sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Luumulehdon kasvukausi

Luumulehto on muutaman vuoden vanha alue. Ennen raivaamista istutuksille se oli joutomaata joka kasvoi valtoimenaan koiranputkea ja muita luonnonkasveja. Sitten tuli puutarhuri ja halusi laajentaa kukkamaitaan. Tässä kuvakokelma luumulehdon viime kesästä, kaikki kuvat on otettu jokaisen kuukauden ensimmäisinä päivinä.
 Huhtikuun alussa lumet olivat sulaneet lähes täysin, yleisilme on vielä harmaa, likainen ja kostea. Tuosta se kuitenkin lähtee, kasvua tapahtuu ihan silmissä.
 Toukokuussa valo on terävää, nurmikko vihertää aavistuksen ja istutusalueilla on muutakin kuin piippoja. Kasvukausi on täydessä vauhdissa.
 Kesäkuun alussa ei uskoisi, että edellisestä kuvasta on vain kuukausi. Kuukaudessa kasvit ovat kasvaneet ja osa jo jopa kukkinut. Laukat, tulikukka ja kullero olivat kesäkuun alussa hyvässä kukassa.
 Heinäkuu on enemmän vihreän aikaa luumulehdossa. On siellä kuitenkin kukassa muun muassa akileija ja kurjenpolvet. Kylmästä alkukesästä johtuen valkoinen iso laukka kukkii vasta heinäkuussa. Näistä kuvista muistin taas sen, että luumulehtoon on lisättävä tämän ajan kukkivia kasveja.
 Elokuussa on rehevää, niinkin rehevää että siperiankurjenmiekat oli laitettava matalaksi. Jatkuvat sateen saivat ne pahasti lakoon. Rantakukkaa ja leimuja ei sateet haitanneet.
 Myös syyskuu on luumulehdossa hiljaisuuden aikaa. Joitain leimuja ja sinipiikkiputki on vielä kukassa mutta huomaa että eletään jo kasvukauden päätöstä.
Lokakuussa kaikki on ylikasvanutta ja ruskeaksi käyvää. Valo on pehmennyt ja tulee matalammalta kuin toukokuussa, alkaa olla talviunien aika. Lokakuun kuvassa on jotain samaa kuin huhtikuun kuvassa. Kumpainenkin kuva on tasan puolen vuoden päässä toisistaan, kevään alku ja syksyn loppu.

Vaan miten ihana ajatella ettei tuohon jutun ensimmäiseen kuvaa ole enää aikaa kuin tasan kaksi kuukautta. Puolensataa aamua ja sitten on puutarha-aika käsillä ja voi kaivaa sormet multaan.

16 kommenttia:

 1. Kaunis luumulehto. Inspiroiduin tästä postauksesta kovasti. En ole aiemmin osannut ottaa hedelmäpuita osaksi istutusalueita, mutta tästä alkoi muotoutumaan alustava suunnitelma kahden nurmikon keskellä kasvavan luumupuun ympärille.
  Kohta on kevät, vaikka ei näiden pakkaskelien perustella sitä uskoisikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luumulehdossa kasvaa kaksi kirsikkapuuta istutusalueiden keskellä, luumuput ympäröivät aluetta. Toistaiseksi ratkaisu on toiminut, kirsikkapuille menee pieni kiviura jota pitkin voi kävellä hoitamaan puita tai keräämään satoa. Kaksi muutakin istusaluetta olen tehnyt nyt niin että siellä on hedelmäpuu kasvamassa, molemmissa koristeomenapuu.

   Poista
 2. Juuri niin, ihana ajatus, että pian on taas aika vahtia piippoja ja katsella kukkamaita.
  Sinulla on tiiliä reunustamassa istutusalueita. Kuinka kauan tiilet ovat olleet paikallaan? Meillä olisi kellarissa tiiliä, joita voisin käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiskohan ensi kesä neljäs tai viides kesä tiilien kanssa, muutama on murentunut mutta ne menivät heti ekana talvena. Yllättävän hyvin ovat kestäneet. Ei ole enää pitkä aika piippoihin.

   Poista
 3. Ihana kasvukausi. Huhtikuun ja toukokuun alussakin voi olla maan tasalla vaikka kuinka paljon katseltavaa. Ihana on sinun luumulehtosi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhtikuussa tapahtuu paljon, toukokuussa vielä enemmän. Ihana fiilis, kasvukausi on täällä ihan kohta.

   Poista
 4. Uskomatonta, että tuohon ekan kuvan vuodenaikaan on vain niin vähän aikaa jäljellä! Hienoa, kun olet kuvannut joka kuukausi, miltä alue näyttää. Iso työ tuossa on kyllä ollut, kun näin etäältä seuranneena muistelee kovaa urakointiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekaan kuvaan on tasan kaksi kuukautta, sitten tehdään jo täyttä häkää puutarhatöitä! Odotan jo sitä aikaa että saa iskeä lapion maahan ja kaivaa oksaleikkurit esiin.

   Poista
 5. On tua toukokuun kasvuvauhti uskomatonta, joka kevät se yllättää. Luumuleheros on hyvä valikooma kasvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toukokuu on ihan mieletöntä aikaa, silloin ei malta pysyä lainkaan pois puutarhasta, tapahtuu niin paljon lyhyessä ajassa. Puutarha muuttuu jopa aamusta iltaan erilaiseksi.

   Poista
 6. Melkoista kasvuvahtia on ollutkin! Upea kuvakertomus!! Kevääseen ei todellakaan ole enää kauan aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maaliskuu on jo hyvä kevätkuukausi, ja helmikuussa saa laittaa tomaatin siemenet kasvamaan.

   Poista
 7. Mukava seurata tietyn alueen muuttumista vuoden mittaan. Minulla on ollut sama idea mielessä, ja toteutuskin jo alkanut. Vajaa vuoden päästä pääsen toivonmukaan tekemään tämän tyylisiä postauksia. Tiilet näyttävät hyvältä reunuksina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pitää muistaa ottaa enemmän kuvia puutarhasta aina tietystä paikasta eri kuukausina. Nyt ei löytynyt ihan täsmällisiä kuvia samoista paikoista, vertailu olisi ollut helpompaa. Muutama tiili pitäisi vaihtaa mutta taidan tehdä sen vasta kun näen jääkö uudesta kasvihuoneesta ylimääräisiä tiiliä.

   Poista
 8. Kivan näköinen alue. Se tosiaan on huimaa, miten nopeasti kasvit kasvattavat keväällä... Voisi melkein väittää, että kasvavat ihan silmissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti kasvavat silmissä, ei tuommoinen tahti muuten ole mahdollista.

   Poista

Kiitos kommenteista :)