sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Kiitos

Kiitos kaikille tänään avoimina olleille puutarhoille. Pääsin tutustumaan ystävän kanssa kolmeen erilaiseen pihaan. Saimme ihastella, nähdä paljon, tallettaa muistiin hyviä ideoita ja viettää laatuaikaa hyvän harrastuksen parissa.

Oma piha voisi osallistua tapahtumaan muutaman vuoden päästä, on muutama kohta ja asia jotka pitää olla kunnossa. Niitä sitten kun asioita.
 Luumulehdon kukinta on ihan näillä hilkuilla parhaimmillaan. Vasemmalla kukkii tuntematon vuokko, itse oman paikkansa valinnut sormustinkukka on nupuilla. Keskellä olevan tulikellukan kukat kannattaa leikata kukinnan jälkeen niin kasvi kukkii pidempään, sen opin tänään puutarhavierailulla.
 Siperiankurjenmiekka on komeassa kukassa, etenkin kun nämä ovat tässä vasta toista kesää. Nuppuja on vielä hurjan paljon aukeamatta.
 Tähtiputki, perennojen aatelia aloittaa kukintaansa. Nämä ovat ystävältä saatuja taimia ja kukkivat väriskaalalla hennon vaaleanpunaisesta tumman punaiseen. Niin lemppareitani kaiken sävyisinä.
 Luumulehdon kasvivalinnat on kaikki syntyneet ilman sen suurempaa etukäteissuunnittelua. On käytetty sitä mitä on omassa pihassa ja ystävien pihassa ylimääräistä. On muutama alennustaimi, muutama ihan ehdottomasti haluan kasvi. Voisi kuulostaa kamalalta sekasotkulta, mutta itse tykkään lopputuloksesta.
Ainut mistä en tykkää on tämä keskiympyrä. Keskellä kasvava ruusuomena on liian pensasmainen. Pionit on kivat, mutta vielä kovin hennot. Ne ehkä vahvistuvat, vastahan vuosi sitten laitoin ne. Unikot saa olla, niistä tykkään. Pionien väleihin istutetut akileijat, niiden kanssa kävi kehnosti ja kaksi kuoli talven aikana. En tiedä poistanko kaksi muutakin ja laitan jotain muuta tilalle. Ruusuomenapuunkin poistoa olen miettinyt. Tilalle olisi toinen koristeomenapuu, kapea ja korkea. Ruusuomenalle löytyi hyvä paikka tulevasta ruusutarhasta, nimessäkin olisi sen verran ruusua että siellä saisi kasvaa kivimuurin suojassa ja lämmössä.

Huomiselle onkin luvassa sellaista säätä, että taidan olla koko päivän pihan kimpussa. Ellen sitten innostu siivoamaan aitan alahuoneita kaikesta niihin ajautuneesta romusta.

8 kommenttia:

 1. Aivan ihana paikka! Kannattaa olla maltillinen, itse sorrun liian usein siirtoihin, kun kasvit eivät vielä ole ehtineet kasvaa parhaimpiin mittoihinsa - ja pahimmassa tapauksessa ne sitten kuolevat siirtoon.
  Oi että, miten korjattu aitta tulee olemaan upeana näkymänä lehdosta käsin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuomenna kanssa ei taida auttaa edes aika, siitä paleltui latva ja sen jälken on kasvanut vain leveyttä. Paikka onkin liian suojaton aralle kasville, mutta muurin suojassa se voisi kasvaa paremmin ja jopa kukkiakin. Kaikkea sitä pitääkin ostaa kokeiluun :)
   Aitasta tulee kyllä vielä komea, nyt pressuilla peitettynä ei oikein ole sitä.

   Poista
 2. Niin hyvin sanottu. Viettää laatuaikaa hyvän harrastuksen parissa. Kotona sanoin, että parasta oli kun oli mukana saman harrastuksen jakava ystävä ja pääsi olemaan koko päivän ihan puutarhahöpsönä. Kiitos.

  Ja onpa kaunista kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa mukava olla puutarhahöpsönä, yksin olisi ollut ihan tylsää kierrellä.

   Poista
 3. Kaunista. Aitta korjattuna kruunaa kokonaisuuden.
  Jos et ole ympyrään tyytyväinen, muuta sitä. Olen huomannut, että jos joku kohta ei miellytä, sen voi muuttaa. Kasvien siirtely vie tietenkin niiltä kasvuaikaa, mutta joskus ne saattavat jopa viihtyä uudessa paikassa paremmin. Tuohon ympyrään saattaisi tosiaankin sopia jokin korkeampi puu, jolloin matalammat kasvitkin saisivat oman huomionsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan kallistua ruusuomenna kanssa siirtämisen puolelle, etenkin kun se toinen koristeomenapuu on jo hankittuna. Harmittaa jos ruusuomena ei kasva kuin leveyttä, ei ole edukseen sitten nykyisessä paikassa.

   Poista
 4. Tuntematon vuokkosi voi olla kanadanvuokkoa, itselläni kasvaa samannäköistä ja nyt bongasin puutarhalla juuri samanlaista perennaa kanadanvuokon nimellä. Taitaa olla leviävää sorttia. Minä teen parhaillaan perennapenkkiä samalla periaatteella, että otetaan vastaan mitä saadaan ja siirrellään omia. Taitaa tulla mielenkiintoinen sekamelska. Kanadanvuokotkin jo odottelevat pääsyä omille paikoilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se varmana muuten on kanadanvuokkoa, ei hajuakaan mistä se on tullut, luultavasti olen ostanut syksyllä jonkun aletaimen tai kaksi. Saa levitä ihan rauhassa, tilaa on :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)