sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Kiviä äidille

Itse en kovasti perusta äitienpäiväjuhlallisuuksista, joten tämänkin äitienpäivän vietin töitä pakertaen. Aamulla toki oli valmis aamupala ja juhlalliset lahjahetket, mutta muuten mentiin ihan perusviikonlopulla eli ihan pihalla.

Talon vasen seinusta on odottanut viime kesästä asti siistimistä. Nyt oli vihdoin ja viimein sen aika, sillä melkoisen pahalta jo näytti. Heinä, ruohot ja nokkoset olivat hyvää vauhtia valtaamassa lisää tilaa perustusten vierestä. Oli viimeinen aika ottaa lapio käteen ja ryhtyä toimeen. Viisi kärryllistä rikkapitoista multaa navetan taakse, nippu sanomalehteä kylän lehtiroskiksesta ja muutama sata kiveä jotka kerättiin pitkin omia maita.
 Niiden avulla oli muutaman tunnin päästä edessä erilainen näky. Lasikuistin sivusta on vielä tekemättä, mutta sillä ei ole kiire, kunhan nyt joku ehtisi puutavaraliikkeeseen ja saataisiin paneloitua kuisti loppuun. Ja pitää sitä vähän maalatakin, keltaista pilkistää yläosasta muistuttaen että talon maalaus on vielä kesken.
 Kivien eteen jää pieni kaistale soraa sillä siihen kohtaan tippuu katolta sadevedet. Se pysyy rikattomana ihan itsestään. Soran jälkeen tuohon muuhun maahan pitäisi istuttaa joku maanpeitekasvi. Kasvin pitää sietää ajoittaista märkyyttä ja puolivarjoa. Timjamin siemeniä jo ostin pari pussia josko laittaisin sitä. Tekee kauniin liilan kukan ja tuntuu viihtyvän paikassa kuin paikassa. Muita hyviä ehdotuksia otetaan vastaan.
Kesän rippijuhlat pistää tekemään ahkerasti sellaisia töitä jotka olennaisesti vaikuttavat talon ja pihan ulkonäköön. Ja onhan se vaan totta, että mieluummin sitä katselee siistejä seinänvieruksia kuin rikkakasveja tursuavia.

17 kommenttia:

 1. Jo vain on siisti! :)
  Hieno äitienpäivä siis!

  VastaaPoista
 2. Ompas maagista - samantapaiset puuhat käynnissä =) Meilläkin juuri kivetettiin samoin kivijalanreunusta, talo on lähes samanlainen, kuisti on rempan alla, rippijuhlat tulossa ja meilläkään ei perusteta äitienpäivästä. Aivan hätkähdin, mutta siistiä on tulossa =) Jos pitää kellertävästä niin rönsyalpi on oiva maanpeite. Mutta tuo timjamin passaa hienosti vanhan talon kanssa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä kivien asettelussa on jotain terapeuttisen maagista. Harmi että loppuu tuohon, toinen puoli talosta ei kaipaa kivetystä kun siellä on kallio kaivettu esiin. Keltainen ei ole ihan lempivärejä, rönsyalpia on muualla pihassa lähes vaivaksi asti :D
   Timjamilla voisin aloittaa ja jos menee pieleen niin tilalle muuta.

   Poista
 3. Kyllä, tuli tosi siisti ja on kiva että on sellaista juhlia varten! Loistosuoritus.
  Timjamin suikertava versio sopii varmasti tuohon tosi hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, siis sellaista suikertavaakin on olemassa :)) Sopisi varmaan paremmin, minulla on ihan tavissiemeniä. Yrttipenkissä kyllä kasvaa sellaista jota käyttivät eräässä paikassa koristeistutuksissa. Onkohan samaa jota käytetään mausteena?

   Poista
 4. No jopas liikkuu samanlaisissa asioissa ajatukset siellä ja täällä, nimittäin ehdotin siipalleni, että olisimme viettäneet äitienpäivää Rheinin rannalla. Siellä on mukava ranta, jonne joki on huuhtonut pyöreäksi hiotuneita kiviä kuorma-autolasteittain. Olisin niitä keränyt korit täyteen juuri sinun kuvaamaasi tarkoitusta varten! No sitten meillä satoi kaatamalla ja asia jäi toistaiseksi idean asteelle...

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, veden pyöristämät kivet kuulostaa hienoilta, sellaisia kuin saisi, mutta pihinä en raaski ostaa kun tätä tavan kiveä on nurkissa omasta takaa. Kaatosateessa en olisi minäkään tehnyt, täällä oli melkein helle, ainakin niskani poltin.

   Poista
 5. Teillä ei taida olla muurahaisia vaivana. Minä kovin mielelläni kiveäisin talon reunuksen, mutta meillä on niin paljon mustia muurahaisia ja ne tekevät jokaisen kiven alle pesän. Nyt oli kaksi päivää talon vieressä yksi istutuslaatikko ja eikös jo ollut pesä alla, kun sen siitä siirsin. En uskalla kuvitella, millainen asukasmäärä olisi tuollaisen kiveyksen alla.. Mitäpä niistä muurahaisista muulloin, mutta heinä-elokuun vaihde on sietämätön, kun ne nousevat siivilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On meillä muurahaisia, myrkytellään jos pahaksi äityvät. En tiedä auttaako tuossa kivissä muurahaisia vastaan se, että siellä on alla sanomalehti? Mustat vielä menettelee, mutat keltiäiset on vihon viimeisiä.

   Poista
  2. Meillä sanomalehti tai juurimatto vain yllyttää pesimään. Myrkkyjä en voi käyttää, kun meillä on oma kaivo ja olen lukenut niiden muurahaismyrkkyjen tuoteselosteet...

   Poista
  3. Oma kaivo on meilläkin, mutta myrkytellään harvakseltaan silti. Viime kesänä selvittiin täysin ilman myrkkyjä. Lisäksi meillä on kekomuurahaisia ihan talon lähettyvillä parinkin pesän verran. Ja pesii ne kivijalankin uumenissa, joten eroon ei kai päästä koskaan :))

   Poista
 6. Tulipa hienoa! Meillä istutettiin perunat ja tehtiin mansikkapenkkiä, kerittiin lampaita ja - lasten voimin ja avulla:) paras lahja saada lista lyhyemmäksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, tekemisen lista on tällaisessa pihassa loputon. Meidän mansikoita katselin juuri sillä silmällä, että parin vuoden päästä viimeistään on tehtävä penkit uusiksi. Alkaa tunkea rikkaa sieltä muovin rakosista.

   Poista
 7. Heippa,
  Meillä on eteläpäädyn kivetyksen vieressä erivärisiä sammalleimuja, patjarikkoa, kelta-, särmä-, kaukasianmaksaruohoa (ja muutamaa muuta maksaruohoa), ketoneilikkaa, hopeahärkkiä, isorikkoa ja kangasajuruohoa. Kangasajuruoho (Thymus serpyllum) on Maustetimjamin (Thymus vulgaris) lähisukulainen. Kasvaa mattomaisena maanpeittokasvina ja kukka on muistaakseni lila. Lisäksi on vielä olemassa Sitruunatimjami(Thymus citriodorus) joka myös kasvaa mattomaisesti. Kaikkia niitä voi käyttää mausteena. Maustetimjami talvehtii suomessa huonosti, mutta nuo kaksi muuta ainakin minulla talvehtivat hyvin.
  Heh, minullakin on kivenpyöritys meneillään. Sain äitienpäivälahjaksi kuorma-autollisen kiviä. Ihan toivoin niitä...

  t. rouva Mieskolainen

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)