sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Laukkoja ja pähkinä

Äänestysreissun jälkeen siirryin puuhastelemaan puutarhaan. Mitään suurta siellä ei voi tehdä mutta vähän leikkasin ruusuja, pientä haravoimista ja kivien poistamista nurmikolta.
 Minulla on ollut muutaman vuoden puutarhassa pähkinäpensas jonka taimen sain naapuriltani. Pähkinäpensaista kasvaa luonnonvaraisena näillä seuduin, naapurin iso, jo puun kokoinen pähkinä on luultavasti kylän pähkinälehdon jälkeläisiä. Hämmästyksekseni huomasin pähkinän kukkivan kahden hedenorkon voimin. Emikukkaa en löytänyt, taidan käydä katsomassa huomenna tarkemmin, tiedä vaikka sitä saisi pensaasta ensimmäisen pähkinän.
 Leikkasin pensaan, sen kimppuun pääsi jänikset ihan alussa ja pensas kasvoi vähän hassusti. Nyt siitä tuli tasapainoisempi ja sen alla kasvavat lumikellot tulivat enemmän esiin. Siistimisen jälkeen laitoin verkon vielä visusti paikoilleen, tätä pensasta en halua menettää.
 Yrttimaassa kasvaa jokin tuntematon laukka. Laukka teki viime kesänä kaksi kukkaa ja niistä kehittyi runsaasti itusilmuja. Tiputtelin itusilmut maahan laukan lähettyville odottaen hyviä uutisia keväällä.
 Ja onhan niitä, siinä muutama pieni alku jotka toivottavasti kasvavat suuriksi ja yhtä komeiksi kuin emonsa.
 Valkosipuleista näkyy heikkoja keltaisia alkuja. Poistin niiden päältä paksun lehtikerroksen, melkein unohdin sen tehdä, olisi voinut poistaa jo vähän aiemminkin jotta maa sulaisi nopeammin.
 Jaoin ohotanlaukat viime kesänä ja ne taisivatkin tykätä siitä, alkuja on näkyvissä paljon. Laukat ovat puutarhassani lempikasveja, osa kasvaa kukkapenkeissä koristeena ja osaa hyödynnetään ravintoja. Karhunlaukoista en vielä harmikseni nähnyt mitään, mutta ei se tarkoita että ne olisivat menetetty. Osa laukoista tulee myöhemmin esiin.
Kevätkurjenmiekkoja ei oikein voi olla puutarhassa liikaa, eikä koneella kuvia niistä. Näitä kuvatessani huomasin, että joukossa kasvaa yksi muista poikkeava yksilö, näkyy kuvassa ylhäällä.
Tässä vähän erilaisessa kevätkurjenmiekassa on sisemmissä terälehdissä voimakkaan siniset raidat. Oikein kaunis yksilö, olipa sitten oikku tai muuta lajiketta.

Ensi viikolle on luvassa loistavia puutarhakelejä, sopii minulle.

17 kommenttia:

 1. Kauniit kevätkurjenmiekat!
  Ostin pähkinäpensaan viime syksynä ja huomasin myös, että se on maistunut jäniksille. Toivottavasti se selviää siitä, kuten sullakin on pupujen tuhoista huolimatta selvinnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pähkinäpensas on jänöjen herkkua, nyt osaan jo verkottaa hyvin. Paria verkon läpi tullutta pientä oksaa oli maistelu mutta se ei haittaa. Toipuu nopeasti jos vain ei ole syöty koko rungon ympäri eikä sekään välttämättä ole katastrofi sillä tekee juurivesoja.

   Poista
 2. Pähkinäpensas on mulle aivan uus tuttavuus. Googlasin ja menestyy kuitenkin nelos vyöhykkeelle asti. Eli suotuisalla paikalla voi menestyä Kokkolassakin. No joko mulla on menny koko kasvi ohi korvien tai sitten sitä ei paljoa täällä kasvateta. Kiva uus tuttavuus.
  Rauhallista pääsiäis viikkoa sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin että pähkinäpensaan kotimainen kanta selviää ja kasvaa pohjoisemmassakin, täällä II -vyöhykkeellä se on kasvanut kylän kupeessa satoja vuosia. Ei muuta kuin kokeilemaan.

   Poista
 3. Mä haluisin pähkinäpensaan myös. Ihanaa kun rupeaa näkymään kaikenlaista tuolta lumen alta. Meilläkin alkaa olla jo ihan sulia laikkuja pihassa. Toivottavasti tämän viikon aikana sulaisi kaikki lmet pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös pähkinäpensaan punalehtinen versio on hieno mutta harmi vain arempi. Lumien sulamista odottelen minäkin.

   Poista
 4. Kauniit kevätkurjenmiekat, varsinkin tuo yksi poikkeava yksilö. Aurinkoista pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikkeava on kaunis, kuin siveltimellä maalattu.

   Poista
 5. Minä olen syönyt lapsena paljon pähkinäpensaan pähkinöitä erittäin hyviä on .Karhunlaukkaa minulla on mökillä jonkin verran kahdessa paikassa. Käytän niiden lehtiä ruokaan. Kevätkurjenmiekkoja minulla ei ole yhtään kauniita ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole koskaan maistanut pähkinäpensaan pähkinää, toivottavasti pääsen maistamaan. Karhunlaukkaakaan en ole koskaan syönyt, syön kyllä sipuleita mutta en ole niiden ylin ystävä.

   Poista
 6. Poikkeava kurjenmiekka on melkeimpä muita nätimpi. Jännä nähdä, lähteeköhän ominaisuus leviämään.

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Niin ovat, pitäisi perehtyä niihin enemmän ja hankkia jotain eri värejä.

   Poista
 8. Meilläkin on yksi pähkinäpuu pihapiirissä. Olisi hienoa, jos olisi useampia, mutta puiden istutusta varten pitäisi nähdä vaivaa, kun tuntuu, että eläimet syövät kaikki pienet taimet...

  Nyt on tulossa kyllä ihan superaurinkoinen pääsiäinen. Odotan myös, että pääsen haravoimaan ja siivoilemaan vähän ympäristöä. Sitten on ihanaa jäädä odottelemaan, että alkaa vihertää joka puolella :). Täytyy muuten huolehtia, ettei pääse nenä palamaan pääsiäispyhinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jänikset syö meillä kaiken mitä ei ole visusti suojattu, peuroja näillä seuduilla on mutta ei luojan kiitos vielä pihassa asti. Pääsiäiseksi on luvassa hienoa ilmaa, minä tosin matkaan siskon luo mutta ehkä hyvää säätä riittää pääsiäisen jälkeen kun alkaa parin viikon loma.

   Poista
 9. On hianua päästä tekemähän jo jotaki puutarhas ja ettimähän uusia merkkiä kasvustoosta. Mun kevätkurijenmiakat o vasta nelijän senti mittaasia.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)