sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Yläpihan uudistus

Olen jo pitkään suunnitellut pientä muutosta yläpihalle. Ykkössuunnitelma oli laittaa sinisen keinun alle laatoitus ja laatoituksen ympärille kukkapenkkejä. Se kuitenkin olisi vaatinut vähintään 70 laattaa ja kasan soraa niiden alle. En ehkä päässyt helpommalla, mutta kun katson aluetta niin olen tyytyväinen plan B:n toteutumiseen.
 Keinu siirrettiin toiseen paikkaan. Se sijaitsi tuon kuvassa näkyvän multa-alueen kohdalla. 
 Ajatus on laajentaa istutusalueita ja yhdistää ne toisiinsa. Keskellä jää halkaisijaltaan noin kolmen metrin ympyrä. Tältä puolelta pitää poistaa nurmikkoa kuvan alareunan kiviin saakka mutta se jää vuoteen x.
 Ympyrään pääsee yhdeltä sivulta laattapolkua pitkin. Laattojen alla on vanha pussilakana koska multaa säästääkseni on laattojen alusta täytetty nurmipaakuilla. Nurmipaakut kasasin hiukan koholle koska painuvat kuitenkin. Pussilakana taas estää nurmipaakkujen kasvun laattojen alla. Kunhan tulee hyvä tarjous kohdalle, laitan laattojen ympärille kuorikatetta toistaiseksi. Kuvan oikeassa reunassa näkyvä nurmikaistale poistuu heti kun jaksan kaivaa sen pois.
 Kolme isoa kiveä siirrettiin paikoilleen traktorilla. Suurimman kiven kanssa oli hilkulla saadaanko se liikkumaan mutta hitaasti tuli hyvä ja kivi siirtyi paikoilleen. Kivien alla on myös nurmituppaita ja niiden päällä pahvit, säästää kitkemiseltä jonkin aikaa. Pahvi saa myös katteen, istutuksia tulee vasta myöhemmin. Tuo multa-alue on valmis, siihen voin alkaa tehdä istutuksia jo ensi viikolla.
Ympyrä kuvattuna 'Mai Fleuri' pionin kukkanuppujen takaa. Leikkaan huomenna nurmikon ympyrästä ja tuon siihen valkoiset rautakalusteet. Enpä osaisi enää kuvitella tähän näkymään sinistä tai minkään väristä keinua.

17 kommenttia:

  1. Ihana uudistus! Tuollainen nurmiympyrä on hieno. Sieltä avautuu moneen suuntaan erilaiset näkymät ja kasvit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin tuossa tulee paljon istuttua mutta siinä on hyvä opettelun paikka, alas paikoilleen ja pieni levähdys. Vaatii kyllä hyttysettömän ja ilman mäkäräisiä olevan sään.

      Poista
  2. Oli mielenkiintoista lukea pihakuulumisia. Postauksesi myös muistutti minua, että puutarhasuunnitelmien toteuttaminen vie vuosia muiltakin. Minulla on välillä vain niin malttamaton olo, että pitäisi saada kaikki päässä pyörivät pihaideat tehtyä yhdessä kesässä :D Aurinkoista viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vie vuosia ja ehtii muuttua matkan varrella moneen kertaan :)

      Poista
  3. Onpa kiva uudistus. Pihapiirisi muuttuu pala palalta mielenkiintoiseksi puutarhaksi. Hienoa, että on tilaa uusille visioille, vaikka niiden toteuttaminen veisikin paljon aikaa. Ehkä ei edes kannata kiirehtiä, vaan antaa ajatusten rauhassa muhia ja selkiintyä.
    Mukavaa kesäkuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yläpiha on ollut vähän ankea paikka ja kuitenkin se on paraatipaikka talon läheisyydessä, nyt siihen tuli vihdoin ja viimein muutos. Tuossa on vielä pihan paras multamaa.

      Poista
  4. Jestas mikä uudistus tuo ympyrä on hieno ja siihen kalustukset. Ison työn olet tehnyt. Nyt on taas tilaa istuttaa 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika urakka on ollut kaivella kaikki lapiolla pois, vävy auttoi tänään yhden ison kiven kanssa. Päässä siintää jo retki jonnekin kivalle taimistolle taimia hankkimaan.

      Poista
  5. Hieno uudistus! Tästä tulee varmasti upea ja kiinnostava osa puutarhaan :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä luulen myös että tuosta tulee mielenkiintoinen paikka.

      Poista
  6. Valtava projekti, mutta upea tulee. Tuo nurmiympyrä on nyt jo kutsuva. Kiva seurata, miten projekti etenee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nurmiympyrä on hetken ajatus ja sitten se olikin jo toteutunut, hieman isomman olisin halunnut mutta ei mahtunut juuri tuohon kohtaan.

      Poista
  7. Yhtenäinen istutusalue näyttää puutarhassa aina näyttävältä ja hyvältä, joten uurastuksesi kyllä ehdottomasti kannatti.
    Teillä on iso tontti, jossa tila ei lopu kesken ja sen myötä mahdollisuuksia vaikka mihin. 👍👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kun saa pari erillään ollutta aluetta vihdoin yhteen. Pari muuta liittyy myöhemmin.

      Poista
  8. Hienoa tulee! Heti alkoi mielikuvitus laukata: istutatko ympyrän kehälle kukkaisan ilotulituksen, joka nostaa istuinryhmän esille vai teetkö kasvillisuudesta suojaisat seinämät, jonka keskelle kalusteet piiloutuvat salaiseen sopukkaan? Luin juuri edellisenkin postauksesi, oli upeita tulppaaneita. Kukkaisaa kesäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöjä on tulossa mutta ajattelin ettei ympyrä saa peittyä liikaa kasveihin, pitää nähdä yli. Puita ja pensaita kuitenkin jotta tietty salaperäisyys leijuisi yllä ja kasvit saisivat varjoa.

      Poista

Kiitos kommenteista :)