielenkiinnolla seuraan projektia, sillä meillä alkaa samanlainen ensi vuonna. Tuskin maltan odottaa!

  VastaaPoista
 15. Kieloja kasvaa meidän pihamaalla ihan itsestään ja kalliokieloja olen istuttanut alppiruusujen seuraan ja siinä ne viihtyvät oikein hyvin. Kasvihuoneen rakennus näyttää hyvältä, tuollaisesta minäkin haaveilen.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)