sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Tulen lumo

Säiden puolesta talon lämmityksen voi vielä hoitaa yhdellä kädellä. Tulia pidetään uuneissa joka toinen päivä tai joka päivä huoneesta riippuen. Vanhempainvaltakuntaa ei lämmitetä vielä lainkaan. Iltaisin on kiva istua isännänhuoneessa takkatulen loimotuksessa vaikka siinä vielä kuuma tuleekin. Lämmitys on vielä enemmän tunnelmaa ja kosteuden poistoa kuin varsinaista lämmitystä.

 Lämmitykseen liittyy meillä olennaisesti rutiinit. Minulla yksi niistä on jakkara jolla istuen tuli sytytetään. Jakkaroita on ollut tähän syksyyn asti kaksi. Ne molemmat ovat olleet aina väärässä huoneessa. Nyt salissa on ihan oma jakkara josta tuijotella tulta. Tulessa on sama lumo kun vedessä, sitä voisi katsella vaikka ja kuinka.
 Jakkara on uustuotanto by Lidl. Ostettaessa se oli käsittelemätön, mäntyinen. Minä maalasin jakkaran yhtenä entisöintikurssin välityönä. Maali oli taas kaappien kätköistä purkin pohjia, tuollainen vaalean harmaa. Malli on vanhoista jakkaroista mutta onhan tuo paljon heppoisempaa puuainesta kuin vanhat jakkarat. Eron kyllä huomaa.
 Kissanpentujen lähdettyä kaivoin esiin kynttilät. Illat ovat jo pimeitä, tulen lumo alkaa sopia hämäriin hetkiin paremmin kuin hyvin. Kruunukynttilävarasto näyttää vajaalta, olisikohan tehtävä retki Ikeaan.
Pihasta keräsin salin lasipöntön täyteen männyn käpyjä. Sytykkeeksi ihan sellaisenaan. Ja pienen mummin mussukan riemuksi. Miettikääs kuinka kiva käpyjä on heitellä tuosta lattialle. Pieni on tottunut tulisijoihin hyvin, antaa olla rauhassa.

Mutta nyt saunaan, sitten tuli kynttilöihin ja telkusta Solsidanin uuden kauden eka jakso.

10 kommenttia:

 1. Juu vielä ehtii kommentoida, ennen Solsidanin alkua ;).

  Tuli tuollaisissa pönttö- tai kakluuneissa on vielä kauniimpi kuin missä tahansa takassa, uskon, että voit tuijotella tuossa tulta pitkäänkin. Ja sitten, kun tulee kylmempi, vielä pidempään :). Minäkin nautin koko viikonlopun risujen poltosta, kun välillä jäin aina kokkoa kohentelemaan ja tuijottelemaan mietteissäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen viimeksi unohduin pönttiksen eteen kun sytyttelin tulia. Sitä vaipuu jonkinlaiseen tulitranssiin kun tarpeeksi tuijottaa. :)

   Poista
 2. Tulen tuijottamisessa on jotain hypnotisoivaa, silmiään ei vain saa irti siitä. Tuollaisen uunin lämpö on ihan parasta sielulle ja ruumiille. :)

  Voi että, nytkö ne teidän söpöliinit ovat lähteneet uusiin koteihin! Uskon kyllä, että eron hetki oli haikea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uunit ja takat antavat aivan erilaista lämpöä kuin sähköpatterit, lämpöisempää ja pehmeämpää. Söpöliinit lähtivät, on niitä ikävä. Ei juokse enää kukaan jaloissa eikä tule sohvalle viereen.

   Poista
 3. Ihana vanha pönttöuuni. Mummilassani oli tuollainen samanlainen.
  Tuota tulehen tuijottelua harrastetaan meilläkin viikonloppuiltoina.

  VastaaPoista
 4. Tuleen tuijottelu on mitä parhainta mielen rauhoittamista. Ihan huomaamattaan siinä rupeaa ajattelemaan lempeitä ja hengittelemään rauhallisesti syvään. Hypnoottista! Tuollaiseen vanhaan pönttöön tuijottelussa on vielä ihan oma fiiliksensä.

  Pitäisikin lähteä käpymetsään, nyt kun on vielä maa lumeton. Jos vaikka vähän sammalta samalla. Miten sitä usein herää noihinkin touhuihin vasta kun lumet tulee!!??

  Mukavia tuleen tuijottelu hetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuleen tuijottaminen on hyvää stressinpoistoa, olen huomannut saman että hengitys tasaantuu ja verenpaine laskee.
   Minullakin jää joskus kerääminen vasta lumiin, tai huomaan että joku onkin ajellut ruohonleikurilla käpyjen yli kun en kerännyt ajoissa pois.

   Poista
 5. Ihana jakkara, piti lukea moneen kertaan että oikeasti Lidlistäkö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin sieltä, Lidlistä, hinta ihan naurettavan edullinen. Oli alkusyksystä myynnissä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)