keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Miehen työ

Lapsistamme nuorimmainen on ainut jota on pikkulapsivaiheen jälkeen suurimmassa määrin kiinnostanut rakennuspuuhat. Etenkin purkuhommat on mukavia. Sisätiloissa niitä ei aina ole päässyt tekemään keuhkoja rasittavan pölyn takia, mutta aitassa riitti puuhaa innokkaalle apulaiselle.
 Eilen 9-vuotias teki työmaalla miehen työn, ja irroitti itse aitan parvekkeen kaiteen. Apua tarvitsi vain muutaman suuremman naulan kanssa. Työvälineenään oli vasara ja sorkkarauta. Ja kuulkaas niin vaan irtosi pellinpalaset pikkuhiljaa pois. Kyllä oli poika ylpeä suorituksestaan. Ja tietysti me vanhemmat koska pojan työstä oli oikeasti iso apu.
 Mies myös teki ison urakan ja talikon kanssa heitteli vanhat päreet ja huovanriekaleet katolta alla olevaan peräkärryyn. Aluslaudoitus sai sekin purkutuomion ja osa siitäkin oli jo eilen illalla pois. Kuvaa en ehtinyt ottaa sillä sade yllätti ja meille tuli kiire levittää pressut katon suojaksi.
Aitan yläosan kaide pohdituttaa. Suunnittelimme jollekin illalle ilta-ajelua ja samalla katsomme miltä muut tämän seudun aitat näyttävät. Josko saisimme idean kaidetta varten. Ja muutamalta kyläläiseltä täytyy tiedustella muistavatko millainen kaide aitassa oli ennen peltiä. Pellin alta ei paljastanut mitään kummoisia vihjeitä vaikka niitä vähän odotin. Muutama seikka oli pohtimisen arvoinen. Kuten se, että miksi pellin alla nuo etuosan hirret eivät ole punamultaiset tai sään harmaannuttamat? Onko niitä jouduttu piiluamaan tasaisemmaksi peltejä varten? Onko aitassa ollut ennenkin umpikaide? Pystylauta koristelovilla, vai millainen? Onko hirret joskus vaihdettu? Keskiosan kaide on uusi, mutta näkyvissä on vanhan kaiteen paikat tukitolpissa. Siis jonkinlainen kaide tuossa on ollut, mutta millainen? Jos on ollut pelkkä vaakakaide, niin miksi hirret eivät ole punamultaiset tai sen näköiset että ovat sään armoilla. Aina palaan samaan vaikka kuinka päin mietin. No, oli kaiteet olleet millaiset vaan, niin jotain tehdään tilalle, jotain muuta kuin ruma keltainen pelti.

Työt jatkuu heti kun sada.

10 kommenttia:

 1. Hieno perinneaitta! Lapsista on joskus iso apu, kun saavat mieleisen homman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsista on kyllä apuakin ihan mukavasti. Aitta on niitä perinteitä jotka ehdottomasti pitää säilyttää vaikka käyttö ei enää olekaan alkuperäisen mukaista.

   Poista
 2. Mieheni sukutilalla on samantyylinen aitta 1700-luvun alusta. Sekin on punamullattu, mutta kaiteet ja ovenpielet ovat keltaiset. Ovet ovat myös vihreät, ehkä vähän vaaleammat. En tiedä sitten miltä ajalta maalaukset ovat. Kaidepuut ovat koristeellisesti veistetyt pystylaudat, tulee vähän mieleen rivi kravatteja, jotka ovat kiinni toisissaan :D Tämä aitta on tosin täältä meidän kulmiltamme, mutta Hämettä sentään vielä. Hienoa, jos saatte tietää oman aittanne historian. Eikö siitä ole kuvia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän jo tutkin ovia, ne ovat olleet joskus sellaiset mummonkalsarin väriset! Aika kamalat. Itse taidan vaihtaa värin hyvin tummaan, melkein mustaan. Katostakin tulee musta. Tänään vähän ajeltiin katselemassa ja kyllä näyttää siltä että ei täällä ole mitään yhteistä aitan kaidetta, oli kaikennäköisiä.

   Kuvia meillä ei ole yhtään talosta, rakennuksista tai pihapiiristä, perikunta on ne kuulemma "hukannut".

   Poista
 3. Kylläpä aitan ilme keveni kun pelti poistettiin! Reipas työmies teillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin keveni, ja heti on luonnollisemman näköinen. No ei pellitkään hukkaan mene, niitä voi käyttää puupinojen päällä.

   Poista
 4. Hienoa että on noin osaava nuorukainen talossa! Meillä yksi lapsenlapsista on samanlainen; aina innolla mukana töissä. Käy isänsä kanssa hirvimetsällä ja kalassa, leikkaa nurmikkoa, kaasi jopa pienen männyn pihalta innoissaan, kun Pukki toi sahan :)
  Miltäs tällainen kaide http://mustalahdenmakasiini.fi/ näyttäisi, hieman sirompana ehkä kuin tuossa punaisessa makasiinissa?
  T Keekeläinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin kaadetaan puita, välillä turhankin omatoimisesti :D
   Kävin kurkkaamassa kaiteen, kiitos vinkistä. Yksinkertainen ristikko on yksi vaihtoehto, pysyisi aitan ulkonäkö kevyenä.

   Poista
 5. Vähän ihmetyttää, mikä idea on ollut laittaa peltikaide vanhaan aittaan. No, makuja on monenlaisia ja nyt varmasti aitta tulee saamaan arvoisensa kaiteet.
  Mukavaa, että annatte lapsen olla mukana hommissa. Usein aikuiset vähättelevät lasten taitoja, kun itse tekisi nopeammin ja taitavammin. Vaan, mitenpä sitten oppivat, kun eivät koskaan pääse edes kokeilemaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oisko vanha kaide lahonnut pois, jostain jäänyt peltiä yli ja siitä saatu idea laittaa pelti suojaamaan rakennusta. Meillä saa lapset tehdä töitä, ei pakoteta mutta kaikkea saa kokeilla :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)