maanantai 27. toukokuuta 2019

Arboretumissa tänään

Ihana ihana puutarhailta. Nielutulehdus on helpottanut ja olo sallii puutarhassa puuhastelun. Mikä tärkeintä, tänään ei satanut illasta. Siispä puutarhaan katsomaan missä tarvitaan eniten puutarhuria. Se ei ollut arboretum mutta sieltä otin eniten kuvia.
 Arboretum on joka kesä aina vain enemmän sen näköinen kuin olen suunnitellut. Puut kasvavat ja nurmikko vähenee.
 Yläkuvan oikeassa laidassa olevan kiven kupeessa kasvaa tämä viime kesänä istutettu esikko. Olisikohan luhtaesikko? Kaunis se on vaikka en muista nimeään tai mistä tuli minulle.
 Japaninruusukvitteni pukkasi kukkia urakalla. Hieno näky joka on sen ansiota, että vihdoinkin sain suojattua tämän kunnolla eivätkä jänikset päässeet syömään sitä talvella.
 No entäpä tämä ihme. Viime syksyn alesta hankittu atsalea 'Tarleena' tekee selvästi kukkia jo tälle kesälle. Ihan uskomatonta. Puutarhaan on tulossa reilun kahden viikon päästä eräs ryhmä vierailulle, toivottavasti Tarleena olisi juuri silloin kukassa.
 Mustaluumu Prunus cistena on pieni pensas mutta kukkii kiitollisena joka kevät. Saapa nähdä tuleeko tästä koskaan puuta täällä II-vyöhykkeellä.
 Virosta tuotuun kartanopioniin on tulossa peräti kymmenen kukkaa. Nyt vain sade ei saisi pilata kukintaa. Taidan viedä varsille tuet heti huomenna.
Yksi arboretumin lempimaisemista on tässä. Etualalla mongolianvaahtera ja sen juurella tarhatyräkkiä.  Mongolianvaahtera muuten sekin kukkii tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kukinta on mitään sanomaton vihreä pieni kukka mutta siemenkotien pitäisi olla pinkit. Taustalla kivipuron edessä keltajapaninangervoa ja köynnösruusu 'Pohjantähden' takana kupariheisiangervoja.
Tähän on hyvä lopettaa, syksyn viimeinen istutus oli muutaman alekärhön maahan laittaminen. Tämä yksilö on yksi niistä. Olin ihan varma ettei yksikään jää henkiin. Niin vain jäi, ja alppikärhö 'Albina Plena' teki jopa yhden kukan. Kärhöllä on kova kiire kiivetä jalavan ympärille, ylettää jo liki metriin. Mikä kasvuvoima.

21 kommenttia:

 1. Aivan ihana arboretum, mahtavaa ihailla kaikkia kauniita puita ja sitten vielä noita pensaita, perennoja ja köynnöksiäkin! Luhtaesikolta tuo esikkosi tosiaan näyttää. Voi, miten kaunista! Albina Plena on yksi kauneimpia kärhöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arboretumiin ei pitänyt tulla perennoja kuin yhdelle alueelle. Sitten ajattelin että puiden kasvamisessa kestää kuitenkin vuosia, ei muuta kuin lisää istutuksia eli perennoja. Ja pensaita. Ja pieniä puita :D
   Samaa mieltä, kaunis on kärhö.

   Poista
 2. Oma arboretum kuullostaakin jo niin upealta, ja hyvältähän siellä näyttääkin! Kaikilla on tilaa kasvaa ja valoa tarjolla! Ruusukvittenin kukinta on aivan huippu kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on valoa, joskus liikaakin, varjon kasveja ei voi vielä istuttaa. Kunhan puut kasvavat, on niiden vuoro. Ruusukvitteni on kaunis pensas, minulla on toinenkin mutta se on vielä niin pieni siementaimi ettei kuki.

   Poista
 3. Luhtaesikko. Oliaiko voinut tulla meiltä? Joka vuosi purkitan sitä muille annettavaksi.
  Arboretumisi kehittyy kyllä vuosi vuodelta. Ihania kasveja olet sinne laittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on muuten teiltä tullut! Kiitos, on huippukaunis, käyn ihailemassa sitä joka päivä. Eipä meidän puutarhureiden puutarhat olisi mitään ilman jakotaimia, ovat monesti parempia kuin kaupan myyntitaimet.

   Poista
 4. Aivan ihana tuo arboretuminne! Kauniita muotoja ja upeita kukkijoita. Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt siellä on paljon kukassa, iiristen kukinta lienee menetetty niiden siirtämisen ja jakamisen takia mutta ehkä jotain on kukassa myöhemminkin.

   Poista
 5. Sulla on niin mahtavia kasviherkkuja arboretumissa ja koko puutarhassa.
  On mahtava seurata tätä arboretumisi kehitystä näin ruudun välitykseltä. Siitä tulee vuosi vuodelta upeampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina, unelmissa siintää paikka jossa nurmea olisi vain kulkuväylien verran ja kaikki muu kasvillisuutta. Vanha perunapelto on muuttunut jo muutamassa vuodessa paljon.

   Poista
 6. Sulla on kaunis puutarha. Ihania värejä ja paljon kukkia odotettavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija, puutarhassa pitää olla värejä :)

   Poista
 7. Näyttääpäs hyvälle! ja pioninkin kukista pääset jo nauttimaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuolanpioni ja kartanopioni kukkivat molemmat jo, kuolanpioni taisi olla eka.

   Poista
 8. Arboretumisi kehitystä on hauska seurata. Vaikka puut kasvavat hitaasti, pensailla ja perennoilla saa näkyvää muutosta aikaiseksi puiden kasvua odotellessa. Huikea kukinta japaninruusukvittenillä! Mustaluumu on todella kaunis ja 'Albina Plena' tietenkin! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustaluumu on hieno, onneksi uskalsin ostaa taimimyymälän nurkassa olleen paleltuneen taimen joka se oli meille tullessa. 'Albina Plenaa' en ole turhaan ihastellut muiden blogeista, on se kaunotar.

   Poista
 9. Arboretumin muutos puiden ja muiden istutusten kasvun myötä on ilo silmälle. Ainahan me puutarhurit odotamme näkevämme puut jo enemmän sen kaltaisina kuin unelma on. Kyllä tuo Albina Blena on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entisestä perunapellosta on moneksi, jopa arboretumiksi. Puut kasvavat hitaasti etenkin kun odottaa kovasti niiden kasvua.

   Poista
 10. Arboretum on satsaus tuleviin vuosikymmeniin. Vain visionäärit osaavat ajatella puiden koon täysikasvuisiksi. Pienen risun kokoisesta taimesta on matkaa pieneen tai isompaan puuhun. Pellosta tulee jossain vaiheessa metsä, ja se on minusta tosi hienoa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)