perjantai 8. toukokuuta 2020

Risuaidan korjaus

Luumulehtoa tuulilta suojaava risuaita oli romahtanut pahasti jo viime vuonna. Taisi olla toissa talven lumikuorma liikaa savimaan lahottaessa puutolppia.
 Yhtään ennen kuvaa en ottanut, mutta tuossa taustalla näkyy miten aita oli romahtanut. Tolpat vinossa ja koko aita kaatumassa ojaan.
 Miehen kanssa tehtiin yksi ilta töitä ja nyt on aita korjattu. Tuet on kaikki uusittu ja aitaan on lisätty peräkärryllinen tyttären pihasta tulleita risuja.
 Tuet on valmiit aitatolpat ja ne on isketty maahan metallisten tolpanjalkojen kanssa. Ainut konsti jolla tolpat saa kestämään kovassa ja märässä savimaassa. Vaikka tähän joutui käyttämään euroja niin olen lopputulokseen tyytyväinen. Sekä siihen päätökseen ettei aitaa hävitetä. Aita rajaa selkeästi pellon puutarhasta ja tuo suojaa kasveille. Lisäksi se antaa kodin ötököille.
 Ei postausta ilman kukkia. Lumikit aukaisivat kukkansa. Siinä on yksinkertaisen kaunis kasvi.
 Lisää viime syksynä istutettuja narsisseja. Tässä 'Replete' joita ostin kahden kilon säkin. En oikein osaa sanoa tykkäänkö vai en.
'Ice King' narsisseja olen laittanut ennenkin, useita kymmeniä mutta niistä ei enää kuki kuin muutama. Tästä narsissista tykkään joten uusi yritys.

Vielä yksi työpäivä ja sitten alkaa viikonloppu, saa olla puutarhassa koko päivän eikä vain lyhyttä iltaa.

24 kommenttia:

  1. Upea ryhti nyt risuaidassanne! Olen vähän haaveillut tuollaista aitaa itsellekin, mutta meillä ei ole oikein missään kohtaan varsinaista tarvetta sille. Pariin kohtaan olen kasannut risuja, jotka toimivat kyllä tuona ötökköjen kotina. Mutta olisihan tuo risuaita kaunis. Siihen voisi kasvattaa vielä köynnöksiäkin kiipeilemäänkin.

    Ja tuo lumikki on ihan huippusuloinen. Ja mä tykään noista kummastakin sun narsissista.
    Just aamulla kävin kiertelemässä pihan ja huudeltiin naapurin kanssa yli aitojen kukkasipulihankinnoista. Kerroin, että ensi syksynä aioin keskittyä sipulihankinnoissa herkkuihin, suuren määrän sijasta. Naapuri nauroi ja sanoi, että katsotaan vaan, kun syksyä koittaa. Taas rohmutaan kauhea määrä sipuleita.
    Viime vuonna tilattiin suuret määrät Hollannista ja tuntuu, ettei kaikki sipulit kyllä nouse. Pikkusen harmittaa, kun laitoin aika kasan rahaa sipuleihin ja nyt kaikki ei näytäkään ilmestyvän maan pinnalle.

    Ihanaa tulevaa viikonloppua! Täälläkin pitäisi olla viellä todella ahkerana, eikä kuikuilla vielä ulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on ryhdikäs aita. Joku nopeakasvuinen kärhö voisi olla siinä kaunis jos ei kasvaisi mitään edessä kuten meillä. Kunhan aikaa kuluu, on tarkoitus että tuomipihlajat ovat kasvaneet suuriksi ja ovat suojana, sitten ei ehkä enää tarvitse risuaitaa.
      Ymmärrän naapuria :) täällä käy samoin. Ei ole kaikki noussut minullakaan mutta ihan vielä en luovuta.

