maanantai 5. helmikuuta 2018

Tilapäistä korjausta

Tein vuosi sitten postauksen navetan ikkunoista. Niiden kunnostamisella on kiire, muuten kohta ei ole mitään kunnostettavaa. Keväällä, kunhan ilmat hitusen lämpenee, otan pari ikkunaa työn alle korjattavaksi.
Yllä vuosi sitten otettu kuva. Yläkolmion ikkunasta satoi pahasti sisälle, niinpä mies ryhtyi toimeen pelastaakseen sen mitä voi.
 Tässä tilanne tänään. Yläkolmioon on asennettu uusi väliaikainen ikkuna. Vanha karmi on otettu kokonaan pois jotta se saisi kuivua suojassa ennen korjaamista. Karmin alapuut on ainakin uusittavien listalla, muuten karmista saa vielä toimivan karmin. Nuo alaikkunat laitan kuntoon keväällä. Näköjään viime vuodesta on mennyt yksi lasi lisää rikki mikä ei ole ihme. Pokissa ei ole kittiä enää nimeksikään.
 Yksi vaihtoehto on tilata kokonaan uudet ikkunapokat kuten tehtiin aittaan. Pokat tilattiin puuvalmiina, ne kitattiin, lasitettiin ja maalattiin itse vanhojen pokien mallin mukaisesti.
Kasvihuoneen lasien ehjänä pysymistä jännitän joka talvi. Katosta on mennyt jokunen talvi sitten yksi lasi rikki, sen tilalle laitettiin muovi, samoin kahden seinälasin tilalle. Toistaiseksi tänä talvena ei ole tullut rikkoontuneita laseja.

Ikkunankorjaus on ihan mukavaa puuhaa jos siihen suinkin on lämpimät ja hyvät tilat. Meillä ei ole joten korjaamiset venyy ja vanuu hamaan tulevaisuuteen. Mutta keväämmällä lupaan ryhdistäytyä ja korjata edes yhden ikkunan. Parempi sekin kun ei mitään.

30 kommenttia:

 1. Onpahan komea navetta, siellähän voi vaikka kasvatella taimia siemenistä, jotkat voitit siemenarvonnassa 😁 Onneksi olkoon❤ laitatko mulle osoitetietosi😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navetta on nyt rujo mutta eiköhän siitä vielä saada komea kunhan joskus korjataan. Katto on onneksi täysin ehjä.
   Kiitos arvonnasta! laitoin viestiä.

   Poista
 2. Komea on navetta ja komeat nuo sokkelin mahtavat kivet! Maalla remonttia riittää ihan koko ajan :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen ihan heikkona kivisokkeleihin, talossa on vielä korkeampi kuin navetassa. Navetan etupuolelta tekisi mieli kaivauttaa perustuksia enemmän esiin mutta se vaatisi koneita ja muutoinkin pihan muokkausta.
   Remppaa riittää :D

   Poista
 3. Ei ihme, että kaikki nuo korjaukset vievät oman aikansa. Teillä on niin valtavasti hommaa. Olette näin sivusta seuraten tehneet hämmästyttävän paljon. Ja niin pieteetillä. Teidän talonne ja koko pihapiirinne on todella kaunis! On hienoa, että pidätte siitä niin hyvää huolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vapaa-ajan ongelmia. Aina on jotain pientä laitettavaa ja isompaakin.

   Poista
 4. Korjaus on hidasta hommaa ja teillä näyttä olevan ehtymätön savotta niiden kanssa. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunoiden korjaaminen on hidasta, pitää odotella niin monessa vaiheessa kitin ja maalin kuivumista. Mutta toisaalta on palkitsevaa, saa ehjät ikkunat.

   Poista
 5. Nuo navetan kivijalan kivet ovat todella upeita samoin kuin koko navetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonkiviperustuket on upeita, niitä kannattaa vaalia.

   Poista
 6. Noin komean navetan ikkunat kannattaa ehdottomasti korjata. Ikkunahommat ovat hitaita. Onneksi teillä on kokemusta aitasta. Siitä tulikin todella hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasikuistin 10 ikkunan korjaaminen oli mieletön urakka mutta niin vana siitä selvisin. navetan ikkunoissa on yhtä iso työ ja saunankin ikkunat pitäisi korjata. Ei lopu ikinä :D

   Poista
 7. Isäntähän teki asiallisen näköösen klasiremontin. Ny ei ookkaa enää nii kiirus. Kuinka syvä perustus tuas kasvaris on? Meinaan vaa, että hyvin ootta perustanu, ku nuan suuret klasit pysyy ehejinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole enää kiire, tuo ikkuna pitää hyvän aikaa vedet pois. Kasvarissa on kevytperustus eli se on tehty yhden hirsikerran päälle. Se joustaa roudan mukana ja lasit pysyy ehjinä. Uuteen kasvariin on tulossa järeä perustus jotta kestää.

