maanantai 12. helmikuuta 2018

Pioneja, pioneja, pioneja

Jos pitäisi valita vain yksi laji mitä puutarhassa kasvaisi saattaisi minun valinta olla pioni. Ensimmäiset pionit kukkivat kesäkuun alussa ja viimeiset heinäkuun lopulla.
 Kuolanpioni aloittaa pionien juhlan. Tämä kyseinen yksilö on siementaimi toisaalla pihalla kasvavasta pionista. Viime kesänä se sai aikaiseksi jo kaksi kukkaa.
 Pioni on niitä kukkia jotka ovat kauniita kukinnan kaikissa vaiheessa. Voiko täydellisempää nuppua olla?
 Luonnonlajit viehättävät paljon, mutta on näissä kermakakuissa ja tuhatterälehtisissä kerrotuissa pioneissa jotain taikaa.
 Vaaleanpunainen on minun puutarhan päävärejä. Tämä yksilö on tuntematon pioni Virosta.
 Kun pioni viihtyy palkitsee se puutarhurin kukkien runsaudella. Tämän pionin joka on kaiketi 'Bowl of Beuty', sain ystävältä pihasta jossa se on kasvanut kymmeniä vuosia. Minun pihassa pioni on siirretty jo pariin kertaan eikä se ole ollut siirrosta moksiskaan.
 Vuoripioni yllätti viime kesänä ja kukki ensimmäistä kertaa. Olin kuin tulisilla hiilillä kun huomasin kukat. Ostin tämän Lidlistä tummanpunaisena ja kerrottuna mutta mitä sainkaan, maailman kauneimman vaaleanpunaisen yksinkertaisen pionin. Olen tästä niin onnellinen.
 'Sarah Bernhardt' on upea, jokaisen pihan peruspioni. Sateet tuntuvat tulevan joka vuosi pionien kukkimisaikaan mutta ainakin muutama kukka selvisi viime kesänä sateiden kourista. Sormustinkukat ja pionin osoittautui kivaksi yhdistelmäksi.
Arvilan alkuperäinen pioni päättää puutarhan pionien kukinnan. Tämä kukkii joka vuosi heinäkuun lopulla kun muut pionit ovat jo lähes lakastuneet. Tämäkin pioni on kokenut siirtämisen ja tulee kokemaan toistamiseen kunhan uusi paikka on valmis, osa kasvustosta saa jäädä nykyiselle paikalle kasvimaan viereen.
Pihaan on tullut parin vuoden aikana paljon uusia pioneja. Pientä toivetta elättelen että ensi kesänä saisin nähdä taas jonkun uuden yksilön kukkivan.

29 kommenttia:

 1. Ah, on ne ihania! Sarah Bernhardtin ostin viime kesänä, olihan se pakko saada. Mieli tekisi lisää pioneja hankkia...en vain keksi että minne laittaisin :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän sama vika. Tekee mieli lisätä pioneja mutta hyvät paikat on jo varattu. Kai se on tehtävä uusi kukkapenkki ihan vaan pioneille.

   Poista
 2. Pionit ovat kyllä puutarhan kuningattaria!
  Tuo toisen kuvan nuppu on kuin jätskipallo ja Arvilan oma pioni on mahtava aarre.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit on kuningattaria nupuista kuihtumiseen saakka.

   Poista
 3. Oi miten ihania pioneja! Tuollaisen Bowl of Beautyn voisinkin kotiuttaa meille seuraavaksi, Sarah Bernhardt meiltä jo löytyykin. Sormustinkukan ja pionin yhdistelmä on todella kaunis:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit on hienoja kasveja. Jos jostain saa vanhaa kantaa olevan taimen niin voi olla varma että se kestää ja menestyy.

   Poista
 4. Pionit ovat minunkin lemppareitani. Vanhimmat puskat olisi jo isoja, jollei se paha pakkastalvi tuhonnut osaa niistä. Uusia olen istuttanut, myös Sarah Bernhardia, ja osa niistä kukkikin jo viime kesänä. Toivotaan oikein runsasta pionivuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin meni pakkastalvessa pari pionia. Vieläkin kirvelee se vaaleanpunainen kuolanpioni jonka menetin. Sekin oli Virosta tuota, toista samanlaista en ole löytänyt. Runsas pionivuosi, tervetuloa.

