perjantai 26. kesäkuuta 2015

Kaunistukseksi

Enpä ole saanut vielä aikaiseksi tehdä mitään talon sisäänkäynnin edustalle. Samat kukkapadat ovat siinä kuten ennenkin, sama ruohoontunut hiekka betoniportaiden edessä. Suunnitelma on selkiytynyt, mutta toteutus ei tapahdu ihan vielä, ei välttämättä edes tänä kesänä. Mutta voin kertoa, että betoniporras saa lähteä, tilalle löytyi aivan mieletön kivi joka on kuin tehty talon eteen. Miten kivi liikautetaan talon eteen, ja betoniporras pois, sitä en vielä tiedä. Keskitytään mieluummin pihan kauniimpiin osiin.
 Autopaikan kivimuurin tasaiselle kivelle laitoin juhannukseksi suurensuuren saviruukun lupiineilla täytettynä. Ruukku on pyörinyt jo toista kesää toimettomana karjakeittiössä. En oikein osaa päättää kuuluuko se tyyliini vai ei. Ehkä vanha ruosteinen pata on enemmän mun juttu.
 Kivi on niin suuri että siihen mahtuisi oivasti yksi pihan padoista, toinen voisi mennä makuuhuoneemme ikkunan alla olevalle kalliolle. Kallion takana kukkii siperiankurjenmiekka, saksankurjenmiekka ja päivänliljat.
 Loput kuvat on ihan täytteeksi. Tämä Türin penkki on perustettu kaksi vuotta sitten keväällä. Tässä kohtaa kasvoi ennestään kolme suurta kiveä ja tuo letitetty vaahtera. Mies aina sadatteli kiviä leikatessaan nurmikkoa ja minä päätin tehdä asialle jotain. Ja se jotain oli tietysti uusi perennapenkki. Ylempi kuva on tältä vuodelta ja alempi on otettu vuosi sitten. Joskus on tarkistettava kuvista muutokset sillä itsestä tuntuu että ei siinä mikään ole tuuhentunut. Mutta kylläpä on.
Valkoinen lehtoängelmä on tänä vuonna hitusen korkeampi kuin viime vuonna ja kukkaa tulee enemmän. Verikurjenpolvi on suorastaan ryöstäytynyt käsistä. Pioni on kasvattanut itsensä kukkivaksi, etualan lilja on tehnyt monta uutta vartta. Varjoliljan viime vuotinen kasvusto on tämän vuotisen varjo, kukkia on tulossa paljon. Kitkentääkin on ollut tänä vuonna astetta vähemmän vuoden takaiseen verrattuna. Ja on ollut ilo huomata, etä tuli valittua penkkiin kukintaa keväästä syksyyn. Keväällä aloittaa pinkki hyasintti, ja syksyllä kukinnan lopettaa liila syysleimu. Väliin mahtuu mm. lehtoakileija, paratiisililja, köynnösukonhattu ja tuntematon päivänlilja edellä mainittujen lisäksi. Tämä paikka jos mikä on pihan kaunistus. Ja nimensä paikka on saanut siitä, että suurin osa kasveista on tuotu Virosta Türin kukkamarkkinoilta.


10 kommenttia:

 1. Voitteko ottaa tänä keväänä apua sisäänkäynnin edistämiseksi vaikka kivien pyörittelyyn?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki apu kelpaa, mutta aitta on tehtävä ensin. Puolet katosta on purettu ja tehdään jo uutta kattoa, mutta sateen takia on niin hidasta.

   Poista
 2. Totta, että kuvista näkee eron. Itse huomaan nyt, että muotopuutarha on viimei rehevä, olen tainnut aloittaa sen tekemisen jo yli viisi vuotta sitten, mutta viimeisin penkki taisi tulla valmiiksi vasta toissa vuonna. Pari vuotta ainakin menee per kukkapenkki, että ne alkavat näyttää edes joltakin ja näköjään viisi vuotta, että näyttää omiin silmiin hyvältä.
  Ihana tuo Türin penkki, noin suuria kiviä ei olisi saanut maasta ylös käsivoimin, oiva ratkaisu!
  Voisiko saviruukku sopia johonkin, esim. luumulehtoon? Huomaan, että minulla saviruukut sopivat muotopuutarhan lähelle ja rautapata metsäpuutarhan luonnonläheisempään maisemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisi vuotta on varmaan se vähin mitä tarvitaan täyteen rehevyyteen, kahdessa vuodessa saa jo peittävää aikaan. Koneella olisi saanut kivet pois, mutta sitten olisi ollut kamalat montut maassa. Mieluummin kukkapenkki tilalle, niitä meillä on minun mielestä ihan liian vähän.
   Saviruukku voisikin käydä luumulehtoon paremmin, autopaikan muurin kivi on kuin tehty rautapadalle.

   Poista
 3. Seuraan mielenkiinnolla sisääntulonne muutosta, koska itsellämmekin on tuo pyörinyt koko kevään mielessä... kaivuri on tulossa maata talon ympärillä muokkaamaan niin etupihan rakentaminen on varmaankin ensi vuonna hyvinkin ajankohtainen niin on koko talvi aikaa suunnitella. :)
  Tosi kiva blogi sulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anette. Sisääntulo jää meilläkin ensi vuodeksi, koko loppukesä ja syksy pakerretaan aitan kimpussa. Nyt seisoo tosin taas kerran hommat sateen takia.

   Poista
 4. Kaunis tuo lupiiniruukku! Ne kestävätkin ihmeen kauan vedessä ulkona. Saviruukut ovat kyllä minun ehdottomia suosikkeja, ja nimenomaan juuri tuollaisena käsittelemättömänä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupiinit on kestäviä kaikin puolin, olen jo odotellut lakastumista niin voisin laittaa ruukkuun jotain muuta.

   Poista
 5. Apua, tuo letitetty vaahtera on aivan mieletön idea! Vaahteramäelle on pakko tehdä sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idea letitettyyn vaahteraan syntyi vahingossa. Tuohon istutettiin vaahtera pihan oman vaahteran siementaimesta. Jänikset söi vaahteran tapille yksi talvi ja keväällä siihen kasvoi kolme piiiiitkää piiskaa. Keksin letittää piiskat, ja niin syntyi letitetty vaahtera. Lehtiosaa yritän kasvattaa palloksi, se leikataan joka syksy muotoonsa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)