sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Türin kukkamarkkinat 2013

Huh, viime yönä kotiuduin reissusta, ja tänään olen yrittänyt sopeutua normiarkeen. Pikkuruisen kuistimme portaat on täynnä taimia, varpaissa on komeat rakot, ja rahapussissa pelkkää ilmaa. Sormet syyhyää päästä taimien kimppuun, mutta ulkona sataa vettä. Sateen ansiosta, saattekin heti taimi- ja markkinakuvia.

Türi sijaitsee Tallinnasta n. 100km etelään. Kaupunki on pieni, ja markkinat oli tehty kerrostaloalueen viereiselle nurmikentälle ja puistoon. Sääennustus lupasi Türiin mojovaa ukkosta ja kunnon sadetta, mutta rajuilman sijaan nautimme markkinoilla lähes +32 asteen helteestä.

Väkeä riitti, kuten niitä taimiakin.
 Markkinoilla oli myynnissä mm. perennoja, kesäkukkia, yrttejä, vihanneksia ja vaikka mitä. Yhdeltä vanhalta mieheltä ostin kasan istutettavia valkosipulin kynsiä eurolla. Valmiit taimet maksoivat toisella myyjällä 0,50e kappale. Kuvan reunassa näkyvän 2kg:n mansikkalaatikon sai 7 eurolla. Paikalliset näkyivät ostavan eniten kesäkukkia ja vihannesten, kuten tomaatin taimia. Myös hedelmäpuut tekivät hyvin kauppansa. Minulle oli annettu vinkiksi, että oman puutarhan kasveja myyviltä herroilta ja rouvilta saisi parhaat taimet. Markkinoiden jälkeen olen samaa mieltä.
 Paikalla oli myös täysin ruusuihin erikoistuneita myyjiä. Bongasin eräänkin ruusun taimen suomalaisten laatikoista ja kasseista. Itse ostin vain neilikkaruusun, enkä osaa tarkemmin sanoa ruusujen hintatasosta verrattuna Suomeen.
 Akileijat on minun kukkia. Niitä ostin kaksi, tässä toisen nimi ja taimen hinta. Toisen ostamani  Akileijan taimen nimeä en tiedä, mutta on kuulemma vaaleanpunainen kukka. Isolla taimella oli hintaa 4e.
 Yksi harjaneilikkakin eksyi mukaani. Valkoisten kukkien penkki tarvitsee täydennystä kun heivaan sieltä keltaiset tulppaanit pois.
 Onneksi välillä sai tuoda taimia bussin suojaan, ja pääsi ostamaan lisää tyhjien laatikoiden kera. Tässä kuva ensimmäisestä erästä taimiani. Jos kuva valehtelee, niin taimia on myös tuon ruudullisen kassin sisällä.
 Liljoja ostin kokeiluun sekä tältä paikalliselta myyjältä,
 että suomalaiselta myyjältä. Myyjän kanssa naureskelimme, että toiset ostaa sitä Suomesta Viroon rahdattua olutta ja raahaa sen takaisin Suomeen, mutta me toiset harrastajat ostamme Suomesta raahattuja kukkia ja raahamme ne takaisin Suomeen. Hyvin pyyhkii :D
 Melkoinen määrä taimia. Kuvasta puuttuu vielä pirnipuu, eli päärynäpuu. Sillä oli hintaa 14e, pitäisi olla erittäin talvenkestävä, sillä on venäläinen lajike. Näin myyjä ainakin lupaili.
 Ja löytyihän sitä kukkasipuleitakin. Tulppanit maksoivat 0,90e/kpl, viisi raaskin ostaa, toivottavasti eivät ota nokkiinsa kukkivina istuttamisesta. Nippu vaaleanpunaisia hyasintteja maksoi eräällä vanhalla rouvalla 2e. Samaiselta rouvalta ostin muutakin, mutta ne kuvat laitan myöhemmin.
 Ja kun kerran lähden pidemmälle reissuun, ei kotiin voi tulla ilman teetä ja suklaata. Suklaa ei ole tummaa suklaata, mutta ihan pakko oli ostaa Lindt:n appelsiinipistaasisuklaata. Ja voin kertoa että on taivaallisen hyvää! Tuo uusi tee oli hienoinen pettymys. Juotavaa, mutta jotenkin laimea maku. Tai sitten suuni on niin tottunut Tetley-teen makuun että ei enää taivu muuta juomaan. Onneksi pakaaseihin päätyi sitäkin.
Huomenna lisää taimikuvia, nyt on pakko päästä pihalle sateen lakattua.

4 kommenttia:

 1. voe mahotonta sentään tuota kukkasten ja taimien paljoutta!puutarhurin unelma-markkinat siis :) ja mä tajuan vähän laidasta koko touhua :)
  kelepaa sun nyt pihalla puuhastella,toivotaan upeita ja ihania istutus-kelejä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi käydä niin, että saan tehdä yhden ihan täysin uuden kukkapenkin. Se on ollut suunnitteilla jo pari vuotta, mutta nyt on pakko ryhtyä toimeen. Mies saa vielä kaivaa illasta päärynäpuulle kuopan jotta pääsee heti maahan.

   Ei lopu hommat kesken :D

   Poista
 2. Huh, kylläpäs oletkin hankkinut paljon taimia. Naapurin rouva on käynyt useampana vuonna kukkamarkkinoilla ja sanoi, että tänä vuonna hintataso oli viime vuotta selvästi korkeampi. Mutta varmasti monet silti paljon edullisempia kuin täällä kotomaassa.

  VastaaPoista
 3. Wau! Minkä saaliin toit tullessasi! Päärynäpuun itsekin aion vielä hankkia pihaamme.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)