keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Hanslankarina

Viikonloppuna saimme kasvihuoneen seinien muuraus valmiiksi. Viime viikolla saimme myös kasvihuoneeseen tulevat ikkunat haettua kotiin. Ikkunoiden tulo sai aikaan muutoksia suunnitelmiin, ikkunat osuivat niin hyvin kasvihuoneen mittoihin vaikka emme tienneet ikkunoiden kokoa kuin vähän sinne päin.
Siellä se on, herneiden läpi kasvimaalta katsottuna.
 En alkanut poistaa suojamuoveja kuvaamista varten, kaikki ymmärtävät tämän olevan vielä keskeneräinen. Takaseinä ei siis tule ylös asti tiiltä. Keskelle tuli kuitenkin korkeampi osio jonka päälle tulee ikkuna. Mies muurasi ensimmäistä kertaa elämässään. Siihen nähden olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen ja pakko on todeta, että puoliso osaa myös muuraamisen taidon. Minun työ oli valita sopivat tiilet muurattavaan kohtaan ja viedä ne valmiiksi muurarille. Hanslankarin osa sopi minulle oikein hyvin.
 Seinät on muurattu tuplasti, pitäisi olla kestävä. Kestävyyden lisäksi ajatuksena oli puolikkaiden tiilien hyötykäyttö ja seinien hyvä lämmönvaraamiskyky. Saimme kaikki  muuratut tiilet samasta kasasta eli Asko-talon sisäseinien yhden seinän tiiliä on nyt meidän kasvihuoneena. Siinä on palanen lahtelaista historiaa. Tiiliä jäi vielä parin istutusaltaan muuraamiseen. Seuraavaksi on kuitenkin vuorossa kattorakenteiden sekä seinätolppien tekoa ennen seinäikkunoiden kiinnitystä.

 Ihan vähän oli käytävä navetan ylisillä miettimässä kasvihuoneen sisustusta. Yhtenä kalusteena olen miettinyt tätä vanhaa keittiökalustetta. Siitä puuttuu päällä oleva taso mutta sellaisen teko ei ole mikään ongelma. Kaluste mahtuu kasvihuoneeseen mutta mietin silti viekö liikaa tilaa, pienempikin riittäisi minun tarpeisiin. Tai siten vain surutta lyhennämme tätä, kunto on sellainen ettei tästä ihan hevillä enää saa kodin kalustetta joten muuttaa tai rikkoa raaskii hyvin.
Yksi kaluste joka ehdottomasti tulee kasvihuoneeseen on tämä vanha puusohva. Se on majaillut vuosikymmenet avokuistilla joten kasvihuoneen sijoitus ei tee kalusteelle mitään pahaa. Kaiken lisäksi tässä on tallella alkuperäinen puukansi. Kannen alle saa ruukkuja tai muuta sellaista piiloon jota ei tarvitse pitää esillä. Kaikenlaista muutakin pientä romua ja rompetta on nurkkiin kertynyt, kerrankin voi todeta ettei mitään tarvitse ostaa vaan löytyvät ihan läheltä. Sitten joskus kun kasvihuone on valmis.

18 kommenttia:

 1. Kasvihuone näyttää todella ihanalle, tuo muuraus on oikein onnistunut - niin viehättävän rosoinen! Hyvä, että löysitte sopivat lasit. Suunnittelemasi kalustus näyttää kivalle. Itse ajattelin aikoinaan, että kasvihuoneessa on pöytä ja tuolit, mutta eihän sinne mahdukaan, koska kasvatettavia kasveja on niin paljon :). Tosin varhain keväällä olen pitänyt siellä huvimajan korituoleja, jotta saimme istuskella ihailemassa alkukevään tunnelmaa tuulettomassa ja lämpimässä tilassa. Sinulla on toinenkin kasvihuone, joten saat paremmin kasvatettavat mahtumaan. Tuosta kasvihuoneesta tulee varsin miellyttävä oleskelutila!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiliosuus saa näyttääkin vanhalta, onhan se tehty puretuista tiilistä jotka näin hyötykäytetään uudestaan, muuten olisivat menneet kaatopaikalle. Vanha kasvihuone jää edelleen kasvatushuoneeksi, sitä ei kannata hävittää sillä maapohjaisena on tomaateille loistava paikka. Uudessa voi sitten kasvatella enemmän ruukussa kasvatettavia. Todennäköisesti vanhasta kasvihuoneesta poistuu ruukuissa kasvatettavat kokonaan ja laitan senkin alan maakasvatukseen. Sohva tulee ehdottomasti mutta muita juttuja katsotaan kun kasvihuone on valmis, muuratut kasvualtaat vie nekin tilaa.

