maanantai 5. lokakuuta 2015

19x31

Jotta suuremman kasvihuoneen rakentaminen toteutuisi tällä vuosikymmenellä, olen alkanut kuuluttaa siellä sun täällä että tarvitsemme vanhoja tiiliä. Isäni muisti tuon ja hänen kauttaan saimme noutaa sunnuntaina ensimmäiset tiilet kasvihuonetta varten. Omistaja halusi hänen ongelmajätteestä vaivattomasti eroon ja sehän sopi meille.
 Vanhoja, kauniita ja hyvälaatuisia tiiliä. Laastit ei haittaa mitään, niitä on aikaa rapsutella pois.
 Tiiliä tuli lavan päälle 19 kerrokseen, kussakin kerroksessa on 31 tiiltä, päällä muutama puolikas, niillekin on käyttöä eikä tarvitse pätkiä ehjiä. Monta sataa tiiltä, mutta tämä määrä ei riitä lähellekään sitä määrää mitä tarvitaan. Kasvihuoneen koko takaseinä tulee olemaan tiilestä muurattu, lisäksi tiiliä tarvitaan alakiertoon ja ehkä vielä istutuslaatikoidenkin muuraamiseen.
Kasvihuoneen paikan olen suunnitellut vasemmalla näkyvän kivimuurin ja oikealla olevan tiilikasan väliin niin että kasvihuoneen etureuna on kivimuurin kohdalla. Takaseinä on umpinainen tiilestä, kolme muuta seinää on lasia. Lasiseiniä varten olen alkanut haalia myös käytettyjä ikkunoita. Ovi on jo olemassa, kaunis vanha lasi-ikkunallinen ovi vasikalla. Tästä suuremmasta kasvihuoneesta on tarkoitus tehdä järeämpi missä on kunnollinen lattia perustuksineen, ehkä jopa lämmityskin kaminan muodossa. Nykyinen pieni kasvihuone on vain hirsiarinan päällä ja siinä on täysin maapohja. Toimii sekin mainiosti mutta toinen kasvihuone tulee olemaan myös fiilistelyyn, ei pelkkään tomaatin ja kurkun kasvatukseen.

Ekasta tiilikuormasta on hyvä aloittaa, ehkä tässä päästään perustuksia valamaan viiden vuoden sisään.

27 kommenttia:

 1. Tsemppiä tiilten keräilyyn ja kasvihuoneen suunnitteluun. Mulla on kanssa ollut samankaltainen ikuisuusprojekti "työn alla" (eli suunnittelun tasolla) monta vuotta. Viime vuoden kesällä haalin vanhoja purkutiiliä ja tässä kohtaa varoituksen sananen, että suojatkaa tiilet hyvin kosteudelta. Muuten pakkanen rikkoo kosteat tiilet. Varmaan tiesittekin. Minä en, joten nyt mulla on kasa murusina olevia tiiliä talon reunalla... Mitähän niistä keksis, heh... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemusta on :D minulla on tiiliä maata vasten ja osa on mennyt talvien myötä ihan murusiksi. Pressu laitettiin pinon päälle, toivottavasti se suojaa tarpeeksi. Aikamoinen ikuisuusprojekti se tämäkin on, mutta haaveita pitää olla.

   Poista
 2. Teillä on hienot suunnitelmat kasvihuoneelle. Vanhoissa tiilissä on kyllä jotain tiettyä tunnelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa on tunnelmaa, entisen elämän jälkiä ja rosoa.

   Poista
 3. Sielläkin haaveissa aika samanlainen rakennus kuin itsellä. Minulla on jo ovi ja ikkunat, vain nuo tiilet puuttuvat:) Ja sitä ennen pitäisi saada valmiiksi ainakin kaksi muuta ulkorakennusta, joten aikataulu täälläkin melko pitkällä tähtäimellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taas on vasta muutama ikkuna haalittuna. Ja niitäkin tarvitaan paljon, kasvihuoneesta tule kerralla riittävän suuri. Hyviä löytöjä saa tulla vielä monta vastaan.

