tiistai 14. toukokuuta 2013

Syreeniaita

Koittakaa kestää, taas tulee satsi puutarhakuvia. Mutta vain hulluhan sitä jättäisi käyttämättä täydellisen ulkoilupäivän illan. Ja minulle ulkoilu on synonyymi puutarhassa puuhasteluun.

Pyykkikallion ja tien kupeessa kasvaa syreeniaita joka kasvoi miten sattuu, ja alaosa oli täynnä rikkakasveja. Tässä aita viime elokuussa.
 Ja tässä aita lokakuussa sen jälkeen kun syreenit oli laitettu nurin. Tuo kaikki vihreä on rikkakasveja.
 Tänään aita näyttää tältä. Yhä kaljummaksi menee. Olen kitkenyt välit noin kerran viikossa ja silti esiin tulee uskomaton määrä rikkajuuria. Kuvasta näkyy samalla miten harvassa syreenit kasvaa.
 Tämä kesä onkin tarkoitus harrastaa vain ahkeraa nokkosen, vadelman ja vuohenputken hävitystä, ja sitten ensi kesänä istutella väleihin lisää syreeniä. Lilaa ja ehkä valkoistakin. Tuuhennus on tuolle ihan välttämätöntä jos siitä aiotaan saada kunnon näkösuoja grillauspaikalle.
 Samalle illalle piti ottaa toisenkin syreeniadan kitkentä. Tämä alkaa olla jo ihan hyvässä kasvussa eikä viime syksyn leikkaaminen näytä tehneen sille pahemmin vahinkoa. Tässä kasvaa sekaisin valkoista ja liilaa syreeniä.
 Lopuksi vielä kuva pyykkikallion koivun alla kasvavista vuorenkilvistä. Kun paikka on oikea, on vuorenkilpikin kaunis kukka. Eikä tuossa koivun varjossa oikein mikään muu viihtyisikään.
Kuopuksella ei ollut ihan onnen päivä tänään. Iltapäivästä veisteli puukolla sormeensa sillä seurauksella, että sormi käytiin liimauttamassa ensiavussa kasaan. Onneksi haava ei ollut paha, sillä minulla oli vielä työpäivä, eikä autoa pihassa. Mies töissä ja ensiapuun matkaa 40km kiitos päivystysten yhdistymisen. Nostettiin sormi tupotettuna ja tuettuna ylös, ja niin selvittiin siihen asti kun mies tuli töistä ja käytti pojan sairalaassa. 
Loppu hyvin, ja nyt on sormi kunnossa.

14 kommenttia:

 1. NO kukapa näitä ei katselisi....ja huokailisi..
  Onneksi loppu hyvin! :)

  VastaaPoista
 2. meidän naapurilla on tuossa rajalla syreeniä,leikkaa nurmikon aina ihan taimen alta..ei näytä rikkaruohot pääsevän kasvamaan..Viime kesänä laajensi pensaikon aidaksi koko rajan alueelle,vaan on se komiata katsella kukinta-aikaan!Tykkään kukkien tuoksustakin!Nyt näyttää valloittaneen joku valkoinen alkukevään kukka syreenin aluset :)
  paranemista sormelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten kun tuossakin pensaat tuuhentuu, on rikat liian varjossa, mutta vielä riittää kitkettävää. Ei se haittaa, tykkään siitä :D Syreeni on yksi pihan lempikasveja minullakin.

   Poista
 3. Mulla meni hermo vuohenputkeen. Ostin purkillisen rounduppia ja sivelin siveltimellä vuohenputkien lehdet yhdessä kukkapenkissä, jonka muka niin perustaessani puhdistin ja jota olen sen jälkeen kitkenyt vuoden toisensa jälkeen, mutta aina nousee vuohenputki. Periaatteessa en myrkkyjä pihalle laittais, mutta vuohenputkea ei näytä voittavan millään mulla konstilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon olen minäkin sortunut, joskus on vana niin sitkeitä, että muu ei auta.

   Poista
 4. Puutarhakuvia ei ole koskaan liikaa :)

  VastaaPoista
 5. Yksi mahdollisuus on myös peittää tuo paikka kesäksi, niin etteivät vuohenputket saa valoa. Surkastuvat siitä pikkuhiljaa.

  - Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäkin on harkittu, toisaalta maasta nousee niitä syreeninkin taimia ja sitten nekin peittyisivät. Pitääkin miettiä kumpia on suurempi harmi, lisääntyvät vuohenputket vai hävinneet minisyreenit kun uutta syreeniä saa pihasta kyllä lisää vaikka millä mitalla.

   Poista
 6. Paranemisia pojalle! Miten onkin, että näitä tapaturmia sattuu aina nimenomaan pojille! Syreenit on kyllä upeita ja tuoksu aivan huumaava. Saksassa on juuri paras kukkimisaika ja kun Saksassa se aika loppuu lähdemme kesälomalle Suomeen, missä syreenien kukista saa nauttia lisää!

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälle hepulle sattuu ja tapahtuu, on sellainen toiminnallinen poika. Eikä minusta ole puukkoja kieltämään, taitavasti käsittelee vaikka nyt lipesi, mutta ehkä sitä puukkoa ei ollut tarkoitettu puutarhaletkun katkaisuun :D

   Poista
 7. Meilläkin poika on se jolle sattuu ja tapahtuu! Aina.

  Siis ihana tulee tuosta aidasta. Mä haaveilen kans tuollaisesta, mutta jos nyt istuttelis tänä kesänä taimet, niin sit joskus vois jopa olla aita;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojat on kyllä sellaisia viikareita!

   Syreeniaita voisi olla teidänkin pihassa kaunis. Ja on kyllä täysin idioottivarma kasvaja, sitä ei tapa mikään.

   Poista

Kiitos kommenteista :)