keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Etenee

Seuraavat vuorokaudet saadaankin taiteilla sateiden välissä. Sääennuste näyttää aika lohduttomalta, joka päivälle ennustetaan enemmän tai vähemmän vettä. Pitäisi maalata navetan ikkunakarmeja, kunnostaa seinän yläosaa, muurata kasvihuonetta ja tehdä puutarhassakin jotain. Osallistumme taas Avoimiin Puutarhoihin ja hiukan jännittää saadaanko sunnuntaillekin kunnon sadepäivä, toivon ettei saada.

 Navetan etelänpuolen ikkunapokista on neljä ensimmäistä paikoillaan. Ikkunoiden päälle pingotetaan vielä rastasverkot jotta pikkulinnut eivät söisi kittiä. Yhden oven alaosan päällä on tarkoituksella muovi, räystäskouru on siitä kohtaa rikki ja vedet roiskuu ovea vasten pahasti kalliolle tippuessaan. Kouru korjataan samalla kun korjataan yläosan kolmio kunhan saadaan vuokraamolta nosturi sitä varten. Kallion takia tuohon ei voi turvallisesti rakentaa telineitä. Kivijalasta kasvavat nokkoset ja horsmat ovat taas kitkemiskunnossa.
 Solan pariovien yläikkunat ovat pois ja olen maalannut karmit kertaalleen, loppuviikosta voi maalata toiseen kertaan. Pariovien päälle saadaan alkuperäiset karmi- ja koristelistat, ne saatiin pelastettua.
 Autotallin ikkunakarmit on nekin jo kertaalleen maalattu kuvasta poiketen. Keikuin peräkärryn takalaidalla jotta yletyin maalaamaan, ei ihan kai turvallisin ratkaisu mutta toimi. Näihinkin ikkunoihin on tulossa alkuperäiset karmi- ja koristelistat pienin korjauksin.
 Autotallissa on valmistunut karmit uuden kasvihuoneen ovelle. Ovi on vanha puuovi, mistä lie meille kulkeutunut, ehkä jonkun oven kylkiäisenä vaan en enää muista. Yläosan ikkunat ovat lasia. Nämä olivat matalimmat lasiaukolliset ovet jotka löytyivät omista varastoista. Toimivat tulee kunhan saan ne pestyä ja siistittyä. Kahva joudutaan hankkimaan tai kierrätetään vanha. Tuon kapeamman puolen jota kai myös vasikaksi sanotaan, kiinnityssysteemi on ehjä ja toimiva, kaipasi vain hieman rasvausta. Vielä harkitaan tehdäänkö ovelle väkivaltaa ja katkaistaan se keskeltä ns. susioveksi jolloin alaosan saa kiinni mutta yläosaa voisi pitää auki.
Töiden lomassa on päästy herkuttelemaan oman maan mansikoilla. Kuvassa sunnuntain sato joka syötiin heti kilpaa koko perheen voimin. Oikeita auringon kypsyttämiä herkkumarjoja.

15 kommenttia:

 1. Oletpa ahkeroinut, ikkunoiden kunnostaminen on aikaansaanut suuren kohennuksen navetan ulkonäössä.
  Harmi, että rankkasateet ovat kurittaneet puutarhoja juuri ennen Avoimia, toivottavasti sunnuntaina on poutahetkiä.
  Omat mansikat ovat niin makeita 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan ennen ja jälkeen kuvat kunhan tulee vielä valmiimpaa. Navetta saa uusien ikkunoiden ja korjattujen ovin jälkeene monta vuotta elinaikaa lisää. Omat mansikat ovat ihan parhaita.

   Poista
 2. Navetan ilme kohentuu mahtavasti uusien ikkunoiden myötä. Olette kyllä niin ihailtavan sitkeitä ja ahkeria!
  Ja tuo ovi on ihan täydellinen kasvihuoneeseen. Susiovi voisi tosiaan olla toimiva kasvihuoneessa. Meille ei ole onneksi mitkään eläimet menneet tekemään tuhojaan kasvihuoneeseen, mutta anopin piti tehdä verkkoviritelmä, koska fasaani kävi aina tonkimassa kasvihuoneesta kaiken ylös.

  Toivotaan, ettei sunnuntaina sada. Minä suunnittelin tulla vierailemaan ainakin teillä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus ajattelen että olisipa niin paljon rahaa että voisi teettää kaiken jollain, sitten mietin että haluaisinko edes, puuhastelu on kivaa ja tässä kun ei ole mitään aikatauluja, voi tehdä kun jaksaa ja huvittaa. Mietittiin että laitetaan ovi ensin normaalisti ja tehdään siitä myöhemmin susiovi jos koetaan se tarpeelliseksi, täällä ei ole fasaaneja mutta turhan rohkeita rastaita ja harakoita on.
   Tervetuloa käymään <3

