maanantai 19. joulukuuta 2016

Joulusiivouksen aika

Nyt alkoi muutaman päivän joululomani. Se tarkoittaa että hihat ylös ja joulusiivouksen kimppuun! Tai ei sittenkään. Perinteiseen tyyliini en tee erityistä joulusiivousta. Riittää ihan normaali viikoittainen imurointi, pölyt on pyyhitty ennen koristelua ja lattiat pesen aaton aattona. Ja jos vessan pesee niin se on siinä, joulusiivoukseni. Tai innostuin minä vähän, pesin isännän huoneen takan päällyksen. Se kun unohtui kevätsiivouksesta ja oli jo aika nokinen. Onneksi innostus ei kantanut sen pidemmälle.
 Joulukuusi kaadettiin viikonloppuna omasta koivikosta, ihan talon kupeesta. Tuollainen perisuomalainen haroke se on mutta kelpaa minulle. Kuusen koristelussa oli parhaana apulaisena mummin mussukka.
 Kuusen alle oli hiipinyt muutama lahjakin nuoremman pojan toimesta. Luulen että koulun käsityötunneilla on tehty yllätyksiä muille perheen jäsenille. Nämä omat kun jo tietävät mistä lahjat tulee niin luulen että ne ilmestyvät kuusen alle jo perjantai-iltana
 Joulukukat ovat hankittu paitsi pakollinen amaryllis. Senkin vielä ehtii. Hyasinteille en ehtinyt hakea sammalta katteeksi ennen lumia. Mutta toisaalta sääennuste näyttää siltä että saattaa olla vihreä joulu edessä.
Jouluruuat tehdään vasta aattona leivinuunissa. Uskalsin ääneen ehdottaa että josko jätetään porkkanalaatikko pois koska siitä ei oikein kukaan pidä ja tekisin tilalle kokeeksi bataattilaatikkoa. Miehen taholta kuului nurinaa mutta taidan silti tehdä ehdotukseni mukaan. Koska hänkään ei siitä porkkanalaatikosta niin välitä.

Tässä kohtaa saa vinkata hyvästä bataattilaatikon reseptistä. Muistakaahan muutkin ottaa jouluvalmistelut yhtä rennosti kuin salin minituolin ympärillä lepäävät nisset.

16 kommenttia:

  1. Sulla on niin jouluisen näköistä jo. Mä en ole koskaan tehnyt pataattilaatikkoa. Mun kaveri teki ja se ainakin kehui että oli hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole minäkään tehnyt koskaan bataattilaatikkoja, syönyt kyllä olen. Ja se mitä söin oli hyvää, parempaa kuin porkkanalaatikko.

      Poista
  2. Minä olen aika hyvällä mallilla jouluvalmisteluissa. Siivoukset osin tehty, osin ne tehdään juuri ennen joulua. Ei himosiivoilua ollenkaan.
    Ruoasta tipautan kaikki perinteiset pois, koska kukaan ei niitä syö. Vieraat tuovat itse ne perinteiset ruoat, joita haluavat. On mukava tehdä ruokia, joista itse pitää. Leipomista suunniteltiin esikoisen kanssa. Päätettiin jälkkäri. Kokemus sanoo, että meillä ei enää aattona syö kukaan pipareita eikä torttuja. Koska niiden aika on ollut jo aiemmin.
    Lahjat melkein paketeissakin. Osa jo postin kautta tulleet ja menneet perille.
    Kuusi on sisällä ja koristeltu. Se on meidän tärkein koriste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on aika perinteiset jouluruuat, kinkkua, laatikoita jne. Kalat puuttuvat täysin miehen allergian takia. Ja minulle on hirvipaisti koska en syö sianlihaa. Meilläkin vieraat saavat tuoda jos haluavat jotain mitä ei ole talon puolesta tarjolla. Ja jälkiruokana on pieni karkkibuffetti koska se on huomattu meilläkin ettei muu jälkiruoka oikein uppoa. Ja kuusi, se on meilläkin se tärkein koriste. Sulla on kaikki hienolla mallilla :)

      Poista
  3. Hyvällä mallilla siellä on joulutohinat. Kuusi on jo sisällä ja koristeltu.
    Viikkosiivouksen joutuu joka tapauksessa tekemään ja ruokia valmistamaan. Mutta eihän joulu tänä vuonna ole kuin normiviikonloppu. Hienoa, että siellä ei stressata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka viikko on siivottava ja laitettava ruokaa, joulu ei tee siinä eroa. Oi että odotan jo joululaatikoiden tuoksua.

      Poista
  4. Joulukuun Yhteishyvän ruokaohjekirjasessa on bataatti-inkiväärilaatikon ohje. Tein tänään sellaisen ja maistoin pikkulusikalla laatikon reunasta ja minun mielestäni on hyvää ja tulee tehtyä kyllä toisenkin kerran.

    VastaaPoista
  5. En ole tehnyt bataattilaatikkoa, mutta googlettamalla löytyy yleensä hyviä ohjeita, joissa on useimmiten käyttäjien kommentitkin mukana. Googlesta on tullut minun keittokirjani, tabletilta luettuna.

    En ole enää vuosiin tehnyt erityistä joulusiivousta. Kun siivoaa säännöllisesti ja pitkin vuotta ottaa yksittäisiä paikkoja tarkempaan käsittelyyn, jouluna riittää viikkosiivous. No, tänään kyllä kävin maustevaraston läpi ja heitin vanhimpia pois. Sekin vain siksi, etten löytänyt kokonaisia valkopippureita.

    Teillä on ihana miljöö. Viehättävä toki muulloinkin, mutta joulu vanhassa talossa tuo erityistä tunnelmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlettamalla löytyy hyviä ohjeita kunhan osaa valita sen oikean. Pieleenkin on joskus mennyt. Joulu vanhassa talossa on ihana, myös minun mielestä :)

      Poista
  6. Mukavan jouluista tunnelmaa kuvissasi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusi luo joulun, se taitaa olla viimeisiä asioita mistä luopuisin jouluisin.

      Poista
  7. Suvikummun Marjan bataattilaatikko ohjeella on tehty (löytyy hänen blogista), ja hyvää on ollut :)
    -mummo-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, piti googlettaa ja vaikutti hyvältä ohjeelta.

      Poista
  8. Mä hehkutan porkkanalaatikkoa, en tosin sitä perinteistä, vaan sellaista johon tulee reilu kilo porkkanaa, 200 g juuriselleriä ja sipuli tai pari keitetään ja soseutetaan yhdessä aurajuustomurun (½-1 pussia)kanssa, 2 kananmunaa, suolaa, vajaa desi kermaa ja pari rkl hunajaa. 175 astetta puolitoista tuntia, ja tosi hyvää tulee

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on varmasti herkkua mutta kun en syö selleriä enkä aurajuustoa missään olosuhteissa niin jätän väliin :)

      Poista

Kiitos kommenteista :)