      Poista
  2. Risuaita on hieno ja hyödyllinen, sopii hyvin maisemaan. Vaikka tolppiin ja niiden kenkiin meni rahaa, säästävät ne pitkällä aikavälillä vaivaa, aikaa ja rahaakin, kun tolppia ei tarvitse jatkuvasti uusia. Lisää vain risuja. Taatusti risuaidassa viihtyvät monet puutarhan hyötyhyönteiset.
    Lumikki on tosi nätti. Nimi sopii sille hienosti sekä värinsä että nimen tuoman mielikuvan kautta. Sadun Lumikki nousee minulle mieleen.
    Mukavaa viikonloppua ja ihanaa äitienpäivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkällä aikavälillä säästyy ja joskus jos ei ole aidalle enää tässä kohtaa tarvetta niin kengät voi siirtää toiseen paikkaan, tai myydä pois. Eikä tarvitse uusia tolppia parin vuoden välein. Lumikki on mun lemppareita, kaunis kaikin puolin.
      Kiitos samoin, mukavaa viikonloppua ja hyvää äitienpäivää.

      Poista
  3. Minulla olisi nyt tarvikkeita risuaitaan kun taimikko on karsittu, mutta ehtiminen ja jaksaminen on toinen juttu. Yhä lisääntyvää upeaa kukintaa puutarhassasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan kun risuaita tehtiin ja raahasin maitokärryillä 500m päästä risukasoja aidalle, oli melkoinen urakka. Onneksi risuja voi pinota ja tehdä aidan myöhemmin jos haluaa. Nyt kun meillä on ollut silppuri niin aitaan ei ole tahtonut riittää materiaalia. Muutaman koivun kaato on edessä joten täytettä tulee jatkossakin.

      Poista
  4. Tuon tyyppinen risuaita onkin kiva. Sopisi meidänkin mökille!

    VastaaPoista
  5. Risuaita on tosi mukava, ei muuta kuin joka vuosi uutta värkkiä päälle. Vai voiko sitä noin korjata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun on kunnon tuet niin ei tarvitse muuta kuin lisätä risuja.

      Poista
  6. Minäkin tein joskus työpaikalle tuollaista aitaa ja eilen katsoin sitä kriittisin silmin. Oli täälläkin mulistumista tapahtunut. En tosin ole sitä moneen vuoteen korottanutkaan. Tarttis tehdä jotain.
    Oi, teilläkö jo narsissit kukkii noin ihanasti!Meillä vasta lykäävät piippojaan. Mutta kukkarunsautta tiedossa. Hyvää äitienpäiväviikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aita painii talven aikana tosi paljon, tarkistin ja alimmat risut on jo maatuneita tai ihan silppua. Siksi siihen pitäisi laittaa uutta tavaraa joka vuosi. Narsissit eivät malttaneet odotella lämpimia kelejä, tulppaaneissakin on jo isot nuput.

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Oli hyvä päätös ettei sitä hävitetty pois.

      Poista
  8. Hienosti aita ryhdistyi. Pideän risuaidastanne. Ja on kerrankin tarpeeksi suuri ötökkähotelli. Nyt kaikko narsissit näyttävät minusta hyvltä, kun omassa puutarhassa ei vielä kuki kuin yksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvä ötökkähotelli, saattaa olla myös kotiloiden mieleen mutta sen suljen mielestäni pois. Narsisseja kukkii tänä vuonna paljon.

      Poista
  9. Aidasta tuli ryhdikäs nyt. Vaikka tolpat ja tolpanjalat maksoivatkin, niin nehän voi sitten joskus käyttää uudelleen, jos aitaa ei tarvita tai siihen kyllästyy muuten vain. Lumikki on suloinen ja pidän myös kummastakin narsissistasi. Mukavaa huomista äitienpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryhdistää koko puutarhan tuo aidan siistiminen. Sain samalla nurkalla missä aita on niin muutakin valmiiksi, nyt on tyytyväinen olo. Samoin, mukavaa ja aurinkoista äitienpäivää.

      Poista
  10. Hieno risuaita, kivasti se rajaa puutarhan omaksi osaksi pellosta. Lumikki on kyllä suloinen, senkin voisi laittaa hankintalistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei ole ihan niin aakeeta laakeeta kuin ilman risuaitaa olisi. Tuo suojaa tuulilta, katseilta ei tarvitse suojata :)

      Poista
  11. Tuallaasen airan kans joskus teen. Sillon nii palio hyviä pualia. Ihanat keitokset sulla kasvaris :)

    VastaaPoista
  12. Komea aita ja ihana paikka pienille ötököille. Varmasti myös parantaa alueen pienilmastoa👍

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)