maanantai 25. syyskuuta 2023

Täydellinen syyspäivä

Sunnuntaina oli  mahtava puutarhapäivä. Aurinko helotti täysillä ja lämmintä oli niin, että tarkeni hihattomassa paidassa. Ei mitään menoa, syömässä kävin kun pöytään kutsuttiin. Muuten vietin kaiken valoisan ajan puutarhassa.

Kun katsoo kuvaa, niin eipä uskoisi tällä viikolla alkavan lokakuun. Kuvan ottamisen jälkeen kannoin rautakaluston navettaan odottamaan seuraavaa kesää. Eipä siinä enää istuta tämän vuoden puolella.

Koristeomenapuu 'Musta Rudolf' on kasvanut kivasti parissa vuodessa. Tai lähinnä tuuheutunut, korkeutta ei ole tullut paljoakaan lisää. Väri on aina kaunis, mutta erityisen kaunis se on syksyisessä auringonpaisteessa.
Sain tämän syysasterin pari vuotta sitten, vai vuosi sitten, en enää muista. Viime vuonna siinä oli vain muutama kukka, nyt paljon enemmän. Asteri on kovin leviävää sorttia, siksi se on istutettu kiven viereen niin, että ruohonleikkurilla pääsee kiertämään täyden ympyrän asterin kohdalla. Lähellä kasvaa toinen syysasteri joka pidetään kurissa samalla konstilla.
Humalaportti ja sen humalat. Tänä vuonna humalaa on, jouduin karsimaan keskeltä jotta tuosta voi kulkea alta. Lämmin ja kostea syksy on ollut humalan mieleen. Tekee pähkylöitäkin monen vuoden tauon jälkeen.
Monella esikolla on menossa kukintavuoro 2.
Happomarja, jonka nimi on hukassa on parhaimman värinen syksyllä. Sanon sitä mielessäni kameleontiksi sillä miten voikaan yhteen kasviin mahtua noin montaa eri sävyä. Tämä on hankittu Virosta, mutta on ollut erittäin talvenkestävä, ei palelluta edes latvoja.
Oxalikset saivat vielä jäädä rautapatoihin, niitä en talveta vaan joutuvat kompostiin syksyisin. Talvetettavat pitäisi siirtää lasikuistille kuivumaan ja sen jälkeen kun tulee pakkaset, pääsevät sisätiloihin. Taustalla näkyy miten koivut ovat edelleen pääosin vihreät. Voi olla, että tippuvat ennen kuin ruska saavuttaa meidät.
Pihan sisääntulossa kasvava miljoonakello on hankittu tasan neljä kuukautta sitten toukokuussa. Kastellut olen pari kertaa, lisälannoitusta en ole antanut. Vasta nyt se on tuollainen harakanpesän näköinen. Koko kesän oli täynnä valkoista kukkaa. Miljoonakello saa olla seuraavakin kesäkukka jos noin upeasti ja vähällä hoidolla selviää, mutta jotain väriä haluan valkoisen sijaan, ehkä punaisen tai jopa oranssin.


11 kommenttia:

 1. Ihan uskomattoman upeita syyspäiviä on ollut takana, täytyy nauttia vielä näistä viimeisistä, sillä ensi viikolla näyttää viilenevän ns. normaaliin lokakuun lämpöön.
  Musta Rudolf on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja päiviä on ollut. Paluu normaaliin näyttäisi koittavan aika pian.

   Poista
 2. Nyt syksyn säät ovat kyllä olleet tosi ihanat ja jatkaneet kesän tuntua.
  Kaunis happomarja monine värisävyineen.
  Nautitaan näistä syyskuun viimeisistä päivistä. 😊😊

  VastaaPoista
 3. Säät ovat kyllä olleet todella upeat. Musta Rudolfin väritys on kyllä hieno! Harmillista, ettei sellainen enää millään mahdu palstalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta Rudolf jää ilmeisesti aika pieneksi. Se kasvaa selvästi hitaammin ja sirommin kuin pihan Hopa tai Makamik. Suosittelen jos joku pieni paikka vapautuu. Se on hieno.

   Poista
 4. Ihanan muhkea humalakaari :)
  Komiat ilmat on ollut syyskuussa, tänäänkin illan suussa 18 astetta oli vielä lämmintä. Viime vuonna marraskuun puolessa välissä oli aurinkoisena päivä +15 ja keijunmekko kukki valtoimenaan ja parin viikon päästä oli jo lumi maassa. Kummallisia on nykyään nämä sään vaihtelut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime syksyn muista myös kummallisena, lumi tulo oudon aikaisin kun monesti se tulee tänne vasta tammikuussa. Humalakaari on muhkea.

   Poista
 5. Ihania kelejä on nyt ollutkin ja mukavaa myös, että ilmeisesti jatkuu.
  Eka kuva on todella ihana! Musta Rudolf myös hyvin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekasta kuvasta tykkään, siinä on kaunis syyspäivä jollaisia saisi tulla vielä monta.

   Poista
 6. Hieno syysasteri. Omani, vähän pienempikukkainen ja tummempi on vasta nupuilla. Saa nähdä ehtiikö kukkaan lainkaan. Voisikohan tuo happomarja olla Pink Attraction.
  -Mummopuutarhuri

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)