perjantai 15. toukokuuta 2020

Kasvikaruselli

Tänään sain idean siirtää muutamia kasveja. Luvassa on sateita joten siirrettyjen kasvien kastelusta huolehtii luonto eikä kiireinen puutarhuri.
 Luumulehdon ruusuomenan alle siirsin yksittäisiä, hassuissa paikoissa yksittäin kasvavia scilloja. Toistakymmentä sain siirrettyä. Ympyrään on istutettu 'Lumikki' verhoangervoa. Vielä niitä on niukasti mutta ostan pikkuhiljaa lisää. Verkko joutaa olla paikoillaan jänisten takia.
 Seuraava siirto oli kaukasiantähtiputket. Tosin en ole varma lajikkeesta mutta sellaisen siemeninä nämä on kylvetty. Siirto on näille jo toinen tänä keväänä. Ensin ne piti siirtää koska ahdistelivat kasvullaan mätäskurjenmiekkaa ja nyt saivat lähteä sellaisen kasvin tieltä joka tarvitsi näitä enemmän suojaisen kasvupaikan.
 Tähtiputkien tilalle tuli syyskimikki jonka luulin jo heittäneen henkensä viime kesien kuivuudessa, viime kesänä en tätä nähnyt. Nyt sai hyvän ja suojaisan kasvupaikan kivimuurin kyljessä eikä maa ole tässä niin savinen kuten entisessä paikassa.
 Seuraavaksi lähdin uhkarohkeaan tekoon ja siirsin jouluruusun joka kasvaa mutta ei kuki. Juuripaakku oli järkyttävän suuri (lapio antaa mittasuhdetta) mutta sain sen ylös kokonaisena. Samalla selvisi syy tämän kitumiseen. Kivi jonka edessä jouluruusu kasvoi jatkuikin niin maan alle, että jouluruusun juuret olivat litistyneet kiveä vasten.
 Uusi paikka on talon edustan penkissä. Tässä pitäisi olla hyvä maa.
 Jouluruusun vieressä kasvoi kituliaasti myös silonietospensas. Se palellutti viime talvena kaikki maanpäälliset osansa mutta puskee juuresta uutta versoa. Uusi paikka on pintakivien vieressä joten juuristolla on tilaa.
 Jouluruusun ja silonietospensaan tilalle jaoin tummaa ruusujuurta josta tykkään todella paljon.
Viimeinen siirto oli valkohanhikki jota laitoin luumulehtoon kohtiin joista kaivoin tällä viikolla kaikki nukkapähkämöt pois. Nukkapähkämöä jätin rinnepuutarhaan jossa se kasvaa kauniimmin. Oliskohan kaikki suurimmat siirrot tällä erää tässä.

22 kommenttia:

 1. Tuo karuselli on aika tavallista, vaikka kuinka arvelee istuttavansa taimen alunperin oikeaan paikkaan. Toisaalta on hyvä tehdä vaihdot, kun näkee tarpeen kasvin huonossa viihtymisessä, kasvutavassa tai muussa yhteensopivuudesta ympäristöönsä. Palkinnoksi karusellissa saa toivottavasti viihtyvät kasvit ja kauniin kukinnan - välillä myös uusia jakopaloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus jopa suositeltu paikka on vääränlainan kun kasvi itse valitsee missä viihtyy. Tähtiputki on jaettu kahdeksi yhdestä isommasta puskasta, on aina ilo saada jakotaimia omasta pihasta.

   Poista
 2. Karuselli pyörii ajoittain meilläkin. Ei aina tarvitse uusia kasveja, kun vaihtelee omien kasvien paikkoja.

  VastaaPoista
 3. Tuttua puuhaa. Alkuvuosina tuota tuli tehtyä enemmänkin. Nyt on ehkä oppinut harkitsemaan kasvien kanssa tarkemmin, mutta edelleen karuselli pyörii. Valitsit hyvän ajankohdan taimikarusellille, kastelu taatusti hoituu automaattisesti.
  Kylvin alkukeväästä valkohanhikkia, mutta yksikään siemen ei ole noussut. Siemeniä on vielä jäljellä, joten aion kokeilla uudelleen.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenestä olen minäkin kasvattanut nuo valkohanhikit, olen ripotellut siemeniä ympäristöönsä sillä tykkään kasvista kovasti mutta ei ole vielä näkynyt siementaimia. Ei tästä karusellista varmaan pääse ikinä eroon, enkä tiedä haluanko edes. Näin saa myös uudistettua puutarhaa.

