torstai 2. toukokuuta 2019

Sadetta ja pakkasta

Tänään ei tullut puutarhapäivää. Hetken vietin pihalla sateen laannuttua mutta muuta en tehnyt kuin kierroksen istutuksia tarkistamassa. Viime yönä pihassa vieraili halla, saattoipa olla paikoin jopa pakkasta. Muutama kärsinyt kasvi löytyi. Sateesta olen iloinen, mutta pakkasesta en.
 Jaloangervon suurimmat maanpäälliset osat arboretumissa paleltuivat viime yönä kaikki. Pienet versot on hengissä joten koko kasvi ei ole menetetty.
 Lilja 'Lollypop' ei tykännyt pakkasesta. Nämä esikasvatin sisätiloissa ja vitsit laitoin sittenkin liian aikaisin maahan. Täytyy toivoa että mukula ei pahastu liikaa ja jaksaa sinnitellä hengissä.
 Huisku-unikon hallanarkuuden olen jo oppinut, se paleltuu lähes joka kevät. Vaan ei hätää, maasta nousee aina uudet versot.
 Jotain mystistä on tapahtunut köynnöspinaatille. Se on talven jäljiltä ihan musta, vain pientä vihreää on kasvuston reunoilla. Pahaa pelkään että koko taimi on menetetty ja on alettava metsästämään uutta.
 Sitten iloisempiin asioihin. Pallolaukka syleilee sateen jäljiltä isoa vesipisaraa. Nämä eivät tunnu hätkähtävät pienestä kylmästä.
 Valkoinen palloesikko heräsi kukkaan vähän lilaa myöhemmin.
 Hyasintti 'Gipsy Queen' on juuri niin ihana kuin mitä myyntipakkauksen kuva lupaili.
Kuolanpioniin on tulossa ainakin yksi kukka. Samalla huomasin maasta kaksi siementaimea, mikä iloinen yllätys. Pionin vieressä on alkamassa iso operaatio, sain päähäni kunnianhimoisen tavoitteen ja aion hankkiutua koko penkin vallanneesta vuohenkellosta eroon. Kaksi kertaa olen myrkyttänyt osan kasvustosta rikkaruohomyrkyllä (Neudorf) eikä kuulkaas mitään vaikutusta. Myrkkyä on jäljellä, laitetaan niin monta kertaa kuin tarvitsee, peitetään ja kitketään. On vain yksi voittaja ja se olen minä!

27 kommenttia:

 1. Kiinnostaa kyllä kuulla, jos onnistut Neudorfilla hävittämään vuohenkellon. Minulla on ikivanhojen suurien pioninjuurakoiden seassa vuohenkelloa, mitä en ole 30 vuoden aikana pystynyt kitkemällä hävittämään. Huolestuttaa ensi yön pakkanen, omenapuissa ja sirotuomipihlajoissa on niin selvät nuput jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan aurinkoiset säät palaavat aloitan myrkyttämisen uudelleen. Viimeinen keino on poistaa kaikki muut kasvit, pestä niiden juuret ja viedä perennapenkin maa kaatopaikalle. Onneksi ei ole mahdottoman iso alue. Pionin juurakossa on minullakin pahimmat, tulivat sen juurakon mukana enkä huomannut ajoissa. Pionia en haluaisi millään kokonaan hävittää. Toivottavasti pakkanen ei tee tuhojaan, olen ymmärtänyt että märkä maa suojelisi paremmin kuin kuiva joten ehkä tämä sade oli onni.

   Poista
 2. Huh, onneksi meillä ei vielä ole mikään kasvi noin pitkällä kasvussa. Jaloangervoissakin oli vasta sentin mittaisia alkuja. Niitä ei toivottavasti pakkanen tai lumikaan pahemmin häiritse. Täällä on tullut muutamaan otteeseen tänään räntää ja yöksi on luvattu lisää pakkasen kera. Saa nähdä, onko maa aamulla valkoinen... Kolaamaan en kuitenkaan enää ala!

