keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Alelöytöjä

Olen katsellut puutarhamyymälöissä silmä kaihoten ruusuorapihlajan taimia. Kaihoten koska hinta on ollut aina aivan liian suuri. Yli neljäkymmentä euroa maksava pensas on aivan liikaa. Liikaa koska ruusuorapihlaja on talvenarka, taloudellinen tappio sellaisen paleltuessa harmittaisi turhan paljon.

Mutta, onni on ystävät. Yksi sellainen laittoi minulle viime viikolla tekstiviestin että Multasormessa pensaat ja puut -70%. Ja kuinka ollakaan, olin jo valmiiksi kaupungissa. Ja arvatkaa mikä minua alekaupassa odotti. Puutarhamyymälän viimeinen ruusuorapihlaja. Hintaa enää neljätoista euroa. Pakko saada.
 Ruusuorapihlaja viihtuu kuivassa, jopa paahteessa. Meillä paikka on melko kuiva, autopaikan vieressä, kivimuurin kupeessa. Ennen tuossa kasvoi kamala röyhytatar. Kaivoin sen kesällä pois ja annoin netin välityksellä uuteen kotiin. Jotain halusin tilalle, mutta kannatti jäädä miettimään. Paikka on kuin tehty ruusuorapihlajalle.
 Samasta liikkeestä ostin neljä purppuraheisiangervon "Little Devil" tainta. Siis minä joka en niin angervoista välitä. Mutta se väri, se ratkaisi, ja tietysti hinta. Näille on yksi paikka mietinnässä, jos ei käy niin yritän talvettaa ruukuissaan maahan valeeseen istutettuna.
Tämä esikko ei ole taimimyymälöiden alelaareista vaan toiselta ystävältä. Istutin nämä kesällä, jaoin tuppaat reilusti ja tökkäsin maahan. Nyt ilokseni esikko kukkii muutamin kukin pakkasesta välittämärrä. Vaan en tiedä kuinka kauan. Toissa yönä pakkasta oli muutama aste, viime yönä jo enemmän. Ensi yönä todennäköisesti edellistä reilummin. Onneksi puutarhan syystyöt on hyvällä mallilla.

18 kommenttia:

 1. Vau mikä hinta! Ruusuorapihlajasta haaveilen minäkin, mutta kun tämä tonttini on hieman pienempi kuin teillä ja lisäksi kapea ja rajoittuu kylätiehen ja täällä jo kasvaa muutamia isoja puita, niin en vieläkään ole keksinyt, mihin tuollaisen laittaisin!
  Heisiangervot ovat ihania, nehän ovatkin ihan eri kasveja kuin pensasangervot. Hienot löydöt!
  Esikkosi näyttää suikeroesikolta, ihana! Mahtava hehkuva väri ja kiva yllätys syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että meillä ruusuorapihlaja palelluttaa itseään niin että jää pensaaksi. Eli ne toivo kasvavan kamalan suureksi, muuten valloittaa parkkipaikkani :D
   Pikkupaholaisille on luvattu upeaa väriä ja minä tietysti tykkään tummalehtitistä. Arboretumista noille pitäisi löytää tilaa.
   Kiitos esikon nimestä, se on tunnistamaton taimi ystävän pihasta :)

   Poista
 2. Ruusuorapihlaja ja 'pikkupaholaiset' - mahtavat löydöt! Nyt on minunkin kipitettävä Multasormeen. Koko kesän olen kiitettävästi pysynyt pois noista houkutuksista, mutta navetan rinteeseen kuitenkin mahtuu istutettavaa. Siis sinne heti huomenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kannattaa kiertää taimistoja. Täällä oli toisessa myymälässä perennat -90%. Muutaman ostin, pionejakin vaikka mitään paikkaa niille ei ollut suunnitelmissa.

   Poista
 3. Tuo hinta ruusuorapihlajasta ja mistä tahansa isommasta kasvista on ihan inhimillinen. Onneksi sait tahtomasi kasvin. Minä ostin keväällä ruusuorapihlajan ja maksoin siitä 38 euroa, mikä kyllä kirpaisi. Vielä enemmän se kirpaisee, jos puska heittää henkensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 14 euroa on inhimillinen hinta. Ja juuri siksi että ei niistä koskaan tiedä tykkäävätkö kasvupaikastaan vai ei. Ihan pientä ruusuorapihjalaa etsin, mutta ei sellaisia ole. Pienellä on paremmat mahdollisuudet tottua ja selvitä.

   Poista
 4. Little Devil, hauska :) Sopisi meillekin, molemmat. Aivan ihania.

  VastaaPoista
 5. Ihanat hankinnat! Ja hyvään hintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna jos saisi paholaiset maahan, koko päivä on varattu pihalle :)

   Poista
 6. Mahtavat löydöt! Miten sattuikin vielä että juuri se toivepensas siellä odotteli Päivänpesään pääsyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuorapihlaja taisi olla juuri meille tarkoitettu, viimeinen kun oli.

   Poista
 7. Ihanat löydöt. Syksyssä parasta! Ruusuorapihlaja on meillä Keski-Suomessa selvinnyt hyvin jo 4 vuotta. Ja nuo Devilit on hienoja, erityisesti kukkiessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, eiköhän meilläkin sitten selviä. Paikka on valittu mahdollisimman suojaiseksi ja sellaiseksi ettei siinä vesi seiso.

   Poista
 8. Olit oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ruusuorapihlaja on pensaiden aatelistoa ainakin minun mielestä.

  VastaaPoista
 9. Mä tykkään heisiangervoista. Niiden siemenet kerää hurjasti lintuja puskiin näin syksyllä. Etenkin punatulkut tykkää niistä. Mulla on myös tuo Little Devil - jostain alesta sekin. Aina olen noista syysaleista löytänyt hyviä puskia, vaikke se valikoima enää sama ole kuin kesällä. Koko tien viereinen aidanne on alepensaista istutettu. Ja aika moni muukin pensasalue :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain viestistä. Minusta siellä oli valikoimaa vielä todella paljon. Ja jäikin vaikka mitä sellaista puutarhaan haluamaani, mutta kun budjetti on nyt rajallinen :)
   Onneksi on puutarha-aleja, ei sitä muuten voisi istuttaa siinä mittakaavassa kuin alennusten kanssa on istuttanut.

   Poista

Kiitos kommenteista :)