   Poista
 5. Pionit ovat valtavan kauniita ja ihania. Minullakin muutama niitä ja tarkoitus, kun piha valmis niin lisätä niitä reilusti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioneja saa olla reilusti. Niistä kasvaa hyvän kokoisia mutta ei kuitenkaan liian suuria.

   Poista
 6. Voi miten ihania. Montako pionia sinulla jo on ? Minulla on mökillä keväällä valtava myllerrys meneillään penkkien kanssa. Pionit saavat vihdoin oman paikkansa ja voin alkaa esittelemään niitä muillekin. Hyvää ystävänpäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa pionien määrää, on noin kymmenen erilaista, voi olla enemmänkin. Osa on vielä ihan pieniä piiperoisia taimenalkuja.

   Poista
 7. On ne komeeta. Ei siitä mihinkää pääse. Oon lämmenny niille kylläki itte tosi hitahasti. Muutama vasta kotiutunu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on kasveja joille olen lämmennyt todella hitaasti, joillekin en vielä ollenkaan kuten kuunliljoille. Pionit on upeita, jättävät helposti muita kasveja varjoonsa.

   Poista
 8. Pionit ovat kyllä puutarhan kuningattaria. Mitkä lajit sinulla kukkii myöhemmin? minusta tuntuu, että oman puutarhan pionit kukkivat kaikki tismalleen samaan aikaan vaikka on kolmea eri lajiketta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Arvilan alkuperäinen tuntematon pioni on myöhäisin. Uudet jalostetut kiinanpionit kukkii kaikki aika samaan aikaan. Kuolanpioni on ensimmäinen kukkija.

   Poista
 9. Possessiivisuffiksi kunniaan. Yleensä kirjoitat hyvin. Mistä yllättävä minun sonera -ilmiö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väsymys, uupumus ja loman tarve, siinä syitä. Tällä hetkellä elän elämäni rankimpia aikoja, mutta se siitä aiheesta. Kiitos palautteesta, lupaan jatkossa korjata kielioppiani.

   Poista
 10. Kyllä, pionit ovat upeita. Haaveilen jokusesta lisää omalle pihalle, vaikka tulevat paikat ei ole edes vielä selvillä.

  VastaaPoista
 11. On ne sellaisia herkkuja ja puutarhan kaunottaria, ettei niitä voi vastustaa. Ennemmin loppuu tila, kuin uusien hankintahimo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu, himo pysyy vaikka tila loppuu. Näin se juuri menee.

   Poista
 12. Pionit ovat vain niin uskomattoman ihania, ihan kaikki! Tuo vaaleanpunainen yksinkertainen voi vielä muuttaa kukkansa kerrannaisuuta kasvaessaan ja väriään maan happamuuden muuttuessa. Rakastan myös pioneja ja aina uudelle taimelle paikka löytyy. Nyt olen hurmaantunut luonnonlajikkeisiin ja keltaisiin pioneihin. Viime alkukesän kaunotar oli valkokiinanpioni, niiiiin ihana! Tuo Sarah B on rakkauteni jo lapsuudesta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla odotan mitä vaaleanpunaisesta vielä kehkeytyy, on tällä hetkellä puolivarjossa ja happamassa maassa kuusiaidan lähellä. Ostin viime kesänä Lidlistä yhden keltaisen pionin, epäilen kyllä vahvasti sen talvenkestävyyttä. Kevät näyttää miten kävi.

   Poista
 13. Pionin kukkaset ovat kyllä kauneimpia, mitä meillä pihoillamme kasvaa. Ja miten helppohoitoisakin ovat, kunhan pääsevät mieluisalle paikalle. Sade on kyllä usein kiusana, ja sillehän emme voi mitään. Minulla on myös muutama uusi istukas viime kesältä, saas nähdä, ovatko vielä hengissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni on todella helppohoitoinen kun sen saa kasvamaan. Toivottavasti uudet pionisi ovat hengissä. Täällä ainakin on lunta suojana mutta märkä syksy ja alkutalvi olivat iso riski kasveille.

   Poista
 14. Pionit ovat munkin ykköskukkia, joka vuosi niitä tulee lisää;)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)