tiistai 28. toukokuuta 2013

Pieni onnenhetki

Istutin Türistä ostamani päärynäpuun vähän eri puolelle pihaa kuin omenapuut. Samassa hedelmätarhassa ollaan, mutta päärynä sai paikan saunan katveesta. Talvenkestävyyttä sille kovasti lupailtiin, mutta varmuuden vuoksi halusin puun mahdollisimman suojaisaan paikkaan. Pölyttymisestä en ole varma, joten pölytyspuu on vielä hankittava kaveriksi tälle päärynälle jonka lapussa luki nimi mliivska rannja.

 Pienoisen onnen hetken koin, kun huomasin eilen, että päärynä on alkanut kasvattaa lehtiä. Ilmeisesti paikan valinta osui nappiin, ja tuvan lattian eristemuju oli sopiva istutusalusta.
 Kasvimaallakin on koettu pienoisia ilon ja onnistumisen hetkiä.
 Sipuli röyhää kahdessa penkissä, ja niistä toisen päähän laitoin ensimmäistä kertaa kasvamaan härkäpapua. Lähestulkoon joka siemen iti!
 Kasvihuoneessa alkaa olla tungosta. Mutta kun ei näitä hyvin voivia itse siemenestä kasvatettuja tomaatin ja kurkun taimia henno laittaa pois. Ja viime vuonna onnistui kasvattaminen amppeleissakin ainakin tomaatin kanssa. Nyt kokeilen samaa kurkulle. Kurkun voi ripustaa kasvihuoneen tukirakenteisiin ja kokeilla kestääkö roikkuvana köynnöksenä.
 Tomaatin taimet ei pituudella kilpaile, mutta se on vain hyvä. Loppukesästä näitä saa kuitenkin latvoa kun uhkaavat kasvaa turhan pitkiksi. Pituutta tärkeämpää on vankka varsi.
 Siinä koko työmaa komeudessaan. Vuosien kasvimaan pito alkaa näkymään muhevana multana ja rikkojen vähyytenä. Kasvimaa onkin kitketty tänä kesänä vasta kertaalleen. Kastelukin yritetään hoitaa kuvan mukaisena täsmäkasteluna jotta rikat eivät saisi vettä.
Työn iloa muillekin puutarhureille. Toukokuussa on ainakin säät hellineet.

10 kommenttia:

 1. ihana on puutarha ja ihana siitä on edelleen tulossa,uusien taimien myötä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkaa miellyttää omaakin silmää. Mulla on jollain kovalevyllä tallessa kuvia puutarhasta talon ostohetkellä. Ei montaa, mutta jokunen. Vertailupostaus on mielessä.

   Poista
 2. Haaveilen että mullakin olisi joskus pläntti jota puutarhuroida. Mielikuvissanihan se on leppoisaa puuhastelua ja aina tulee hyvä sato. Jaa jaa, totuus voisi olla toisenlainen ;)

  Onneksi sentään on iso partsi, kyllä sinne muutaman yrtin kasvamaan saa ja sillä multasormen syyhyä sammuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se leppoisaa puuhastelua kun tekee oikealla asenteella. Satoa tulee jos tulee, ja rikkaruohot on ikuisia :)) Itse en stressaa, mutta kitekeminen on mun lempipuuhia puutarhassa.

   Parvekkeella pääsee hyvään alkuun!

   Poista
 3. Hyvältä näyttää! Toivottavasti saat hyvän sadon aikanaan.
  Mua ilahdutti parvekkeella kasvien kasvupyrähdys. Tomaatitkin kasvaneet muutamassa päivässä ihan silmissä.

  Postaus teidän alkuajoilta siinä pihapiirissä olisi kyllä kiva nähdä. Niin ulkoa kuin sisältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisätiloista on tehty ennen ja jälkeen postauksia, mutta kyllä täytyy tehdä pihastakin. Nyt on ainakin luvattu :)
   Sisätiloista ainakin sali ja tupa pitäisi löytyä jostain sieltä omien tunnisteidensa alta.

   Poista
 4. Kylläpä näyttää hyvältä! Meilläkin on ikivanha eristyssammalhiekka-mikä lie kierrätetty onnistuneesti puutarhaan, hyvin tuonut kuohkeutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se eristemuju on tosi hyvää tavaraa puutarhaan. Ei tulisi mieleenkään kuskauttaa kaatopaikalle toisin kuin silloin remontin alussa kuvittelin. Kaikki maa-aines pitää käyttää hyödyksi :))

   Poista
 5. Noista härkäpavuista kysyisin sinulta. Olen itse ajatellut, että niitä olisi kiva kokeilla, mutta minkäänlaista omaa kokemusta ei vielä ole kertynyt. Tiedätkö tarvitsevatko ne jonkun tuen, jota pitkin kasvaa?

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ensimmäistä kertaa kasvattelen minäkin. Kepit ajattelin viritellä tueksi jos tarvitsevat. Pavut taitaa yleensä vaati tuen kuten hernekin?

   Poista

Kiitos kommenteista :)