keskiviikko 15. heinäkuuta 2020

Arvilan vihannestori

Torikausi on alkanut. Tälle torille ei tarvita mukaan kuin kori, rahan voi unohtaa, se on jopa suotavaa. Valikoima ei ole kattava, torilla saa tyytyä perusvalikoimaan, jos erikoisempaa haluaa on lähdettävä muille apajille. Täällä avainsana on satokauden kasvikset.
 Satokauden kirkkaan kärsisijan vei salaatin kanssa kasvihuonekurkku. Jostain kumman syystä maassa kasvavat kasvihuoneen kurkut ovat kasvaneet ennätyksellisen hitaasti mutta nämä kaksi ämpärissä olevaa ovat tehneet satoa jo viikon verran eikä loppua näy. Lajike 'Bella F1' on osoittautunut erittäin maukkaaksi, tätä laitan myös ensi vuonna. Koriin pari kurkkua, tästä tykkäävät kaikki.

 Tomaatteja torilla voi katsella vain kaihoten, muutaman viikon saa odottaa ennen kuin niitä saa valikoida koriinsa.
 Korinpohjalle on saatu yhden aterian perunat. Ei kuitenkaan näistä olkiperunoista vaan ihan tavallisella kasvimaalla kasvavista. Olkiperunat ovat sormenpään kokoisia tai pienempiä. Ehkä pitäisi lisätä olkea mutta milläpä tuonne noin runsaiden varsien väliin mahdut. Ensi vuonna muistan, että ei perunaa näin tiuhaan vaikka niitä olisi ylimääräisiä.
 Hyvän ruokahalun takaamiseksi voi nuuskutella tuoksuherneitä. Tässä kasvaa lajikkeet 'Night and Day' ja 'Route 66'.
 Härkäpapujen kanssa kävi hassu juttu. Luulin keränneeni valkoisena kukkivien härpäpapujen pavut talteen mutta olinkin kerännyt punaiset. Alkuperäinen lajike on 'Crimso Flowered'. Oikein mukava yllätys sillä nämä punaiset kukat ovat todella kauniit. Mutta siirrytään eteenpäin, vatsa huutaa nälästä.
 Herneitä ei vielä ole, tai on jos pelkkiä palkoja haluaa syödä. Meillä tykätään syödä herneet pullean makoisina joten odotellaan vielä hetki.
 Jotain syötävää on pakko saada, kurkku ja viisi perunaa salaatin kera ei vatsaa lämmitä. Kesäkurpitsoiden laatikolla käy tuuri, yksi linnun nokkima tai muu viallinen mutta hyvää kohtaa on yli puolet.
Sipulimaalla on alavireinen tunnelma. Pari sipulia mukaan koriin ja eiköhän sitten torikierros ole ohi ja voi aloittaa ruuan laiton.
Seis, ei pidä unohtaa jälkiruokaa. Yli äyräiden pursuavan kulhollinen mansikkaa ja muumimukillinen punaisia vadelmia, ne riittää. Ja huomenna sama uudestaan, hyvää ruokahalua!

18 kommenttia:

 1. Hyvä tori sinulla. Voisin uskoa, että saatte jossain vaiheessa esim kurkkua ihan säilöttäväksi asti. Minun torini taitaa avautua vasta joskus kuukauden päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä sopiiko kasvihuonekurkku säilöntään? Kai se sopii mutta ei taida jäädä mitään, syödään niitä yksi päivässä ja viikonloppuna menee tyttärenkin perheeseen, kerrankin on se tilanne ettei tarvitse ostaa kaupan kurkkua pitkään aikaan. Tomaattitorin avautumiseen menee viellä tovi täälläkin.

   Poista
 2. Oi, miten ihana tori ja tarjonta monipuolinen. Meillä on salaattiosasto torillamme ihan riehakkaalla mallilla. Yrttipuolella on myös hyvä tarjonta. Aurinkoisia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
 3. Nälkä kurnii vatsassa jo muutenkin ja tästä torikierroksesta se vaan yltyy.
  Kesäkurpitsaa on alkanut tulla vinhaa vauhtia. Eilen illalla selasin nettiä löytääkseni jotain uutta ohjetta kesäkurpitsan valmistamiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkurpitsasta sain työkaverilta hyvän ohjeen johon menee paljon kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsa siivutetaan ohueksi ja ladotaan vuokaan yhdessä paistetun jauhelihan kanssa, väliin tuorejuustoa oman maun mukaan tai maustamatonta. Uuniin tunniksi. On hyvää!

   Poista
  2. Kiitos ohjeesta! Itse asiassa tein tänään aika samoilla aineksilla kesäkurpitsapaistosta ja hyvää oli. Käytin kaapista löytynyttä yrttituorejuustoa. Ohje taisi olla Valion. Viime kesänä laitoin kesäkurpitsan kanssa runsaasti tomaattia uuniin, mutta tomaatista tulee minusta liikaa nestettä, vaikka maku onkin hyvä.

   Poista
 4. Kivasti torilta jo löytyy syötäviä herkkuja. 😊

  VastaaPoista
 5. Kesätori täällä meilläkin on supersuosittu! Ehdottomasti on niin hauskaa lähteä korin kanssa hakemaan ruokatarpeita mukaan. Meillä on ollut tomaatteja jo aika pitkään, mutta pääsato tulee kohta esiin. Ihanaa aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, oman maan tomaatit on mun herkkuja. Raakileita on paljon mutta yksikään ei punerra vaikka olen ottanut lehtiä pois ja tehnyt kaikki temput mitä vaan voi.

   Poista
 6. Nam mikä ihana herkkuateria! Tuo punainen härkäpapu on tosiaan kaunotar, pitää muistaa hankkia taas sen siemeniä ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kaunotar, kasvaa osin ihan vain kukan värin takia.

   Poista
 7. Njam, mikä herkkutori! Tuo punakukkainen härkäpapuhan kävisi ihan koristekasvistakin. Meidän torin herkut kulkevat vielä korin sijaan ihan kädessä tai pienessä kulhossa, mutta eiköhän pian saa ottaa isommankin astian mukaan. Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä se on osin koristekasvi, ei syödä ihan noin paljon härkäpapua, parantaa myös maata. Koreja on onneksi eri kokoisia :D

   Poista
 8. On ihan parhautta, kun saa poimia puutarhasta ainaksia ruokapöytään.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)