maanantai 3. kesäkuuta 2019

Iiriskausi alkoi

Iiristen kukinta on alkanut. Viime kesänä iirikset kukkivat surkeasti, moni pihan lajike ei lainkaan. Tänä vuonna osa niistä kukkii, osa ei sillä olen siirtänyt ja jakanut iiriksiä paljon.
 Iiriksistä jos ei lemppari, niin ainakin top 3 listalla oleva on tämä virolainen kaunotar. Lajike on matala, kasvaa minulla varjossa mutta kukkii joka vuosi.
 Iris pumila 'Gingerbread Man' tekee tänä vuonna useamman kukan. Väri on uskomattoman hienostunut, ruskeaa, sähkönsinistä ja häivähdys purppuraa.
 Tämän matalan keltaisen nimettömän iiriksen siirsin viime syksynä. Se taisi olla iirikselle mieluinen juttu sillä nyt siihen tulee ensi kertaa useampi kukka. Väri on raikas sitruunankeltainen, ei ollenkaan hassumpi.
 Luumulehdossa kukkansa ovat aukaisseet ensimmäiset saksankurjenmiekat. Tämän perinteisen lajikkeen olen tuonut siskon pihasta Pielavedeltä. Lilaan väriin olen yhdistänyt oranssia tulikellukkaa. Tuima yhdistelmä mutta toimii.
 Tämä kerrottu arovuokko on ostettu vuosi sitten Lahden puutarhaseuran taimitapahtumasta. Myyjä taisi olla virolainen. Jossain minulla on tämän nimi ylhäällä mutta tähän hätään en sitä löytänyt. Kukka avautunee tuosta vielä lisää, keskustan pitäisi olla vihreä.
Jonkin sortin tähtihyasintti kukkii runsaasti. Tämä on kasvi josta en tiedä pidänkö vai en, toistaiseksi on saanut harottaa ja kasvaa rauhassa.

Illan aikana sain ratkaistua erään puutarhaongelman jota olen pohtinut pitkään, siitä lisää myöhemmin kunhan projekti on edennyt johonkin suuntaan.

18 kommenttia:

  1. No on todellinen upeus tuo "piparkakku-ukko"! Todella hienostunut sävy, melkein metallinhohtoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Metallinhohtoinen kuvaa väriä hyvin, kuin pronssia.

      Poista
  2. Tosiaan viime vuonna iirikset jurottivat, eikä meilläkään muutama kukkinut lainkaan. Ovat kyllä näyttäviä ja erikoisia väriyhdistelmiä, kuten tuo Gingerbread Man. Minusta tähtihyasintti on kaunis, jos et pidä siitä penkissä, laita kimppuun jonkun tukevamman seuraksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähtihyasintti saa jatkaa elämää penkissä, ei se kuitenkaan niin paha ole että viitsisin pois kaivaa. Nyt näyttäisi kuin pari iiristä kukkisi, siis sellaisia jotka eivät ole ennen kukkineet. Jännittää nähdä kukat sillä lajikkeet ovat menneet jo aika päivää sitten sekaisin.

      Poista
  3. Toivoisin löytäväni valkoista siperiankurjenmiekkaa varjoisan osan puutarhaan, kukinnot näkyisivät sieltä kauniist. Kaikki iirikset ovat kyllä hienoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on valkoista siperiankurjenmiekkaa kivimuurin kainalossa, voi että se on soma. Tulee vaniljajäätelö mieleen, tai sitruunasorbetti sillä kukassa on häivähdys ihan haalean keltaista.

      Poista
  4. Upeita iiriksiä. Meillä oli joskus montakin lajiketta, mutta osa on hävinnyt. Nyt ovat kokeneet kovia, sillä Mortti juoksee iiristen yli ihan surutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki iirikset eivät ole kestäviä, minulla on muutama Virosta tuotu ihanuus hävinnyt. Perinteiset kyllä kestävät hyvin.

      Poista
  5. Toinen toistaan ihanammat kukkijat siellä! Tulikellukkakin on kaikessa vaatimattomuudessaan aina niin mukava tapaus. Meilläkin pipariukko kukkii hyvin. Väri on ihana, vaikka totta puhuen ei kovin erottuva. Ei se mitään, pitää mennä lähietäisyydelle sitä ihailemaan : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään tulikellukasta, sen kirkas oranssi on hyvä yhdistettynä lilaan. Ja sopii alkukesään. Aika huomaamaton on väri, pitää tosiaan mennä lähelle ihastelemaan.

      Poista
  6. Upeita iiriksiä! Meillä eivät taida iirikset kukkia tänä vuonna. En tiedä mikä on syynä. Liilan ja oranssin yhdistelmä on hieno! Ja miten kaunis tuo kerrottu arovuokko. Sellaista en ole ennen nähnytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä eivät kukkineet viime vuonna. Osa ei kuki koska kasvusto pitäisi jakaa, kukkimattomuus on sen merkki. Ja osa ei kuki koska jaoin ne tänä keväänä. Moni on silti kukassa ja useassa on nuppuja.

      Poista
  7. Tuota saksankurjenmiekkaa mullakin on, kiitos kun sain kukalleni nimen.
    Noita iiriksiä ei oo yhtään, ne ovat sulla kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. Iirikset ovat minun suosikkeja, tykkään niistä todella paljon. Pihasta löytyy parikymmentä erilaista.

      Poista
  8. Upeita erikoisuuksia taas kerran!
    Olen kuolannut noita erilaisia iiriksiä monessa blogissa. Itsellänikin on muutamia eri lajeja, mutta niitä tekisi mieli hankkia lisää.
    Ja eikö ole jännä, että joku puutarhanasia ei meinaa loksahtaa millään paikoilleen, eikä ratkaisua meinaa löytyä? Sitten ykskaks kuin salama kirkkaalta taivaalta, ratkaisu löytyy.
    Jännityksellä odotan, mitä olet keksinyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen ihan hulluna iiriksiin, yksi uusi on jo hankittu ja jos vain tulee kivoja vastaan niin ostan. Se vain tarkoittaa että istutusalueita pitää laajentaa.
      Joskus on hyvä jättää hautumaan ja odottamaan ideaa, sellaisestakin on tulossa postaus.

      Poista
  9. Ihania iiriksiä. Tämä kesä on jo alkanut, vaikka luulen, että olemme yhä keväässä. Hämmästyin, kun huomasin yhden iiriksen (nimeä en muista) pullistelevan nuppujaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä puutarhakautena on tuntunut ettei pysy ajan perässä, siirryttiin jotenkin vauhdilla keväästä kesään.

      Poista

Kiitos kommenteista :)