  'Gipsy Queen' on aika söötti. Ei oikein tiedä, olisiko vaaleanpunainen vai oranssi, niin on sitten molempia :D Onnea vuohenkellon kanssa. Siinä sitä on työmaata. Minä olen ehkä toivon mukaan saanut hävitettyä tontin näkyviltä osilta vuohenkellon, mutta siinä on auttanut huomattavasti hiekkainen maa ja viime kesän kuivuus. En edes uskalla kuvitella, kuinka tiukasti sen juuret savimaahan tarrautuvat. Sen paksut juurimukulathan ovat ilmeisesti syötäviä. Meillä ei kukaan innostunut ajatuksesta, kun kysyin, laitetaanko soppaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivimuurin vieressä kasvaville jaloangervoille ei käynyt mitään, on paljon paikasta kiinni mihin pakkanen puraisee. Kolaamaan en minäkään halua :D
   'Gipsy Queen' on kai persikan värinen, vähän sellainen mummokalsari sopivassa valossa. Tosi nätti väri.
   Vuohenkello on viheliäinen, leviää nurmikollekin nopeasti. Siksi toisessa kohtaa on peitetty nurmikkoa yli puoli metriä vuohenkellon kasvualueen yli, pelaan siinä varman päälle. Saa olla peitettynä vaikka kymmenen vuotta jotta vuohenkello häviää.

   Poista
 3. Minulla on siemenestä kasvattamni köynnöspinaatti suorastaan riehaantunut ja muuttunut rikkaruohomaiseksi. Siementaimia tunkee kukkapenkkeihin ja kasvusto yrittää vallata kaiken mahdollisen tilan. Katsele tarkasti tuon kasvisi ympäristöä; siementaimia on takuulla sielläkin, kun kesä koittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siementaimia ei ole näkynyt vielä yksikään kesä! Siitä olen ollut kovin ihmeissäni, olen etsimällä niitä etsinyt ja jättänyt kaiken epämääräisen kitkemättä. Olen hankkinut tuon taimena, voikohan niissä ole steriilejä yksilöitä tai väärää sukupuolta?

   Poista
 4. Vuohenkello on paha vastus! Omille pirullisille kasvustoille ajattelin tarjota tänä vuonna aitoa Rouduppia, kun vuosien taistelu on mulla häviön puolella vahvasti.

  Pakkaset tulevat tännekin ensi yönä. Pelosssa odotan, mitä tuleman pitää... onneksi kasvukausi ei ole vielä rehdisti startannut. Ehkä kaverit kestää...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen kavereiden kestävän ihan hyvin, meillä ei onneksi marjapensaat tai hedelmäpuut vielä kuki eivätkä ole edes nupuilla.
   Neudorf on ollut muille tehokasta, nurmikolle levinneet kanadanvuokot mustuivat heti kun saivat sitä tipan. Vuohenkello näkyy olevan sitkeämpi vahapintaisen lehden takia. Rounduppia on sitten laitettava jos muu ei auta.

   Poista
 5. Ei tullut puutarhapäivää täälläkään. On näet satanut lähes koko päivän.
  Ovatpa jaloangervot olleet sinulla jo pitkällä. Minulla ne uinuvat vielä maan alla.
  Onnea vuohenkellon nujertamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo paleltuneet kasvavat etelärinteessä ja aurinkoon päin iso kivi taustallaan, en olisi heti uskonut noin araksi paikaksi. Kivimuurin vieressä kasvavat voivat hyvin. Kiitos, vuohenkellon kanssa tarvitaan myös onnea.

   Poista
 6. Eilen ei meilläkään puutarhapäivää tullut, tuli siivouspäivä - paitsi kylvin maurinmalvan siemenet, niile pieni kylmäjakso tekee hyvää ennen itämistä. Jos menetät köynnöspinaattisi niin laita mulle viestiä 😉 meillä kasvaa fertiili vanhaa kantaa oleva, kestävä. Toivottavasti sää lämpenisi pian, lumitöihin en enää halua! Neudorfilla joskus jotain yritin tainnuttaa hiukan huonoin tuloksin, mitähän jos kaataisi tulisenkuumaa vettä päälle - sitä olen joskus miettinyt - auttaisikohan?

