tiistai 30. huhtikuuta 2019

Deluxe-malli

Vanha puutarhakomposti on enää haalea muisto. Se sai lopulta hieman lekaa ja vasaraa ja poistui paikalta pieninä palasina. Uusi, entistä ehompi rakentui viikonloppuna.
 Uusi puutarhakomposti on suurempi kuin vanha. Tässä deluxe-mallissa on kolme osaa jotta saan siihen kolmen vuoden kierron. Näin yksi osa saa maatua aina kaksi vuotta minkä pitäisi riittää. Eikä enää hutise ja huoju, on niin vankkaa tekoa että kestänee vähintään kymmenen vuotta.
 Taustana on kaksi vanhaa lavaa ja niiden väli vedettiin laudan pätkillä. Yhtään puutavaraa tähän ei ostettu vaan kaikki oli omaa, nurkissa pyörivää tavaraa.
 Etureunaan tulee jokaiseen osaan omat laudat joita voi lisätä tarpeen mukaan. Ensimmäinen työ on nostella yhteen osaan kuvan vasemmassa laidassa näkyvä karkeamman aineksen kasa joka jäi yli vanhan puutarhakompostin tyhjentämisestä. Kasa mahtunee yhteen osaan kokonaan ja sitten saan alkaa täyttää seuraavaa loossia.
On puutarhassa tehty muutakin kuin rakennettu kompostia. On huomattu että purppuratuomi kukkiii ihan kohta. Viime vuonna tämän kukinta meni mönkään kirvojen takia vaan nyt näyttäsi siltä, että tämä vuosi korvaa viime kesän menetykset kukinnan osalta.

27 kommenttia:

  1. Samaa hommaa mäki oon teheny, kasannu elämäni ensimmäästä kompostikehikkua. Pia purppuratuami kukkii komiasti. Toivottavasti pakkaaspoika ei käy nipistelemäs sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman kehikkoa ei selviäisi, tavaraa tulee niin paljon kunhan kitkentä pääsee kunnolla vauhtiin.

      Poista
  2. Onpas komea kehikko, meilläkin se tulee tuotapikaa työn alle! Oikein mukavaa Vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, hyvää vappua! Kehikko on nyt hyvä ja toimiva ja vielä ilo silmälle.

      Poista
  3. Hieno komposti. Ja mikä hienointa materiaalia ei ole tarvinnut ostaa. Meille on suunnitteilla myös kolmiosainen komposti mutta kuitenkin vähän erilainen. Meille tulee sellainen missä ensimmäinen osa on isoin seuraava on vain ehkä puolet siitä ja kolmas on pienin. Tämä siitä syystä että se menee joka vuosi kasaan. Kolmas on kolmen vuoden päästä valmista. Ensimmäisen vuoden jälkeen tavara siirretään toiseen osioon jne ...samalla se tulee käännettyä. Sinulla on sama systeemi mutta vähän erimuodossa .Materiaali on meilläkin vähän samansuuntainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea tehdä erikokoiset, tavara painuu kasaan. Minä en kääntele lehtikomposteja, kun on ollut kaksi vuotta niin maatuu riittävän paljon, pitää vain muistaa silputa kaikki kompostiin menevä hienommaksi.

      Poista
  4. Todellakin deluxe-malli. Meidän kompostikehikot alkavat vetää viimeisiään, joten aion näyttää tätä teidän mallia Ukkokullalle.
    Hauskaa vappua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa kopioida, laitan vielä kuvan miten siirrettävät etulaudat tulee kunhan ne ovat valmiit. Hyvää vappua!

      Poista
  5. Nyt on komiat raamit kompostikasoille :)
    Täällä ihastellaan nyt kirsikkapuiden kukintaa.
    Hauskaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei ole vielä kuin pienet silmut kirsikoissa mikä on toisaalta hyvä kun tänne on luvassa hyvää pakkasta.

      Poista
  6. Hieno ja varmasti toimiva ratkaisu! Minulla on kaksi puutarhajätekompostia, ja lisäksi lämpökomposti, johon siirrän osan puutarhajätettä. Mutta kolme vuotta on varmasti tarpeellinen aika, jotta maatuminen on riittävää. Ihanaa, kun kaikki kasvaa ja kesä lähenee! Hyvää vappua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittiöjätteelle meillä on myös oma kompostori mutta olen vähän huono laittamaan sinne puutarhan jätteitä, hyvin voisi ja mahtuisi.

      Poista
  7. Hieno komposti komplexi! Minäkin näytin miehelleni kuvan, tuonkaltainen on ollut mielessäni. Kiitos esittelystä. Laita sitten kuvia purppuratuomen kukista, se on yksi puu, mikä on ollut haaveissa hankkia. Ihanan näköinen nuppu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purppuratuomi on mahtava puu, viihtyy kovassa savimaassa missä on keväisin märkää ja jaksaa kukkia joka kevät. Kannattaa hankkia.

      Poista
  8. Hyvä Deluxe-malli. Tiedossa uutta multaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullasta on aina pula, tuntuu ettei tässä puutarhassa riitä mikään määrä.

      Poista
  9. Hieno! Meillä on myös suunnitteilla kuormalavoista puutarhakompostit, tosin ehkä vain kaksiosainen. Miten tuohon tulee ne etulaudat? Iloista vappua!

    VastaaPoista
  10. On todellakin deluxe-malli, hieno ja kätevä komposti!

    VastaaPoista
  11. Tahtooo.... Tuollaisesta haaveilen.

    VastaaPoista
  12. Tulipa siitä komea ja varmasti jämäkkä! Meilläkin käytössä kolmiosainen komposti ja on kyllä kätevä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jämäkkä on, entinen olikin jo niin laho että meni kasaan parista iskusta.

      Poista
  13. Voi kun onkin komia komposti😍 Samanlaisen haluaisin. Meillä on vaan yksiosainen auman mallinen ja sitä ei pääse koskaan tyhjentämään kun aina tulee lisää kompostoitavaa. Ihmeesti sinne vain on mahtunut koko kymmenen vuoden roippeet😮

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi komposti menee kasaan maatuessaan. Tuo komposti on niin näkyvällä paikalla että sen on oltava kunnollinen. Jos laittaisi muualle niin sitten olisi liian kaukana puutarhasta ja etenkin kasvimaasta.

      Poista
  14. Onpas kyllä hyvän näkönen komposti! Mun pitäis myös saada johonki ihan kunnollinen kompostialue, nyt vaan yks muovinen ja kasvihuoneen takana piilossa semmonen avonainen kasa. Ois kehittämisen varaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)