lauantai 17. helmikuuta 2018

Kylvösuunnitelma

Otsikko kuulostaa hienommalta kuin onkaan. Minun kylvösuunnitelma on yksinkertainen. Kävin siemenet läpi ja suurinpiirtein laskin montako lajiketta kutakin esikasvatettavaa kasvia on.
 Tomaatteja on noin kymmenisen lajiketta. On kirsikkatomaattia, pensastomaattia ja runkotomaattia. Luulin siemeniä olevan kohtuullisesti, kuvaa katsoessa en ole enää samaa mieltä. Lähti jo lapasesta.
 Voitin Mörököllin blogista  nipun erilaisia siemeniä. Niiden myötä tomaatit eivät jää ainoaksi esikasvatettaviksi. Netistä hain osasta tietoa mikä on paras tapa kylvää ja kasvattaa. Näin hienoja siemeniä en halua pilata tietämättömyydellä.
 Puutarhatyöt vaatii kunnon hanskat, kylvöt onnistuu ilmankin. Kävin Terrassa siemenostoksilla ja samalla löysin hanskoja puoleen hintaan. Kerrankin raaskin ostaa erittäin kunnollisilta vaikuttavat hanskat itselleni. Puutarhahanskojen suhteen olen suurkuluttaja, saan vahvimmatkin puhki muutamassa viikossa jonka takia yleensä ostan vain erittäin edullisia nippuhanskoja.
Talvehtivien pelakuitten kanssa kävi niin, että ikkunalaudalla onkin yhtäkkiä hyvin tilaa esikasvatuksille. Kaikki pelakuuni heittivät veivinsä hellästä hoidosta huolimatta. Alan liputtaa vahvasti sen puolesta että pelakuut on käsissäni yksivuotisia kasveja. Ihan turha edes yrittää saa niitä selviämään talven yli.

Mummin mussukka ja kirppunen tulivat tänään yökylään mummilaan. Niinpä siirrän kylvöjä viikolla eteenpäin, nyt on muuta mukavaa puuhaa pienten kanssa menossa.

21 kommenttia:

 1. Khihii, tomaatti hulluutta ilmassa :) Se on kyllä niin parasta :D Ihania hetkiä mummon mussukan kanssa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä se lähtee ja muutaman viikon päästä koti hukkuu tomaatin taimiin. Mutta silti niin kovasti jo odotan taimia ja niiden kanssa puuhastelua.

   Poista
 2. Minulla on esikasvatukseen menosss varmasti vasta ensi kuussa tomaatteja. Viime vuotisen kylmän kesän jälkeen olisi ehkä järkevää lopettas tomaattishow ilman kasvihuonetta. Mutta niiden kasvatus vain alkaa kuulua kevääseen. Muuta kylväsuunnitelmaa ehdin tehdä sitten myöhemmin.
  Jostain syystä minulla on pelakuita hengissä. Pari sisäkasvia sain hengiltä talven aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesä oli kylmä jopa kasvihuoneen tomaateille, meillä oli pienin sato sitten koskaan. Minulla muuten kuoli myös yksi sisäkasvi, uusi pitäisi hankkia.

   Poista
 3. Hyvä valikoima tomaatteja! Ja olet voittanut mielenkiintoisia siemeniä. Onnea kasvatuksiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onnea tarvitaan koska taitoa on vielä liian vähän.

   Poista
 4. Mun pelargooniat näyttäävät tasan samallaasilta :( ..... kertakäyttökamaa.
  Hanskat on hianot. Malttaako nuata eres liata.
  Mukavia hetkiä pikkuväen kans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kertakäyttöistä, ensi talveksi en vaivaudu edes yrittämään. hanskat on hieno, nauratti sormien kuviointi josta ei tule olemaan mitään tietoa parin käytön jälkeen.