   Poista
 2. Onni on omistaa osaava mies, jolla on myös osaava vaimo. Kasvihuoneesta sukeutuu aivan ihana ja voin hyvin kuvitella miten kivaa on odottaa lopullista valmistumista. Hyvä te. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitava ja osaava mies on kyllä parasta <3 En millään malttaisi odottaa huoneen valmistumista eikä sen tarvitsekaan valmis olla vielä tänä vuonna, katto mietityttää ja pohdiskellaan sitä rauhassa, seinien suhteen on selvät kuviot.

   Poista
 3. Oi iiks, nyt jo näen sen kalustettuna. Teidän yhteisillä taidoilla ja kekseliäisyydellä tuosta tulee niin ihana, niin ihana. Sama kokemus muuten noista vanhoista keittiökaapeista - ovat ihania ja täyttä puuta, mutta syvyys on niin iso, että vie melkoisesti tilaa. Mulla on vintillä tuollaisia, ja sijoittamista piti vähän miettiä, mihin laittaa, että ei tuki kulkuväylää.
  Tiilestä muuratut kasvatusastiatkin - oma kasvihuonehaave nostaa taas päätään. Justiin tuon tapaista olen toivonut, ihanasti tästä saa vinkkiä ja inspiraatiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat kalusteet on tilaa vieviä. Lasikuistilla olisi pienempi kaappi mutta sitä en voi uhrata kasvihuoneeseen koska on hyvässä kunnossa ja sopiva lasikuistille. Toisaalta haluan pöytätilaa kasvihuoneeseen jotta siellä voi tehdä ruukutushommia, kasvihuoneeseen tulee ja menee vesi ja saan sinne altaankin. Ja sinne tulee myös sähkö, ei muuten mutta näen jo kivat valot kasvihuoneessa syksyn hämärässä.

   Poista
 4. Voi että kasvihuoneesta tulee ihana! Ja nuo vanhat kalusteet kruunaavat kokonaisuuden. On mahtavaa, kun on omasta takaa tuollaisia aarteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navetta on hyvä paikka hillota kaikenlaista vanhaa ajatuksella että tarvitaan sitten joskus.

   Poista
 5. Muutos on taas suuri alkukuuhun, niin paljon tekee, kun saa yhden osuuden valmiiksi. Tuosta tulee kyllä ihana kasvihuone, ja niin monella osalla kasvihuonetta on myös oma tarinansa. ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kasvihuoneella ihan oma tarina, ikkunatkin ovat osa lahtelaista teollisuushistoriaa.

   Poista
 6. Ai jestas, mikä puutarhan helemi tuasta kasvarista kehkeytyy. Son hyvä ku o kalusteetaki omasta takaa. Tua penkki on ihku, nii palio elämää nähäny :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä tulee aikas namu. Kalusteita löytyy ja muuta härpäkettä vaikka kahteen huoneeseen :D

   Poista
 7. Kasvihuoneesta tulee varmasti tosi hieno! Erityisen hienoa on tiiliseinä, aivan upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiliseinäinen kasvihuone on ollut unelmani jo pitkään, nyt se on ihan lähellä toteutumista.

   Poista
 8. Komia tulee! Ja on ihan pian valmis 😊

  VastaaPoista
 9. No ei ihan pian, miehen kesäloma on ohi ja kasvihuonetta tehdään vain viikonloppuisin jos ehditään. tavoite on valmis ensi vuonna kun täytän pyöreitä, kasvihuone on synttärilahja.

  VastaaPoista
 10. Voi, näyttää jo nyt niin ihanalta! Voin jo kuvitella kasvihuoneen sisustettuna vanhoilla, kauniilla kalusteilla.

  VastaaPoista
 11. Kasvaristanne tulee niin kaunis ja tiilistä upea muisto! Kalusteet sopivat upeasti tuohon tyyliin, miten oikein maltat odottaa valmistumista:)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)