   Poista
 4. Hyvä alku. Kannattaa muistaa, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Eli homma on siis hyvässä mallissa.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pino tiiliä on hyvä alku, nyt voi alkaa panostaa suunnitteluunkin. Jotain jos saisi ihan paperille asti.

   Poista
  2. Pitääpä tässä vielä muistella menneitä. Aikoinaan tein pienen nuotiopaikan/grillin vanhoista tiilistä. Laitoin toisella kymmenellä olleen poikani naputtelemaan vanhaa laastia irti. Homma sujui mallikkaasti ja grillikin valmistui. Ihan paria puolikasta vielä puuttui ja menin hakemaan niitä pojalta. Eihän siellä ollut muuta kuin murusia. Selityksiä pyytäessäni poika katsoi minua ja sanoi: " leikin vankia". Sarjakuvien opit olivat menneet perille!

   Poista
 5. Siitä se lähtee! Vanhoissa tiilissä, punaisissa varsinkin, on ihana tunnelma. Sellaista rujoa kauneutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just sitä, rujoa kauneutta. Kolhut ja lommot eivät ole kauneusvirheitä vaan merkkejä että eletty on.

   Poista
 6. Vau, kauaskantoinen ja hieno suunnitelma. Kyllä nuo vanhat tiilet ovat kauniita. Tästä tuleekin mielenkiintoinen seurattava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sunnitelma on hieno, jopa kunnianhimoinen. Meidän savimaalle kun tekee kunnon kasvihuoneen niin jo perustuksiin saa uhrata yhden kesän tekemiset.

   Poista
 7. Hienoa!!!! Kierrätys kunniaan! Me jemmailtiin vanhoja tiiliä leivinuuni varten. Niissä on aivan omaa luokkaa lämpöarvo kuin uusissa tiilissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone on tarkoitus rakentaa täysin tai lähes täysin kierrätysaineksista. Betoni joudutaan ostamaan uutena mutta kaikki muu on tarkoitus löytää käytettynä.

   Poista
 8. Mahtava satsi! Voi että kun olet aikaansaapa. Minä se vain suunnittelen, mutten keksi ryhtyä keräilyhommiin ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone haave ei toteudu ilman näitä haalimisurakoita, pitkä matka on silti vielä edessä ennen kuin on valmista.

   Poista
 9. Minä luulin, että vanhoja tiiliä on tosi vaikea saada mistään, kun ovat niin suosittuja. Meidän haaveissa on talo vanhoista tiilistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoja tiiliä saa helposti jos on varaa maksaa niistä. Minulla taas ei ole. Tiilikartano, olisipa sellainen komea.

   Poista
 10. Ihana, näen sen jo nyt! :-D
  Mullakin on ajatuksissa tehdä kasvihuoneen pohjoisseinä tiilestä. Iso on hyvä ajatus myös kasvien viihtymisen kannalta, parempi ilmasto isommassa huoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjoisseinä olisi meilläkin tiiliseinä. Isompi kasvihuone on haaveissa myös kokonsa takia, sinne saisi laitettua kunnon viinirypälekasvustot.

   Poista
 11. Tuo on jo hyvä alku. Mulla kanssa haaveena vanhoista tiilistä pohjoisseinä, kuten myös lattia. Tiiliä on ehkä parikymmentä, mutta laseja on jo enemmän. Onneksi ei ole tuolla kasvihuoneenrakentajalla nyt aikaa, kun ei ole vielä tarvikkeetkaan haalittuina. Tavoiteaikataulu on kymmenen vuoden sisällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoisen hyvä alku, olin jo varautunut että tiilet haalitaan viisi kerrallaan sieltä ja täältä. Aikataulu on minulle 50-vuotis synttäreiksi, on vielä muutama vuosi aikaa :D

   Poista
 12. Oi mikä määrä aarteita!
  Minäkin haaveilen saavani joskus tiililattiaisen kasvihuoneen. Siellä olisi pieni porimmatti, joka lämmittäisi sekä kasvihuonetta että teepannuani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porinmatti olisi kiva, tai jos tiiliä riittää niin tulisijan voisi muurata itsekin. Mutta joka tapauksessa sellaisen haluan isoon kasvihuoneeseen.

   Poista

Kiitos kommenteista :)