   Poista
 3. Ilmeisesti ei pitäisi ainakaan ääneen sadetta toivoa. Nyt sitä sitten saadaan näköjään päivätolkulla. Tänään sade tulee hurjalla voimalla ja kaikki puutarhassa on kohta makuuasennossa.
  Toivottavasti sade taukoaa sen verran, että saat kaiken kuntoon. Ja toivottavasti myös sunnuntaina on poutaa, jotta ihmiset pääsevät ihailemaan puutarhaasi.
  Kasvihuoneestanne tulee kaunis heti kättelyssä, kun ovikin on noin hieno. Susiovi voisi olla hyvä ratkaisu lämpiminä kesäöinä. Tietysti säälittää halkaista kaunis ovi, mutta käytännöllisyys on varmasti tärkeintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on ollut hetki sateetonta, on päässyt puutarhatöihin, nyt olen pitämässä ruokataukoa. Turhan kaunis ovi tulee kasvihuoneeseen mutta käytetään sitä mitä on jo olemassa kun kasvihuone tulee muutenkin paljon kierrätystavarasta.

   Poista
 4. Ihailtavan ahkeria olette; samaan aikaan monta isoa projektia meneillään. Kyllä kaikki kunnostus aina muuttaa ilmettä siistimmäksi ja auttaa myös rakenteita säilymään tulevaisuudessa pidempään.
  Tuo susiovi voisi olla kannatettava juttu. Meillä ei ole toistaiseksi ollut haittaa eläimistä, mutta lämpiminä öinä olen varmuuden vuoksi pitänyt kasvihuoneen ovien alaosat kiinni ja ovien yläosat auki. Se on ilmanvaihdon kannalta hyvä trooppisia öinä. Joskus päivälläkin olen tasannut lämpöä pitämällä auki yhtä tai kahta yläluukkua tarpeen mukaan, ilma kiertää näin mukavasti kattoluukuista ulos ja kasvustot pysyvät terveinä.
  Kiva, että osallistuttu avoimiin puutarhoihin, olisipa kiva ajella sinne. Pitääkin tutkia päivän tilannetta, jos pääsisimme käymään. Toivotaan, ettei sunnuntaina sataisi ja että saatte tehtyä kaikki työt, mitä olet suunnitellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kesäaika on niin lyhyt että sinne kasaantuu väkisin erilaisia projekteja. Meilläkään ei ole haittaa eläimistä mutta voisi olla käytännöllistä saada osa ovesta auki. Nykyisessä kasvihuoneessa pidän aina päätyluukkuja auki, yötä päivää niin ei tule liikaa kosteutta.
   Tervetuloa käymään, Arvila nimellä löytyy tapahtuman sivuilta, olisikin tosi kiva tavata.

   Poista
 5. Navettaan tekemänne korjaukset näyttävät jo nyt hyvältä ja kasvihuone saa kauniin oven joko tuollaisenaan, tai susiovena.
  Toivottavasti sunnuntai on sateeton.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan sateetonta sunnuntaita. Navetasta tulee hieno kunhan kaikki korjaukset ovat valmiina. Ehjä katto on ollut sen pelastus mutta kyllä ehjillä ovilla ja ikkunoillakin on merkitystä.

   Poista
 6. Voi kun kuulostaakin hyvältä, että sadetta tulisi vähän väliä. Toivottavasti joku niistä löytää tiensä tännekin.
  Apua, aika huono viikko avoimille nyt sattui, kun monessa pihassa on varmaan myrskytuhoja. Toivottavasti sunnuntaille osuisi kuitenkin hyvä sää.
  Mahtavaa ahkerointia navetan kimpussa, teillä on niin hyvässä hoidossa kaikki rakennukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorokaudessa yli 60mm ja tänään 11mm, alkaisi jo riittää. Puhallan sadepilvet sinne!

   Poista
 7. Ensimmäiseksi ihailu kasvarin uudesta ovesta ja upeista ikkunoista navetassa! Ahkeruus palkitaan! Toivotaan, että jo sunnuntaiksi sade helpottaisi, tuli tarpeeseen, mutta turhan vahvalla voimalla ja liika on aina liikaa, nyt jo sade saisi riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovi on turhankin hieno kasvihuoneeseen. Ikkunoista tulo hyvät, tosin osassa kittaus ei kestä tarkempaa katsastamista, kitti oli liian kuivaa mutta en alkanut enää vaihtamaan. Liika on liikaa, nyt saisi riittää sateet tälle viikolle.

   Poista
 8. Monenlaista hommaa sielläkin tekeillä, mutta oikein hyvältä näyttää. Toivotaan sunnuntaille hyvää säätä :)
  Ihana ovi kasvariin tulossa ♥ meilläkin suunnitellaan jo kovasti uutta kasvihuonetta, mutta ensi keväänä vasta aloitetaan tekemään. Nyt yritetään haalia siihen kierrätysmielessä kaikkea mahdollista tarviketta.
  Mukavaa heinäkuun alkua sinulle!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)