lauantai 3. helmikuuta 2018

Hautautumisia

Puutarhassa kiertäessä pohdin tämän vuoden lumitilannetta. Siskon mukaan heillä Pohjois-Savossa on lunta runsaasti, jopa erittäin runsaasti. Täällä tilanne vaihtelee, asumme salpausselän harjun vaikutusalueilla ja meillä lumitilanne saattaa olla ihan erilainen kuin parinkymmenen kilometrin päässä harjun toisella puolella. Lunta on mutta ei mitenkään erityisen paljon.
 Puutarhapisteeni on hautautunut lumen alle. Se odottelee kevättä ja puutarhuri työhönsä. Karjakeittiöön on ihan turha mennä, kattolumet on jääneet poistamatta. Ja jos jotain tarvitsee niin toista kautta pääsee.
 Navetanpuolella on sama kohtalo, ei kulkua, ei sisäänpääsyä. Edellisen asukkaan tekemät ovenpäälliset on piikki silmissäni. Levytyksen takana on muuraus joka pitäisi korjata. Vaan saahan sen noin toki piiloon.
 Saunamökiltä, hei. Joka viikko tuolla saunotaan vaikka tuvan puolen ikkunat ovatkin jäässä. Tupa on lämmitetty viimeksi joulusaunaa varten. Arkena saa olla lämmittämätöntä tilaa.
 Taloa on yritetty kovasti haudata lumeen, mutta kuten näkyy niin huonolla menestyksellä. Lasikuistin puolen kivijalat on saatu lumetettua mutta päätyä ei. Lumi on tullut jonnekin muualle mutta ei talon päätyyn, siinä on vieläkin paljasta kalliota näkyvissä. Kolaa nyt sellaisesta lunta kivijalan suojaksi.
Puutarhassa kaikki hyvin, lumi on haudannut alleen paljon kriittisiä kasveja suojaten niitä pakkaselta, joillekin kävin heittämässä lisää lunta niskaan haudaten ne vielä syvemmälle. Jänisvaurioita ei näkynyt, hyvä niin.

10 kommenttia:

 1. Aika paljon teillä on kumminkin lunta, enemmän kuin täällä ja minusta sitä tuli ihan kamalasti :-D
  Suojalumen jäädyttyä sitä on turha lähteä lapioiaan - mihin se on katolta romahtanut, siitä sen saisi vain dynamiitilla pois. Onneksi tajusin lapioida lumet saunan oven edustalta eilen, kun se oli vielä vetistä. Muuten saisi varmaan peseytyä hangessa kieriskelemällä.
  Täytyy toivoa, että tämä jäätynyt hankikuorikin suojaa kasveja kiristyvältä pakkaselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on nyt varmaan keskivertotalven verran, enempää ei tarvitsisi sataa. Kattolumiin ei todella tehoa muu kuin räjäytys, niin junttaan menee ja se käy nopeasti. Onneksi navettaan pääsee toistakin kautta ja jos sekin ovi menee umpeenn niin katastrofia ei tapahdu sillä navetta on aikasen tyhjillään. Sinulla saunaan pääsy on eri asia, lumessa kieriskely ei kuulosta kiehtovalta :D

   Poista
 2. Kohtalaisesti lunta. Meille tuli parissa päivässä monta kymmentä centtiä. Nyt on lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idässä taisi tulla enemmän kuin meillä, oiskohan täällä saldo parilta päivältä 15cm.

   Poista
 3. Tänne on lunta tullu puolisen metrii. Ja nyt on luvassa ainakin par viikkuu pakkasta ja vähän lumsaitta. Talavi ei tavoittaan mäne. Onneks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puoli metriä on paljon. Täällä taitaa olla noin 30cm, voi olla vähemmänkin. Kovasti jo odottelen maaliskuuta.

   Poista
 4. Teillä on kyllä paljon enemmän lunta kuin meillä, vaikka välimatkaa ei ole paljon.
  Tuollainen puhdas lumi on kyllä kaunista, ja kasveja suojaavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumimäärä on Lahden seudulla tosi vaihteleva. Tänään kävin heittelemässä vielä lisää lunta kasvien suojaksi, jos vaikka tulee koviakin pakkasia niin on suojaa.

   Poista
 5. Ihan hyvästi teilläkin on lumitöitä piisannut. Meillä on normitalvea enempi lunta täällä pohjoisella rannikolla. Ensilumi tuli marraskuun alkupäivinä, ja sitä on tasaisesti riittänyt huolimatta välillä käyneistä vesisateistakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on traktori millä saa tehtyä lumityöt, ei niitä kovin montaa kertaa silti olla tehty verrattuna lumisiin talviin.

   Poista

Kiitos kommenteista :)