torstai 4. kesäkuuta 2015

Autopaikan muuri

Ajatella, tässä on asuttu tänä vuonna tasan 10 vuotta. Ja koko sen ajan olen ollut sitä mieltä että talon edustan vuorenkilpi-istutus on aivan kamala ja rinne sen alla pitää tehdä uusiksi. Nyt, vihdoin ja viimein muuri on valmis, vuorenkilvet matkanneet uuteen puutarhaan ja maisema muuttunut.
 Parempia ennen kuvia en löytänyt, mutta tässä on kaivettu epäsiisti vuorenkilvet jo pois. Vuorenkilvet on minulle ihan ok kasvi, mutta tässä sillä ei ollut hyvä paikka. Kasvit kärsivät joka vuosi niiden päälle auratusta lumesta ja olivat sitten juuri niin kärsineen näköisiä kuin olla ja voi.
 Rumaa, epäsiistiä ja epäkäytännöllistä. Hiekka valui tuosta joka vuosi alemmas ja alemmas. Kunnon ryhtiliike oli paikallaan.
 Ja tässä on ryhtiliikkeen tulos. Kivet kaivettiin aikoinaan pois nykyisen kasvimaan kohdalta. Ovat olleet jonkin rakennuksen perustuskiviä, ehkä riihen. Siksi juuri sopivia kivimuurin rakentamiseen.
 Muuri on ns. kylmämuuri eli kasattu kivistä ilman muurausta. Sora ja hiekka sitoo ne toisiinsa, sekä aina seuraava kerros kiviä. Kivien alla oli jo valmiiksi hyvää soraa vieressä kulkevan pihatien takia.
Ja vielä toisesta sivusta. Pidämme yleensä autoa parkissa tuossa kivimuurin yläpäässä. Muokkaamalla rinne uusiksi saatiin autopaikalle melkein metri lisää leveyttä. Talvella autopaikka on ollut turhan kapea lumen takia, mutta nyt muuttui sekin asia kertaheitolla. Ei tarvitse auraustraktorin mennä auton ohi kylkeä hipoen.

Nyt ei puutu enää kuin valtava määrä kivikkokasveja kivien lomasta. Kaikki kivikkokasvivinkit puolivarjoon otetaan kiitollisuudella vastaan.

10 kommenttia:

 1. Ihana muuri! Kivikkokilkka ainakin ja maksaruohot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivikkokilkkaa ajattelin kokeilla, ja joku matala maksruoho olisi kiva, paikka on tosi kuiva. Muurista tuli parempi kuin uskoinkaan.

   Poista
 2. Tulipa muurista kiva. Sopii hyvin paikalleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin sopii hyvin tuohon. Kun kivet kaivettiin maasta esiin, tiesin heti mihin ne käytetään. Aika monta vuotta joutuivat odottelemaan kasvimaan kulmalla.

   Poista
 3. Tosi hieno!
  Puoli varjo onkin aika otollinen paikka, siihen sopivat monet kasvit.
  Mulla hopeahärkkikin on menestynyt ihan hyvin puolivarjossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, hopeahärkki meni heti listalle.

   Poista
 4. Tosi kauniin muurin saitte pihaanne! Näyttää kuin se olisi aina siinä ollut.

  Itse ostin vasta muutamia kivikkokasveja kylläkin etelärinteeseen, ja sellainen uusi tuttavuus, jonka nimi jäi mieleen oli tiarella. Muiden kahden lajin nimet ovat autuaasti unohtuneet, kun messuilta kiireessä ostin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin näyttää siltä kuin olisi ollut tuossa aina. Osa kivistä kasvaa sammalta, yritin varjella kasvustoja kun putsasin kiviä pahimmasta mudasta. Sammalkin antaa sen vaikutelman kuin muuri olisi ollut tuossa aina. Tiarelloihin täytyy tutustua, rönsytiarellan taimen sain, sen laitoin omenapuun alle.

   Poista
 5. Upeita kiviä. Paikasta tulee vielä hieno.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)