   Poista
 5. Mitä teet pelakuille? Mulla ne talvehtii normaalina viherkasvina, eli sisällä tuvassa ja kastelu kuten viherkasveilla. Osa kukkii läpi talven, vaikka parempi olisi huilia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelen ja anna olla, mitään muuta en tee. Kastelen enemmän tai vähemmän niin aina sama lopputulos. En sitten tiedä onko paikka liian kylmä, ikkunan alla oleva patteri ei ole päällä.

   Poista
 6. Ah on niin mukavaa lukea toisten kasvatusauunnitelmia, mitä kukakin aikoo laittaa ja milloin.
  Ihana arvontavoitto!
  Voi pelakuuparat, mutta älä luovuta, kokeile aina uudelleen se kannattaa lopulta. Minäkin tykkään pelakuita kasvattaa mieluummin saviruukuissa.
  Ihanaa yhdessäoloa lastenlasten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuut ovat olleet kovilla, oikeasti en ymmärrä mikä niiden kanssa menee aina pieleen. Vähän sama juttu on huonekasvien kanssa, ne ja minä ei sovi yhteen.

   Poista
 7. Minusta tuntuu, että siemenpussit lisääntyvät itsestään :)
  Arvontavoitto meni aivan oikeaan osoitteeseen, onnea.
  Minulla pelakuut ovat alkaneet viheriöidä, vain pari kuoli ja nekin kylmyyteen kun siirsin ne kuistilta sisälle liian myöhään. Meni monta vuotta kun kasvatin niitä yksivuotisina, mutta viimevuodet olen saanut ne talvetettua, ihan vain tuurilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti lisääntyvät, itsekseen ja salaa :)
   Sen seitsemän ohjetta ja artikkelia olen pelakuista lukenut mutta kun ei onnistu niin ei onnistu. Keväällä ostan suosiolla uudet taimet.

   Poista
 8. Mulla ei tomaatinyt esikasvatus jostain syystä onnistu, aina liian myöhässä ja tosi ruipeloita taimia... Ja jotka tekee raakileet aivan liian myöhään eli tomaatit ei kerkeä punastua. Nyt ajattelin, että ostan vain muutaman taimen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minunkaan tomaatintaimet ole niin vahvoja kuin ammattimaisesti kasvatetut mutta satoa sentään tuottavat. Viime kesä oli kaikilla tomaattien suhteen huono joten sen kokemuksella kannattaa yrittää uudestaan. Toisaalta valmistaimetkin on ihan ok.

   Poista
 9. Saas nähdä, miten minun pelakuuni käy: ensimmäistä kertaa yritän niitä saattaa talven yli. Kuulostaa minunlaiselleni amatooripienpuutarhurille lohdulliselta, että kaltaisesi konkari joutuu toteamaan homman vaikeaksi. Minun näyttävät niin rupusilta, että pidin itseäni jo surkeuden huippuna. Tiedä sitten, mitä niille pitäisi tehdä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuut ja minä emme sovi yhteen, joku vuosi on ollut pari kitukasvuista hengissä mutta nyt ei yhtään. Kompostiin joutuu kuvan kasvit tai se mitä niistä on jäljellä.

   Poista
 10. Niin se taitaa olla, että lisääntynyt valo saa puutarhurin hormoni hyrräämään. Näkee jo unta hennonvihreistä versoista.

  Missä pidät kasvukautena pelakuitasi? Onko osa ihan avotaivaan alla?

  Ja sitten ihan muuta asiaa. Googlen kuvahaum avulla löytyi postauksesi vuosien takaa. Sopiiko, jos laitan sähköpostia kysyäkseni "unikaverista".

  VastaaPoista
 11. Miulakin pelargoniat talvehtivat yhtä mallikkaasti :)

  VastaaPoista
 12. Voi pelakuu-reppanoita! Minulla on hyvä kellari (tai siis miehellä on:)), ja siellä pelakuut saan kivasti talvehtimaan. Mutta tomaattien kasvatus ei viime vuonna oikein onnistunut - toki niistä satoa sai, mutta kovasti vannoin valmiiden taimien ostoon tänä keväänä. Kuitenkin huomasin ostaneeni muutaman siemenpussin.. Näin se hulluus tarttuu:)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)