   Poista
 4. Puutarhassa ei koskaan välty täysin kasvien siirtelyltä, vaikka olisi mielestään istuttanut ne otolliseen ja hyvään kasvupaikkaan. Välillä on myös tilanahtauden vuoksi hankala löytää uudelle taimelle paikka ja silloin se tulee herkästi istutettua väliaikaiselle paikalle, josta sitten herkästi tuleekin se pysyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on jotain mitä pitää jakaa tai pienentää. Katselin samalla että tulikellukat on syytä jakaa, jos ei tänäv uonna niin ensi vuonna, samoin niiden takana kasvavat iirikset. Kukkivatkin paremmin sen jälkeen.

   Poista
 5. Siellä ollaan oltu liikkeellä oikeaan aikaan. Omat hommat keskeytyi juuri kun sade koveni uudelleen. Plääh, toivottavasti iltapäivälle luvattu kuivempi ajanjakso pitää paikkaansa. Olisi kottikärryllinen pois revittyä vuorenkilpeä kottikärryissä odottamassa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrankin ajoitus osui oikeaan. Täällä on satanut vettä koko päivä, illaksi lupaili vain yhtä tippaa, jos sitten ehtisi kotilokierrokselle ja huomenna pitäisi olla sateeton päivä, jihuu.

   Poista
 6. Heh, varmaan tuli selväksi että kilvet on siis vielä kottikärryissä😂 Tässä samalla näpyttelen kun kokkailen sapuskaa👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vuorenkilvet ei vähästä hätkähdä, vaikka olisivat pidempäänkin kottikärryissä. On muuten erinomainen kasvi koivun juurelle missä ei kasva mikään muu. On vielä lähes 100% varjo ja silti kukkivat joka vuosi.

   Poista
 7. Jouluruusun siirto olisi minullakin listalla, olen istuttanut sen paikkaan, jossa kukkaa ei edes pääse ihailemaan, jää tuijan juurelle pimentoon. Karuselli on hyvä ilmaisu, sitä täälläkin harrastetaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on toinenkin jouluruusu joka kasvaa huonossa paikassa, pitäisi kai siirtää sekin. karusellin pyöritys on hyvä harrastus :)

   Poista
 8. Kunnon vauhdit siellä karusellissa! Luulisi jouluruusun nyt kukkivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kukkii ensi vuonna oikein runsaasti, nyt on juurilla tilaa levittäytyä.

   Poista
 9. Hei! Löysin blogisi ja liityin lukjoihin. Blogipostausten äärellä siis tavataan!
  Sinulla on upea blogi, mielenkiintoisia postauksia!
  Siellä on hihat ja lapio heiluneet - olet ollut tositoimessa kevätpuuhissa. Minä siirtelin viime kesänä kukkia paikasta toiseen ja naureskelin, että kotimme piha on siirtolapuutarha.
  Hyvää viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Tarja lukijaksi. Taimikaruselli taitaa olla jokavuotista, kun puutarha muuttuu ja elää niin sama tapahtuu kasveillekin.

   Poista
 10. Niin tuttua tämä kasvien paikkojen vaihtaminen. Yksi tärkeimmistä puutarhapuuhista :) Vaikka ei yhtä hauskaa kuin uusien kasvien istuttaminen. Jos jouluruusu ei kuki niin anna sille ripaus kalkkia. Olen kokeillut ja heti toimi seuraavana keväänä. Ihana tuo pyöreä penkki, missä puu keskipisteenä. Ota angervosta pistokkaita kesällä ja iske multaan. Itse olen lisännyt silleen omia angervoja juuri niistä säästösyistä. Tosi helppoa on ollut.

  VastaaPoista
 11. Kyllä pieni kasvikaruselli piristää aina sekä puutarhaa että puutarhuria :) Joskus ennalta suunnitellut visiot eivät toteudukaan sellaisina kuin mielikuvissa tai kasvi ei viihdykään siellä, mihin sen on alunperin istuttanut. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 12. Karuselli pyörii täälläkin :) Olisi kokonainen penkki vailla perennoja sekä muutama muukin vähän vajaa. Nämä säät vaan on niin vaihtelevat, että ajoitus ei aina osu kohdilleen :)

  VastaaPoista
 13. Mukava lueskella blogiasi. Kovasti olet siellä touhunut puutarhassasi.
  Hyvää alkavaa viikkoa sinulle.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)