keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Sata ja kaksi helmilijaa

Tein eilen pienen retken vanhemman lapsenlapsen kanssa Helsinkiin. Matkustimme junalla mennen tullen ja Helsingissä kävimme luonnonhistoriallisessa museossa. Varsin kiva päivä ja viisivuotias viikari sai mummin jakamattoman huomion.

Rautatieasemalta tein junaa odotellessa pienen löydön. Laituripihan kukkamyyntipisteessä myytiin pääsiäisen kukka-asetelmat super edullisesti, sain kaksi kassillista helmililjoja vitosella. Kotona irrotin sipulit mullastaan ja laskin ne, yhteensä 102 sipulia ja päälle toistakymmentä sivusipulia.
 Nämä helmilijat on istutettu maahan viime vuoden pääsiäisen jälkeen, ostin ne silloin pääsiäiskukiksi.
 Sama ajatus oli tätä kasaa ostaessa. Sipulit heti maahan ja ensi vuonna saan nauttia niiden kukinnasta. Nyt eivät ole mikään kaunis näky mutta äkkiä ne häviävät muiden kasvien alle. Syksyllä pitää muistaa ettei tarvitse ostaa lisää helmililjoja.

 Muutoin vappu onkin mennyt puutarhassa. Olen kitkenyt, kantannut, tyhjentänyt kokonaan keittiöjätteen kompostorin (mies korjasi sen), kärrännyt multaa, havunneulasia ja välineitä pitkin pihaa. Kukkapenkeistä olen tehnyt iloisia löytöjä. Kuvan vihreä kasvusto kuuluu jumaltenkukalle. Edellisen taimen vei tappotalvi, tämä onneksi kesti viime talven ollen hyvin lumen suojassa peitossa.
Yllätysesikoita pukkaa, ei hajuakaan mitä nämä ovat. Toivotin niille kuitenkin tervetuloa ja hyvää kasvua, pihaan mahtuu aina lisää esikoita.

Hieman on huoli miten kasvit kestävät ennustetun takatalven, tännekin on luvattu muutaman asteen yöpakkasia, piha kun on muutenkin hallanarka niin vaurioita on todennäköisesti luvassa. Päätin että mitään en suojaa, ne kestävät mitkä kestävät ja jos joku kasvi ei kestä niin sille en mahda mitään.

10 kommenttia:

 1. Sama pelko. Särkyneetsydämet ja austinit.. Edullisen ostoksen teit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun särkyneetsydämet taitaa olla menetetty muutenkin, oli pakko siirtää ne ja tunnetusti eivät oikein tykkää siirtämisestä. Toinen näyttää paremmalta kuin toinen, onneksi taimet eivät ole kalliita jos käy huonosti.

   Poista
 2. Pelko on täälläkin, mutta onneksi aratkin kasvit kestävät kylmää paremmin keväällä kuin syksyllä. Hyvät kaupat teit! Näytin muuten meidän isännälle komeaa kompostikehikkoa - se on meilläkin tulollaan ja ihan kahteen kertaan piti näyttää ja sitten isäntä meni 'hommilleen', menin perässä, mutta minut kehotettiin poistumaan 'omiin hommiini' 😉🌺.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en minäkään saa olla läsnä kun mies tekee hommiaan, häiritsen kuulemma :)

   Poista
 3. Halavalla sait isoon tukun helemililijoja, melekee ilimaaseksi. Enite pelekään pensasmustikooren pualesta. Niis o jo muutamia nuppuja auki. Ne meinaan yrittää suajata. En tiärä onko turhaa, mutta kuitenki. Muutamien erikoosempien päälle meinaan kaataa piänen multakeon, tarttis tai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on pensasmustikat ajoissa, minulla hyvä kun on edes lehtien silmuja. Taisivat kärsiä viime kesän kuivuudesta, en kastellut niitä. Kannattaa suojata jos jo nuppuja on.

   Poista
 4. Hyvä helmililjalöytö! Keväällä kannattaa olla tarkkana. Minä luotan siihen, että kasvit selviävät. Täällä on kuitenkin ollut melkein joka yö pakkasta, vaikka päivälämpötilat olivatkin välillä ihan huikeita. Muutamana yönä oli plusasteita, mutta tuskin niin paljoa, että kasvit olisivat jo erehtyneet kesäksi luulemaan. Pidetään peukut pystyssä ja luotetaan silmujen ja kevätversojen pakkasnesteisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli viime yönä pakkasta ja seuraavat neljä yötä on pakkasen puolella ennsuteen mukaan, sitten pitäisi helpottaa. Suurin osa selviää kyllä.

   Poista
 5. Hieno löytö nuo helmililjat! Tuossa riittää istutettavaa. Minäkin istutan kaikki kevään ruukkusipulikukat kukkapenkkeihin. Tete-narsisseja alkaakin jo olemaan reilusti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei tetet nouse enää toistamiseen, ihan aniharvoista on saanut nauttia uudemman kerran. Pitäisi varmaan olla täysi hiekkamaa niille.

   Poista

Kiitos kommenteista :)