torstai 15. joulukuuta 2016

Puoli vuotta juhannukseen

Sain Vaalean vihreää-blogista haasteen julkaista neljä kuvaa puutarhasta eri vuodenaikoina. Tässä kohtaa kun alkaa olla tasan puoli vuotta juhannukseen niin voi muistella puutarhan vuotta. Osa kuvista on suuremmilla näkymillä, osa pienemmillä. Samasta kohdasta minulla ei ole neljän vuodenajan kuvia. Ja kuvia tuli yhteensä enemmän kuin neljä, sellaista sekalaista.

 Kevät on juhlaa, mitä ahkerammin on syksyllä istuttanut sitä suurempi on loisto keväällä. Kirjopikarililjat ovat ehdottomia kevään lemppareita.
 Kirsikankukkien aikaan kevät on jo pitkällä. Vihreys on vielä raikkaan kirkkaan vihreää, ei keskikesän tummaa ja täyteläistä.
 Kesään kuuluu ehdottomasti ruusut. Kerrotut, vaaleanpunaiset, valkoiset, nykyisin jopa keltaiset. Kaikki käy kunhan on ruusu ja kesä.
 Kesä, koivut, vihreä tuore nurmikko. Tuulen suhina lehdissä, kirkkaan sininen taivas, kumpuilevia pilviä, aurinkoa. Ihmisen parasta aikaa.
 Syksyn tahtoisin venyvän aina mahdollisimman pitkälle. Tänä vuonna kävi juuri niin, vielä lokakuukin oli kaunista syysaikaa vaikka joinain vuosina se on jo talvea.
 Syksyn värit on vastakohta keväälle. Haalistunutta, ruskeaa ja harmaata. Minä en pidä.
 Eikä talvi tunnu yhtään mukavammalta. Jos ei ole lunta niin on märkää. Viime talvena märkyys teki luumulehdossa suuria tuhoja. Tämä kuva on otettu aika tasan vuosi sitten. Missään päin puutarhaa ei ollut kuivaa kohtaa. Suoranainen ihme ettei talvivaurioita tullut enempää kuin se mikä tuli. Paljon niitä oli joka tapauksessa.
Luminen talvi, ihan yhtä ankeaa kuin lumeton. Vaikka onhan kaiken alleen peittävä lumi jossain määrin kaunista. Se tuo valoa, pehmentää muotoja, peittää mustan rumuuden ja suojaa kasveja. Mutta silti minusta on ihana ajatella että ei tästä ole kuin muutama kuukausi niin voi tehdä jo ensimmäiset kylvöt suoraan puutarhaan. Viime keväänä kylvin sipulin siemenet 18.4. luumulehdon laatikoihin. Sisälle kylvöjä on tehtävä paljon aikaisemmin, jo parin kuukauden päästä.

Siksi päätänkin kirjoituksen kuvaan kauniista keväästä, vuoden ympyrä sulkeutuu. Eikä tuohon ole enää kuin hetki!

8 kommenttia:

 1. Ihanaa, toivoa herättävää. Kevät tulee ensi vuonnakin, varmaankin. Voi kun on kaunis ruusukuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät tulee ja oikeastaan tämä odottavan aika ei ole hullumpaa, kaikki ihanuus on vielä edessä!

   Poista
 2. Onneksi kevät on joka vuosi. Muistan kyllä kasan erilaisia keväitä, mutta joka toukokuu on ollut jossain vaiheessa vehreää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on joka vuosi vaikkakin toivottavasti taas erilaisena kuin viime vuonna.

   Poista
 3. Talven jaksaa, kun tietää, että aina tulee uusi kevät ja kesä. Ja tuon viimeisen kuvan kaltaiset ne vaan aina viehättävät yhtä paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tammikuu kun on selätetty niin sitten alkaa olla kevään aika.

   Poista
 4. Nyt laahtaaa pimeintä osaa talvesta, mutta pian alkaa nousukiito kevääseen. Ai että se onkin ihanaa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)