tiistai 19. toukokuuta 2020

Jatkopala

Yläpihalla, talon eteläpäädyssä on pieni istutusalue jota kutsun aurapenkiksi siinä olevan vanhan auran takia. Aura on kiinnitetty kuusen kantoon, kuusi kaadettiin pois talossa asumisen ensi vuosina. Kuusi oli liian keskeisellä paikalla ja varjosti taloa. Samasta päädystä on kaadettu myös iso koivu ja olen tilannut mieheltä muutaman muun koivun kaadon, tällä erää kaikki havupuut saa jäädä.

No tämä ei ollut se varsinainen jutun juuri vaan tuon aurapenkin istutusalueen laajennus. Olen suunnitellut sitä jo jonkin aikaa ja nyt yksi taimi antoi puhtia viedä asia suunnitelmasta toimintaan.
 Laajennus eli jatkopala tuli vanhan istutuksen taakse
 Istutusala melkein tuplaantui. Tässä kohtaa pihaa on ilo kaivaa, kova savi tulee aniharvoin vastaan ja sekin vasta yli puolen metrin kaivamisen jälkeen. Kiviä löytyy, joitain kaivoin pois, kovin suuret sai jäädä, niitä ei onneksi ole kuin kaksi uuden alueen reunoilla. Eilen kuskasin tuohon multaa, puutarhakompostia ja kaikenlaisia säkkien jämiä. Lannoitin hiukan ja kalkitsin sillä alueelle meni myös turvetta puoli pussia. Tänään saan todennäköisesti kuskata lisää maata sillä teen tuohon kunnon kummun tulevien kasvien suojaksi.
 Tässä on syyllinen laajennukseen. Juuri hankittu lyhtykärhö 'Princess Kate'. Aarre jota en uskalla istuttaa ihan mihin vaan. Kesän prinsessa saa elää ruukussa ja vahvistaa juuriaan ja syksyllä laitan sen tuonne jatkopalaan kasvamaan. Tietysti istutuskohta vielä parannetaan hiekalla ja tehdään salaojitus.
 Seuraavat taimet jotka tulevat alueelle ovat nämä vuosi sitten kylvetyt pionit. Kun tein näiden pioninsiementen kylvöjä, niin ajattelin olevani tyytyväinen jos yksikin siemen itää. Nyt itäneitä on jo seitsemän. Niistä kun saisi edes muutaman kasvatettua kukkivaksi saakka.
 Tässä kolme lisää, väriltään ihan selvästi erilaiset kun kaksi ylempää taimea.
Ja nämä kaksi taas ihan erilaiset kuin viisi muuta taimea. Miten onnellinen olen tiedosta, että erilaiset siemenet ovat itäneet. Tällä hetkellä pionit ovat kennoissaan kevyen harson alla. Kunhan vähän lämpenee, siirrän ne taimipotteihin jatkamaan kasvua. Syksyllä on vuorossa siirto jatkopalaan, sille lopullisella. Kennot jätän vielä kasvimaahan odottelemaan josko siemeniä itäisi vielä lisää.

Muut jatkopalaan tulevat taimet ovat ainakin kaksi siirtämistä vaativaa kurjenpolvea. Jotain pientä ja sievää pitää miettiä, alueesta tulee luonnonpionien valtakuntaa eikä siihen käy mikään överikasvi seuraksi, prinsessa Kate jätetään laskujen ulkopuolelle.

17 kommenttia:

  1. Siemenestä kasvatettuja pioneja, tosi hieno juttu! Kyllä ne ansaitsevat ihan oman istutusalueensa.
    Tänä keväänä olet ahkeroinut lapion varressa tehokkaasti. Uusia aluevaltauksia syntyy harva se päivä. Ja miten hienoja kivenmurikoita maata löytyykään. Toivottavasti niille löytyy jatkokäyttöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä on paras aika tehdä lapiotyöt kun maa on sopivan kostea, tänä vuonna ei kiusaa helle eikä edes hyttyset. Kivet vein kivimuureille, sieltä niitä tulee pikkuhiljaa käytettyä eri kohteissa.

      Poista
  2. Ihanaa, että noin monta pionin siementä on itänyt. Minä vähäb unohdin niiden olemassa olon, kun minullakin niitä on. Laitoin ne vasta keväällä maahan ja koetan vielä onnea.

    Tuo on hyvä keino saada lisätilaa kasveille, kun vaan laajentaa penkkejä. Tiedän myös, kuinka hienoa on, että joka paikassa ei ole savea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on luultavasti niitä helppoja siemeniä. Noudatin kyllä Pioniseuran ohjeita kylvösten suhteen. Tuossa oli paikoitellen hiekkaakin, mikä aarrepaikka ainaisen saven tilalle.

      Poista
  3. Onnittelut onnistuneista pionin siementaimista. Lyhtykärhö saa suosiollisen kasvupaikan, sekä kivat kasvikumppanit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on jo puoli voittoa että sai siemenet itämään. Lyhtykärhön kasvua odotan yhtä suurella innolla kuin pionienkin.

      Poista
  4. Kolmionmuotoiset penkit ovat kivoja! Kiva on myös se, että ihmiset antavat nimiä kukkapenkeilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistiinpanojen takia on hyvä jos on joku nimi ja mieskin tietää heti jos puhun aurapenkistä että mistä paikasta on kyse, helpottaa elämää :)

      Poista
  5. Oi, jatkopalasta tulee ihana!
    Prinsessa Katen ansiosta siitä tulee oikein kuninkaallinen aurapenkki.
    Ja ihan mahtavaa, että olet saanut pionien siement itämään noin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuninkaallinen aura :D Onkohan millään kasvilla prinssi Williamin nimeä? Sehän olisi hyvä seuralainen prinsessalleen. Pionin siemeniä oli kymmeniä mutta silti seitsemän itänyttä on oikein hyvin.

      Poista
  6. Hauska tuo Riinan ilmaisu ”kuninkaallinen aurapenkki”, prinsessa Kate toivon mukaan elää siellä tyytyväisenä arvoistensa seuralaisten kanssa. Hienoa, että onnistuit noin hyvin pionien siementaimissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuninkaallinen aurapenkki on hauska. Luonnonpionien siemenet taitavat itää paremmin kuin jalopionien ainakin kuolanpionia on helppo lisätä siemenestä.

      Poista
  7. Hienosti ovat pionin siemenet lähteneet kasvuun. Enpä olekaan itse hoksannut kokeilla; ehkäpä tulee tänä kesänä kerättyä pioneista siemeniä.
    Aurapenkki, kuninkaallinen sellainen, on varmasti upea, kun kaikki nämä kaunottaret siellä kasvavat.

    VastaaPoista
  8. Hyvä hankinta! 'Princess Kate' tulee sopimaan kauniisti luonnonpionien kanssa, vaikka ne eivät yhtä aikaa kukikaan. Hieno itämisprosentti jo pionin siemenillä. Todennäköisesti loputkin siemenistä itävät seuraavan parin vuoden aikana.

    VastaaPoista
  9. Suloiset nuo pikkuruiset pionit💚 Yllättävän nopeasti ne lopulta kasvavat ja varmasti viihtyvät muhevassa penkissä👍

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)