lauantai 17. lokakuuta 2015

Päivä puutarhassa

Tänään jos koska kannatti tehdä töitä puutarhassa. Aurinko paistoi, oli juuri sopiva lämpötila ruumiilliseen työhön ja ennen kaikkea, oli kuivaa. En muista toista näin kuivaa syksyä kun en ole ensimmäistäkään lehteä joutunut haravoimaan märkänä. Yleensä tuskastelen joka syksy toisiinsa liimaantuneiden märkien lehtiklimppien kanssa.
 Lehdet voisi kai jättää haravoimattakin, mutta minä pidän haravoinnista. Ja meillä tuppaa kertymään lehdet tiettyihin paikkoihin mikä olisi alle jäävälle nurmikolle kestämätön kuorma. Ja tulee näistä lehdistä hyvää multaa kasvimaalle kunhan maatuvat. Kasvimaalle onkin kärrätty eräskin kuutio lehtiä ja turvelantaa ensi kesää ajatellen. Nyt on madoille talveksi töitä.
 Muutenkin puutarhan syystyöt on hyvällä mallilla. Yhdestä luumulehdon laatikosta pitää vielä poistaa salaattien jämät, muut on jo käännetty. Turvelantaa tuotiin alkukesästä niin iso kasa että sitä riittää laatikoidenkin maan parannukseen. Sen puuhan jätin huomiselle.
 Kesäkukkaistutukset ovat kompostissa muratteja lukuunottamatta. Minulla kasvaa murattia jo ainakin viidettä vuotta pyykkikallion ison koivun juurella. Siellä muratti on kestänyt hyvin talvet joten nyt kokeilen murattia myös salaisen puutarhan rosarioon ruusujen väliin. Ei muratteja oikein raaskisi kompostiinkaan laittaa.
 Mansikkamaa on kärsinyt kuivuudesta (joo, meillä on ollut kuiva kesä heinäkuuta lukuunottamatta). Jouduin uusimaan lähes puolet tänä kesänä laitetuista taimista niiden kuivuttua. Kastelua olisi tietysti voinut harrastaa vaan ei kaikea jaksa ja ehdi. Sinänsä uusiminen ei haitannut, omia rönsyjä oli runsaasti. Jos olisin tiennyt kesästä tulevan näin kuiva niin en olisi edes ostanut uusia taimia vaan olisin odottanut syksyyn ja käyttänyt omia taimia. Olisi säästynyt muutama euro.
Aikaansaava puutarhapäivä päättyi upeaan auringonlaskuun. 

Nyt on hyvä nauttia takkatulen loimotuksesta, kupillisesta hyvää teetä ja vadelmajuustopiirakasta.

10 kommenttia:

 1. On tosiaan ollut kuiva ja kaunis syksy sateisen kesän jälkeen. Meillä ei tullut montakaan mansikkaa tänä kesänä. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä meilläkään saatu kuin maistelumansikoita. Ensi kesälle odotukset on suuret mansikoiden suhteen. Itse kasvatetut on paljon parempia kuin ostomansikat.

   Poista
 2. Olet käyttänyt eilisen kauniin päivän hyvin. Minulla meni sisällä siivouksissa ja ruokakaappeja ym. täydentäessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli perjantaina siivouspäivä. Nyt vuorotteluvapaalla on ollut ihanaa kun on voinut valikoida tekemisensä sään mukaan, työt ei ole esteenä.

   Poista
 3. Näyttää siltä että teille talvi saisi jo tulla, niin siistiä. :) Taidankin mennä ulos päiväksi, sen verran touhuja kesken. Kivaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun puolesta talvi saa tulla, vaikka en sitä kyllä odota, nämä säät voisi jatkua vaikka jouluun saakka.

   Poista
 4. Hei!
  Kauan olen jo blogiasi seurannut, vaan en koskaan ole sanut aikaan kommentoida. Kerran olen terveisiä lähettänyt sinulle Vanha talo ja lavitta-blogin kautta, johon taas eksyin sinun kommenttiboksistasi:-)
  Nyt täytyy kuitenkin kysyä noista murateista. Jätätkö ne tuollaisenaan talveksi, vai katkotaanko rönsyt/oksat/mitä ne nyt on? Monta kertaa on tuntunut typerältä heittää niitä pois, mutta en ole tiennyt, että voiko niitä saada säilymään talven yli. Sisällekkin olen joskus tuonut syksyllä, mutta sen kylmyyden jälkeenhän ne riehaantuvat aivan yli äyräitten tuvan lämmössä, eivätkä siis silmää hivele.
  Kiitos vielä kivasta blogista ja olet kyllä varsinainen energiapakkaus.
  Terveisin Aisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa kommentoimaankin :)
   Jätän muratit tuollaisena talveksi. Koivun alla olevien vanhojen murattien päälle haravoin lehtiä mutta en ole tehnyt sitä joka vuosi. Rönsyjä en katko, osassa oli uusia juuria ja yritin saada nekin maahan. Kasvavat seuraavana kesänä jos selviävät talvesta tai ne voi siirtää taas kesäistutuksiin.

   Poista
 5. Kävisivätkö isot vaahterankin lehdet kasvimaalle? Jätätkö lehdet entisen mullan pinnalle? Minulla on pihalla iso vaahtera, jonka juurelta voisin vetää pressulla lehtiä pois. Piri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen haravoinut vaahterankin lehdet kasvimaalle. Enkä käännä niitä maahan sillä haravoin keväällä lehdet pois (maatumattomat) ja kasaan ne uudestaan kasvimaan käytävien kohdalle. Pikkaisen siinä on työtä mutta minua ei haittaa. Toiset kääntävät lehdet multaan.

   Poista

Kiitos kommenteista :)