tiistai 23. kesäkuuta 2015

Aitta

Aitta on kiltisti odotellut korjausvuoroaan, ei ole valittanut eikä huokaillut huonon kuntonsa alla. Tänä kesänä vaihdettiin (taas) remonttisuunnitelmia ja päädyttiin sisäremontista aittaremonttiin. Nyt aitta on nostettu ja suoristettu. Seuraava työ on katon purku ja uuden teko.
 Aitasta tuli ryhdikäs rakennus kun vajonneet nurkat ja takaseinä nostettiin paikoilleen. Olin paikalla kun aittaa laskettiin takaisin alas toisen päädyn nostamisen jälkeen. Lasku tehtiin hitaasti jotta vanha rakennus ei kärsi liikaa. Mutta silti pauke ja rutina oli melkoinen kun hirret asettuivat takaisin paikoilleen.
 Huopakatosta ei paljon mitään enää jäljellä. Kaikki puretaan pois, todennäköisesti myös aluslaudoitus. Tilalle tehdään uusi kolmiorimahuopakatto. Parvekkeen peltikaide poistetaan ja tilalle tehdään perinteinen puukaide. Ovet otan lomalla tutkinnan kohteeksi ja todennäköisesti maalaan ne. Alahuoneiden edessä on ollut pieni terassi puusta, sekin saatetaan tehdä uudestaan. Samalla voisi laittaa kauniit porraskivet joka oven eteen sillä porraskiviä on jemmattu juuri tätä tarkoitusta ajatellen.
 Kuva valehtelee, aitta on suora. Mutta molempien päätyjen ikkunat on entiset. Ne joudumme teettämään alansa osaajalla. Jos tiedät hyvän pokien tekijän Päijät-Hämeen alueelta niin vinkkejä otetaan vastaan. Tuoli on täältä ja pöytä ystävältä. Niiltä on hyvä seurata tänään alkanutta katon purkua.
Loppusilauksena aitta saa yllensä uuden kerroksen punamultaa. Nurkkalautoja uusitaan tarpeen mukaan, samoin muita ns. koristeosia. Eipä tarvitse miettiä mihin tänä kesänä rahansa ja aikansa laittaa. Mutta uskon että tämä kunnostus kannattaa, sillä salaa haaveilen elokuisista öistä aitan seinien sisällä. Unet raikkaassa ilmassa, itikan ininä hyttysverkon ulkopuolella, ehkä pieni sateen ropina huopakattoon. Voiko idyllisempää olla.

18 kommenttia:

 1. Tuosta tulee kyllä upea! Ihanat haaveet sinulla - toivotaan lämpimiä elokuun öitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpöisiä öitä odotellessa, jos ei tänä vuonna ehdi niin ehkä jo ensi vuonna :)

   Poista
 2. Arvokas vanha aittaa uuden katon ja sen elämä jatkuu vielä pitkään. Nuo vanhat hirret ovat varmasti niin hyväkuntoisia ja tiheäsyisiä, että aitan elämää kannattaa jatkaa. Siellä on ihanan viileää nukkua kesähelteillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirret on yllättävän hyvässä kunnossa, aitassa on kunnon räystäät mikä pelastaa paljon. Minun yksi suurista unelmista täällä asuessa on ollut aitassa nukkuminen. Kohta kun katto ei enää vuoda, se unelma voisi olla mahdollista toteutua.

   Poista
 3. oi mikä aarre teillä siellä onkaan!! siitä tulee aivan upea :) voi kun joku tulis meidän pihatalon laittamaan uuteen uskoon...tosin siihen tarvittais jo sitä lottovoittoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aitta on aarre, mieli tekis jo siivoilla huoneita, mutta sitten vasta kun muut työt on tehty.

   Poista
 4. Suoristus tekee tosiaan ihmeitä vanhoille rakennuksille. Mikäs sen parempi motiivi saada aitta kuntoon kuin romanttinen haave elokuisesta yöstä sen seinien sisällä! :) Kaunis malliltaan tuo tuoli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ryhti on syytä olla hyvä, myös rakennuksilla. Tuoli on aika hempeä, viime kesänä join siinä aamuteet, mutta tänä vuonna ei ole tarennut. Ja nyt olisi jo pöytäkin kaveriksi.

   Poista
 5. Voi että, kyllä tuon kunnostus palkitsee kun silmä lepää kerta toisensa jälkeen kaunistuneessa ja säästetyssä rakennuksessa. Katon uusiminen on kumminkin sellainen juttu, että se kismittää, kun tietää, että vesi menee sisään. Se on tärkeää henkisesti, samoin kuin tuo nostaminen/suoristaminen, sitten tietää että on tehnyt voitavansa rakennuksen säilymisen eteen. Ne muut on sitten kosmeettisia juttuja, ja tärkeitä toki nekin. Tuosta tulee pihanne kaunistus, nyt kun päärakennus on jo kaunistunut :-)
  Oiiii ihana pöytä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katto on tosi tärkeä ja nyt vihdoin ja viimein saadaan se kuntoon. Sitten pitäsi kestää taas muutaman vuosikymmenen. Eikö olekin kiva pöytä tuolin kaveriksi, ja kunhan ehdin teen siitä turkoosin. Jemmassa on se euron alennusmaali jonka löysin viime kesänä

   Poista
 6. Remppaaminen nielee aikaa ja rahaa, mutta kyllä tuollaisen vanhan rakennuksen korjaaminen kannattaa. Sitten hän se kestää taas pitkään. Melkein kuin rahaa pankkiin laittaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein kuin laittaisi rahaa pankkiin, hyvin sanottu vaikka tuntuu että kohta sitä kannetaan vaan ulos kun aletaan ostaa kattohuopaa ja muuta tarviketta.

   Poista
 7. Hienoa! Aitta näyttää niin tyytyväiseltä, se saa taas hengittää vapaasti ryhdikkäänä. Meilläkin aitta on vajonnut, olen ensiapuna yrittänyt kaivaa maata pois sen helmoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei auttanut kaivaa maata pois, aitassa on keskiosassa erikoinen rakenne. Siinä on multipenkki! Epäilemme että keskiosa on ollut liha-aitta ja maa-aineksella on estetty petojen pääsy aittaan. Ja aitan takana on yksi pihamme savisimpia kohtia, siihen ei lapio pysty.

   Poista
 8. Mahtaa olla hurjan kuuloista kun tuollainen iso rakennus ritisee ja nitisee liitoksissaan! Punamultaus tulee olemaan viimeinen upea silaus tälle hienolle rakennukselle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ihan varma että jotain kohtalokasta tapahtui sen paukkeen alla, mutta ei onneksi. Tänään saatiin jo paljon aikaiseksi purkamisen suhteen :)

   Poista
 9. Aitasta tulee hieno niin ulkoa kuin varmasti sisältäkin. Toivottavasti unelmasi elokuisesta yöstä aitassa tuossa tuokiossa toteutuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon että tulee hieno, tai käytettävä riittää. Pari huonetta jossa nukkua ja vähän varastotilaa, ja kunnollinen mattoaitta.

   Poista

Kiitos kommenteista :)