sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Sadetta ja paistetta

Lauantaina satoi koko päivän, lämpöä oli vain muutama aste joten puutarhassa puuhailu jäi tyystin väliin. Pienen kierroksen tein kotiloita keräämässä. Paljon mukavampi oli olla sisällä takkatulen lämmössä. Siinä samalla ehti imuroida talon ja järjestellä puutarhakirjanpidon kuntoon.
 Sekalainen kasa taimien nimilappuja parilta edelliseltä puutarhakaudelta on nyt siististi kansioissa omissa väliköissään.
 Sunnuntai osoittautui loistavaksi puutarhapäiväksi. Kivijalan tulppaanien pääkukinta on ihan kohta. Helmililja on kiva kaveri vaaleanpunaisille tulppaaneille.
 Arboretumin 'Replete' narsisseista osa retkottaa maanantaisen lumisateen takia. Tuohon on istutettu viime syksynä useita pioneja. Olen vähän jännittänyt niiden nousemista ja nyt näyttää siltä ettei kaikki ole hengissä. Märkä talvi oli rankka vastaistutetuille pioneille.
 Toissakesänä laitetut pionit eivät hätkähdä ihan vähästä. Tällä pionilla on kaunis kevätväri. Kukintaakin on ehkä luvassa.
 Ruusuherukan puna ei jätä ketään kylmäksi. Minulla on pensaita kolme kappaletta mutta niistä vain tämä kukkii. Taidan harkita kukkimattomien siirtämistä parempaan paikkaan, taitavat olla liian varjossa.
 Viime syksynä Mustilasta hankittu japaninhappomarja 'Orange Rocket' kesti talven vaikka asustaakin aika savisessa maassa. Happomarjat ovat hankintalistalla vakionimi, kauniita värintuojia ja ainakin keltainen arkajalka japaninhappomarja 'Aurea' on viihtynyt puutarhassa jo monta vuotta. Isoksi se ei kasva mutta se ei minua haittaa.
Syksyllä myöskin Mustilan taimipäiviltä, Tommolan tilan myyntipisteestä hankittua tarhakylmänkukkaa oli erittäin hankala kuvata. Tämä on joku hiukan rimpsureunainen puolikerrottu lajike. Väri on kaunis, ei ihan vaaleanpunainen mutta ei täysin liila.

Maanantaina jatkuu erän projekti jonka aloitin sunnuntaina, siitä tulossa oma postaus.

14 kommenttia:

 1. Oi, onpa kaunis pastelliunelmainen kylmänkukka! Syreenin sävyä. Aivan huippukaunis!
  Ihanat näyt muutenkin, kivijalan vieressä sipulikukkameri ja ruusuherukka sielläkin hehkuu. Happomarjat on hyviä, ne ei edes maistu tuholaisille, peurat kyllä napsivat oksien kärkiä piikeistä huolimatta, mutta eivät syö paljoa, latvominen ei haittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä muuten onkin ihan syreenin sävyä. Oisikohan jotain Tommolan tilan ihan omaa kantaa. Meillä jänikset kyllä pätkii ahkerasti happomarjoja, maistavat mutta jättävät syömättä, ei edes piikit estä.

   Poista
 2. Minä olin eilenkin vielä hyytyneessä tilassa. Ei puutarhahommat edenneet.
  Pioneja minäkin olen jännittänyt. Yksi on harmillisen hiljaa.
  Ihailin juuri tuon Orange Rocketin väriä Claus Dalbyn puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa aikaisin kukkivista pioneista on jo nuppuvaiheessa mutta kiinanpionit tuntuvat heräilevän kovin hiljaa. Orange Rocketissa on hieno väri, olisin ostanut niitä useamman mutta myyjällä ei ollut kuin yksi.

   Poista
 3. Kaunis kivijalan edusta! Noita kylmänkukkia on saatava lisää, ovat niin syötävän suloisia :).
  Ehkä viikon päästä on jo lämpimämpi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaanit sopivat hyvin harmaata kiveä vasten. Jo viikonlopuksi pitäisi lämmetä, ihanaa.

   Poista
 4. Kivijalka on hieno tausta tulppaaneille ja helmilijoille. Tämä kevät on kyllä ollut ruusuherukan, upea kukinta sielläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuherukalla on hieno kukinta, tänään siirsin yhden pensaista, kävi miten kävi on kuitenkin siirrettävä liian varjoisesta paikasta pois.

   Poista
 5. Ruusuherukan väri on kaunis, ja kiva, kun näin alkukeväästä kukkii, niin saa ansaitsemansa huomion muuten vielä värittömässä luonnossa. Kivijalkapenkki on hieno, siinä onkin lämmin paikka kevätkukkijoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivijalan vierusta on hyvä tulppaaneille, viihtyvät tuossa monta vuotta. Ruusuherukka on ilo keväisin kun värejä on vielä kovin vähän.

   Poista
 6. Lauantaina oli tosiaan hyytävä päivä. Menin pihalle ja pysyin lämpimänä, kun touhusin niin paljon.
  Minulla on tuo puutarhakirjanpito ihan retuperällä tällä hetkellä. Olen heitellyt nimilaput vain yhteen laatikkoon. Täytyisi ottaa tosiaan joku sadepäivä ja järkätä kaikki. Se virkistäisi omaakin muistia, mitä missäkin on.
  Oi, tuo tarhakylmänkukka on aivan unelman kaunis. Samoin nuo happomarjat ovat niin kauniita ja niitä löytyy niin monia lajikkeita, että ihan sekoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Happomarjoja on nykyisin vaikka mitä, tykkään kun ovat helppoja ja näyttäviä koko kasvukauden. Nuo mun laput oli navetassa yhdessä laatikossa, joitain piti vähän pinnistellä mistä löytyy. Jos kasvia ei löydy tai en tiedä onko kuollut niin sellaisille lapuille on kansiossa oma taskunsa.

   Poista
 7. Kivijalan vierusta on upea, kun tulppaanit avaavat kukkansa kunnolla. Pinkin ja sinisen liitto toimii aina! Rimpsureunainen tarhakylmänkukka on ihana <3 Meillä olisi ollut eilen jopa kelvollinen puutarhasää, mutta isännälle tulikin yllättäen työpäivä, joten minun puutarhasuunnitelmani menivät aamupäivän osalta uusiksi. Iltapäivällä taas itse piti olla etätöissä, joten siinäpä se puutarhapäivä sitten meni. Kohta lähden lasten kanssa kokeilemaan, jos vaikka jotain saisi aikaiseksi. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti töiden jälkeen oli hyvä ilma mutta sitten alkoi sade ja ukkonen, no kello oli puoli kahdeksan joten ihan hyvä aika tulla sisälle. Pinkki ja sininen on hyvä yhdistelmä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)