lauantai 27. kesäkuuta 2015

Puutarha 2005 ja 2015

Olemme asuneet Arvilassa tänä vuonna 10 vuotta. Toukokuussa 2005 kävimme katsomassa tilaa ensimmäisen kerran ja heti tiesimme, että viisi vuotta jatkunut etsintä on tässä jos vain hinnasta päästään sopuun. Kesäkuussa tulimme katsomaan paikkoja toiseen kertaan, siitä vierailusta on kuviakin. Nämä kuvat on joululta 2006 ja kesältä 2006, ne ensimmäinen kesän kuvat näette myöhemmin. Niiden kanssa on taas kerran pieni löytymisongelma. Ja nämä nytkin nähtävät kuvat on otettu kuva kuvasta sillä en saanut niitä skannattua koneelleni. Olen aika tumpelo tietokoneen kanssa.
 Yllä sauna juuri äsken kuvattuna, alempana jouluna 2006. Joulukuva on tietysti talvelta milloin ei kasva mitään, mutta ei tuo eroa sen ajan kesäkuvasta. Ei kasva mitään. Pyykkikalliokin on vielä esiin kaivamatta.

 Kasvimaa ja rinne kesäkuun 2015 lopulla. Ja alhaalla sama kesällä 2006. Trampoliinin yllä ihan vasemassa reunassa näkyy ensimmäinen istutus, raparperi mikä löytyy myös ylemmästä kuvasta aika samasta kohtaa. Kaikki muu onkin muuttunut. Joutomaa on otettu hyötykäyttöön ja trampoliini viety toiseen paikkaan. Oikean reunan koivu on kasvanut, samoin kuusien edessä kasvavat syreenit. Koiranheisi on kasvanut isoksi peittäen vesisäiliön navetan kulmalla. Koiranheisi leikattiin ekana kesänä ihan matalaksi, siksi sitä ei näy vanhemmassa kuvassa.

 Kasvimaan alalohko on sekin tehty samanlaiselle joutomaalle kuin ylälohko. Ylempänä eletään tätä päivää, alempana kevättä 2006. Yläkuvan kolmesta koivusta kaksi oikeanpuoleista ovat ne jotka näkyvät alakuvassa. Kuvan vanhin poikamme on jo 17-vuotias eikä suostu enää samanlaisiin kuviin.
Kuvien myötä sitä tajuaa mikä työ tässä on tehty. Kun ajatellaan, että eihän tässä ole kulunut kuin 10 kesää ja tunnetusti Suomen kesä on lyhyt. Parina ekana kesänä ei edes tehty paljon, silloin oli helmoissa pieni vauva joka rajoitti puutarha-aikaa paljon. Nyt sama vauva on 9-vuotias ja äiti voi tehdä muutakin kuin laittaa ruokaa ja hoivata. Sen myötä vuonna 2025 otetut kuvat tulee olemaan ihan erilaiset kuin tämän päivän kuvat. Jos ei muuta, niin puut ainakin kasvavat.

7 kommenttia:

 1. Suomen kesä on tosi lyhyt! Teille on syntynyt kodikas pihapiiri istutuksineen ja tarpeellisine paikkoineen, kuten pyykinkuivaus ja kasvimaa. Sitä paitsi parina ekana vuonna ei synny senkään takia, kun silloin ei vielä ole kovin selvää, mitä tullaan mihinkin tekemään. Tai näin ainakin koen, että omalla kohdallani on ollut. Aika menee ihmetellessä. Vuosi vuodelta vauhti jotenkin kasvaa, kun tietää, mitä on tekemässä. Tai se riippuu työstä toki. Ikkunat ovat aina hitaita, ja talojen maalaus ei tunnu ikinä edistyvän toivotulla tahdilla. Olen hämäläinen myös :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuntuu, että nyt sitä vasta tietää mitä pihaansa haluaa, suunnitelmat ikäänkuin selkiytyy sen myötä kun oppii tuntemaan oman tontin rajat ja mahdollisuudet. Talon remontit on hitaita, mutta se on jotenkin niin toista puutarhan rinnalla.

   Poista
 2. Olette saaneet paljon aikaan! Upealta näyttää, muutos on melkoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kuvia ei alkuvuosilta ole paljoa ja aina niissä on muutakin kuin puutarhaa.

   Poista
 3. Pihan muutokset tapahtuvat hitaasti, varsinkin kun kaiken tekee suurinpiirtein omin voimin. On hyvä, että pienetkin muutokset tulevat kuvattua, niin sitten kuvia katselemalla voi vuosien jälkeen nähdä ne suuret muutokset, jotka useat pienet saavat aikaan. Kesä on todellakin lyhyt ja ainakin meikäläisen puutarhainnostus painottuu aina kevääseen ja alkukesään, jolloin pitäisi saada paljon aikaan. Me olemme asuneet nykyisessä kodissamme kohta kolme vuotta ja moni asia vielä odottaa tekemistään. Työ on vasta alussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän harmittaa ettei silloin heti tilaa ostaessa tajunnut kuvata puutarhaa, nyt on joka kuvassa rakennus tai osa siitä. Silloin en vielä ollut hurahtanut puutarhaelämään :)

   Poista
 4. Muutosta on kymmenessä vuodessa tullut paljon ja siinä on ollut työtä. Kyllä kuvista saa ihan hyvän kuvan kaikesta. Kiva postaus :) Itsekin voisin tehdä samanmoisen jos jostain löydän vanhoja kuvia ja saan ne koneelle. Tietokoneen käyttö ei ole munkaan juttu.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)