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä päivät oli hyvä käyttää siivoamiseen, olisi pitänyt siivota vaikka olisi ollut hyväkin sää kun tänään oli puoli sukua syömässä meillä. Kiitos köynnöspinaattitarjouksesta, taimia on hankala löytää enkä tajunnut ostaa siemeniä kevään messuilta koska luulin taimen olevan hengissä.
   Kuuma vesi auttaa mutta ei tapa juurta joka on todella vahva. Neudorfia on reilusti, ensi viikolla heti uusi käsittely.

   Poista
 7. Juu, kovin hyiseksi keli täällä muuttui. Meillä on ohut lumikerros ja hyytävä tuuli. Luntakin tulee pikkuhiljaa lisää. Kääk.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan järkyttvän hyytävä keli on ollut. Meillä oli aamulla maa valkoinen mutta vesisade sulatti kaikki lumet pois.

   Poista
 8. Kevät on petollinen, ensin hurmaa ihanuudellaan ja sitten lyö kylmästi päin pläsiä. Täällä on ollut pakkasta, mutten vielä uskaltanut (tarjennut) tehdä kierrosta. Miten upea, uusi luxus- komposti teillä onkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öisin on ollut meilläkin pakkasta, viime yötä tuli sen verran lunta että maa oli valkoinen, sitten sade vei lumet.

   Poista
 9. Eilinen vesisade oli ihan tervetullut kuivaa maata kostuttamaan. Tänään onkin sitten lohduttomampaa. Pieni pakkanen - mitä onkaan yöllä ollut - maassa hennosti lunta ja lisää ripottelee taivaalta. Jospa tämä pian tästä muuttuu, toivotaan.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateet on tervetulleita, saimme kastelusäiliön talteen ja kaikki kasvit saivat vaivattomasti vettä. Kunhan lämpenee niin kasvien kasvu on hyvin todennäköisesti nopeaa.

   Poista
 10. Meillä ei kevätkukkia paljon näy vielä. Jotenka toi lumi ja kylmyys ei niitä paljon haitannut.Onneksi sulla edes jokin kukka säilyi, sullahan niitä on melkoisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkukkia ei lumi ja kylmyys haittaa, minullakin hyasintit kukkii iloisesti kylmästä huolimatta.

   Poista
 11. Voi, ikäviä menetyksiä mokoman takatalven vuoksi! Täällä satoi vettä ja aamulla oltiin vain nollassa, ensi yöstä en tiedä, selkenemään päin eli saattaapi mennä pakkaselle:( Onnea vuohenkellosotaan, minä kävin sitä muutama vuosi sitten - hävisin, mutta en ole päästänyt yhtäkään edes nuppuvaiheeseen, joten näillä mennään. Mukavaa viikonloppua, pidetään peukkuja, että lämpimät säät palaavat pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin luulin että viime vuoden kuiva kesä olisi kurittanut vuohenkelloa mutta vielä mitä, nyt kasvaa entistä rehevämpänä. Nyt näyttäisi siltä että kaikki kahteen kertaan ruiskutetut taimet on mustina. Ehkä tämä taistelu voitetaan!

   Poista
 12. Hienoa, että kuolanpioni on tehnyt siementaimia. Kylmä on tosiaan. Tänään ollut oikein jäätävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuolanpionin siementaimet on söpöjä, annan sen siementää vapaasti.

   Poista
 13. Nyt pihakasveja koetellaan. Olen niitä vähän yrittänyt suojatakin. Meillä saatiin onneksi kaivattua sadettakin ennen tätä pakkasjaksoa. Onneksi ei lunta kuitenkaan satanut muutamaa hiutaletta enempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä koetellaan kasveja ja puutarhureita. Meillä tuli ohut huntu lunta mutta kaikki suli pois, nyt meni sateet ohi ja aurinko paistaa.

   Poista
 14. Harmillisia menetyksiä, mutta toivottavasti osa siitä vielä tokenee ja puskee uutta versoa. Onneksi useammat kasvit eivät ole takatalvesta moksiskaan. Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)