   Poista
 8. Ihana navetta ja on hienoa säilyttää se kunnossa. Samoin aitta, tällaisia ei joka pihassa näekkään. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piharakennukset ovat katoavaa kansanperinnettä, niitä pitää vaalia.

   Poista
 9. Ikkunoiden korjaaminen on jalo taito. Pitäisi itsekin sitä opetella, sillä olen korjauttanut muutaman ikkunan ammattilaisella ja se on aika kallista. Toisaalta haluan työllistää perinnetaitoja ylläpitävää pajaa. Ammattilaiseltakin kuluu aika paljon aikaa pokan korjaamiseen, kittaamiseen ja maalaamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunan korjaus ei ole vaikeaa, vaatii vain aikaa ja hermoja. Työvaiheita on monia ja aina odotellaan joko kitin tai maalin kuivumista, jopa viikkoja. Käsityötä jota ei ole mahdollista tehdä koneella jos hyvin haluaa tehdä ja perinteisin menetelmin.

   Poista
 10. Hei! Meillä on edessä ensi kesänä ikkunan kunnostusta, talon osalta. Ja muutama ikkuna vaatii uudet pokat, lasit on onneksi ehjät. Missä teetitte nuo aitan pokat? Oliko kovin kallista? Tota just yritin miehelle selittää, että jos joku vaan tekis ne puuhommat niin kyllä mä ne lasit sitten kittaan paikalleen ja maalaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aitan pokat teetettiin eräällä eläkkeellä olevalla puusepällä. Oisiko maksanut 150€, en muista enää tarkkaan. Kannattaa kysellä oman paikkakunnan puusepiltä.

   Poista
 11. Ikkunoista tulee kauniit kun ne ovat valmiina.
  Aitta on tosi komea.
  Talvella aina pelkää tota lumikuormaa, tänä talvena lunta on ollut melkoisesti. Onneksi oli välillä sulaa aikaa, katolta tuli kaikki lumet pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on nyt aika paljon, kasvihuoneessa on onneksi jyrkkä katto mikä avittaa lumen putoamista.

   Poista
 12. Hurjaa kuulla, että kasvihuoneestasi on mennyt laseja rikki. Mulla rikkoutui juuri viikonloppuna kasvihuoneen ylimääräinen lasi, kun olin siirtämässä sitä pihalta sisälle. Ajattelin tehdä siitä kasvilavalle kannen, mutta lasi hajosi nostaessa tuhannen paloiksi. Tuli heti kasvihuone mieleen, että mitenköhän sen lasit kestää - samaa materiaalia kun ovat ja osin lumen painoa päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi ei ole rikkonut yhtään lasia, minä rikoin yhden kun härkin lumia harjalla pois, pitää antaa olla lumien rauhassa. Mies tönäisi ruohonleikkurilla tuolin yhteen ikkunaan ja se hajosi ja yksi taisi mennä rikki jo kasvihuonetta rakentaessa.

   Poista
 13. Todella komea navetta! Minäkin olen jännittänyt nyt kasvihuoneen laseja, säilyvätkö ehjinä kevääseen. Mukavia talvipäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän kestäviä ne lasit on ja kai niille pitää joku lumikuorman kesto laskea kun Suomessa ollaan. Jyrkkä katto auttaa asiaa.

   Poista
 14. Ihanaa puuhaa tuo vanhan kunnostaminen. Harmi ettei omat taidot riitä. Toivotaan että kasvihuoneeseen ei enempää vaurioita tule. Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun opettelemaan, ei ole vaikeaa, aikaa vievää ennemminkin.

   Poista
 15. Meillä on myös Helsingin lähellä tuollainen sukulaisten navettarakennus, jossa ikkunat ja kaikki on ihan hajalla. Mietimme pitäisikö tehdä ikkunan korjaus, niin se samalla estäisi sateen pääsemistä sisään. Todella onnistuneet ikkunavalinnat tuohon teidän aittaanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kunnostaa vanhat ikkunat, tai kunnostuttaa jos ei ole mahdollisuutta tehdä itse. Aitan ikkunat ovat teetetty tismalleen samanlaisiksi kuin alkuperäiset ikkunat.

   Poista

Kiitos kommenteista :)